Vuokrasopimus

20.09.2018

Vuokrasopimus on tärkeä paperi kun on aika muuttaa pois kotoa (koska useimmat asuvat todennäköisesti vuokralla ensimmäisessä omassa kodissaan). Tärkeintä on, että sopimus tehdään kirjallisesti, että vuokranantaja ja vuokralainen kirjoittavat mustaa valkoiselle siitä mitkä säännöt pätevät. Useimmat suullisesti tehdyt sopimukset ovat myös päteviä, mutta ongelmien ilmetessä voi olla kyse sana sanaa vastaan tilanteesta, jolloin ulkopuolisen on vaikea tietää kumpi on oikeassa. Tee siis mielellään kirjalllinen sopimus, jonka molemmat allekirjoittavat, vaikka vuokranantaja olisikin rakas enosi!

Seuraavien asioiden pitäisi selvitä vuokrasopimuksesta:

Vuokrasopimuksen pituus

Ole tarkkana siitä jos sopimus on voimassa toistaiseksi vai määräajan -ja ota selvää miksi kyse on määräajasta. Tarkista myös mitkä säännöt pätevät asunnon irtisanomisen suhteen, sekä vuokranantajan että sinun suhteen. Useimmiten seuraavat säännöt pätevät, jos muuta ei ole sovittu sopimuksessa:
 Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilla ilmoitetaan, että "Kun vuokranantaja irtisanoo sopimuksen, irtisanomisaika on kuusi kuukautta, jos vuokrasuhde on ennen irtisanomista kestänyt vähintään yhden vuoden. Tätä lyhyemmissä vuokrasuhteissa irtisanomisaika on kolme kuukautta. Kun vuokralainen irtisanoo sopimuksen, irtisanomisaika on aina yksi kuukausi."

Vuokranantaja ei voi irtisanoa vuokrasopimusta ilma hyvää syytä. (lähde: asumisenabc.fi)

Vuokra

Määrä (euro), maksutapa (esim. tilisiirto) ja maksupäivä (esim. joka kuukauden viimeinen päivä). Myös mahdolliset muutokset tulee selvitä, eli milloin ja miksi vuokranantaja voi korottaa vuokran hintaa.

Asunnon kunto

Missä kunnossa asunto on kun muutat sinne? Tehdäänkö talossa lähiaikoina isoja remontteja, esim. putkiremontti niin ettet voi käyttää keittiötä vähään aikaan? Tällaiset asiat on hyvä tietää ja käydä läpi vuokranantajan kanssa vuokrasopimusta kirjoittaessa, asunnon kunnosta voi myös ottaa päivättyjä kuvia todisteeksi (ottaa kuvia!). Pois muuttaessasi asunnon kunnosta voi tulla erimielisyyksiä, etkä sitten välttämättä saa takaisin maksamaasi takuuvuokraa.

Muut mahdolliset kulut

Pitääkö sinun maksaa vesimaksu erikseen vai sisältyykö se vuokran hintaan? Perustuuko se keskiarvoon vai meneekö maksu kulutuksen mukaan? Sisältyykö sähkö vuokraan vai tuleeko siitä erillinen lasku? Jos asunto lämmitetään sähköllä, lasku on huomattavasti suurempi ja se kannattaa ottaa huomioon jo kun etsii vuokra-asuntoa. Sisältyykö hintaan netti tai digi-tv? Entäs jätemaksu? Tarkista nämä. 

Mahdollinen takuuvuokra

Vuokranantajalla on oikeus vaatia vuokralaiselta takuuvuokra, maksu sen varalta jos vaikka jätät vuokran maksamatta tai jos aiheutat asunnolle vahinkoa. Takuuvuokra saa olla korkeintaan kolmen kuukauden vuokran suuruinen, mutta yleensä se on yhden tai kahden kuukauden vuokran suuruinen. Jos olet maksanut jokaisen kuukauden vuokran, etkä ole rikkonut mitään tai aiheuttanut asunnolle vahinkoa, saat rahan takaisin kun muutat pois.

Vuokranantajan ja vuokralaisen allekirjoitukset sekä paikkakunta ja päiväys

 

 Jos vaikka haluat tietää millä perusteella sinut irtisanotaan, kuka vastaa ilmastoinnista tai mitä tapahtuu jos asunnossa aletaan tehdä putkiremonttia, voit lukea lisää seuraavilta nettisivustoilta:

Ympäristöhallinto

NAL - Asuminen ABC

Teksti: Text: Liselott Nyström, ungdomsinformatör

Käännös: Översättning: Ungdomsinformatör Jenny Hjulfors (till finska)

Back