Avun hakeminen itse

Avun hakeminen itse

Kuten sanottu, ei ole sinun tehtäväsi saada vanhempiasi kuntoon. Voit silti voida itse huonosti tilanteen vuoksi ja silloin tarvitset apua jaksaaksesi ja siksi, ettet mene huonompaan kuntoon.

Tarvitset apua ja tukea, ja sinulla on oikeus saada sitä toiselta aikuiselta. Tarvitset rohkaisua, vahvistusta ja rakkautta, jotta voit kehittyä ja tulla onnelliseksi. Tarvitset hyväksyntää, että itsetuntosi voi vahvistua. Tarvitset turvaa, lämpöä, yhteenkuuluvuutta ja jonkun luotetun, joka kuuntelee tunteitasi ja ajatuksiasi. Sinun pitää saada olla nuori – sinun pitää saada olla perheen lapsi.

Silti voi tuntua hankalalta pyytää apua tai edes avautua jollekulle ja kertoa, miten asiat todella ovat. Ehkä ei tiedä kenelle voi puhua ja kehen voi luottaa – mutta joskus voi myös kokea niin, että pettää vanhempansa, jos kertoo totuuden jollekulle ulkopuoliselle. Vanhempi haluaa kuitenkin pohjimmiltaan olla hyvä vanhempi, ja hänestä kertominen jollekulle voi tuntua siltä, että menettää toiveen siitä. On myös hyvin mahdollista, että vanhempasi näkee, miten huonosti voit ja tietää itse olevansa syypää siihen. Silti eri syistä, esimerkiksi siksi, että alkoholi on aina etusijalla, hän ei jaksa ajatella edes itseään, tai että hänellä on huono omatunto huonosti hoidetusta vanhemmuudesta, joten voi ehkä tuntua helpommalta sulkea silmänsä koko asialta. Se ei ole kuitenkaan mikään tekosyy tilanteen salaamiseen. Lapsella on joka tapauksessa oikeus saada apua.

Avautuminen ja kertominen voi tuntua vaikealta. Voi olla, että jo käytökselläsi yrität osoittaa, ettet voi hyvin, mutta ihmiset ympärilläsi huomaavat vain käytöksesi, mutta eivät ymmärrä syytä siihen. He eivät ole ajatustenlukijoita. Sinun on kerrottava, mitä ajattelet ja tunnet ja mitä olet kokenut.

Sinulla ei tarvitse olla kaikkia vastauksia valmiina, kun haet apua. Sinun ei tietää, paljonko äitisi juo, millaisia huumeita isäsi käyttää, saatteko asumistukea, paljonko rahaa päihteisiin on mennyt tai mikä isäsi diagnoosi on. Sinun ei tarvitse tietää kaikkea. Sinun tarvitsee vain kuvailla, miltä sinusta tuntuu. Jos haluat, voit aloittaa kirjoittamalla miltä tuntuu esimerkiksi päiväkirjaan tai meille Decibeliin Kysy pois -palvelun kautta – ja on olemassa valmiita lomakkeita, joihin voi tutustua ja joihin voi täyttää niin paljon tietoa kuin voi tai haluaa kertoa ja näyttää tekstin sitten vaikkapa koulukuraattorille. Silloin puhekumppanisi on helpompi aloittaa keskustelu ja kysellä niin, että voit vastata (on aina helpompi vastata kysymyksiin kuin alkaa itse puhua ja löytää sanat) ja alkaa purkaa vyyhteä. Muista, että se, jolle puhut, osaa nämä asiat paremmin ihan työnsä puolesta, mutta sinä olet keskustelun sisältö, se joka elää tässä tilanteessa. Et voi olla väärässä tai sanoa väärin tai tuntea väärin. Kyse on sinun elämästäsi ja sinä tiedät siitä eniten.

Näiltä sivuilta löydät linkkejä kaikkiin paikkoihin Pohjanmaalla ja Suomessa, joista voi saada apua, sekä näiden tekstien lähdemateriaalit. Lähteistä voit lukea lisää sellaista, joka voi auttaa päihteidenkäyttäjän tai mielenterveysongelmaisen lasta.