Riidat ja kriisit

Riidat ja kriisit

Tosiystävillä voi olla erimielisyyksiä

Ystävän kanssa voi nauraa kun on iloinen ja itkeä kun on surullinen. Hyvä ystävyys kestää erilaisten tunteiden näyttämisen.

Jos olet ystäväsi kanssa aina hyvissä väleissä, samaa mieltä tai jos olette aina hyvällä tuulella toistenne seurassa, se johtuu todennäköisesti jostakin seuraavista:

• Et ole oma itsesi: Ystäväsi seurassa esität pitäväsi, ajattelevasi ja tuntevasi jotain muuta kun syvällä sisimmässäsi tunnet ja ajattelet. Kukaan ei aina voi olla samaa mieltä tai pitää samoista asioista kuin joku toinen.

• Jos olet aina iloinen ja sinulla on aina hauskaa kun olette yhdessä, salailet itsestäsi todennäköisesti aika moniakin asioita, koska kaikki ovat joskus huonolla tuulella, surullisia, väsyneitä tai stressaantuneita. Jos tunteitansa ei voi näyttää henkilölle, jota kutsuu ystäväkseen, jotakin on pielessä. Ehkä haluat miellyttää ystävääsi, olemalla samaa mieltä hänen kanssaan. Henkilöt, joilla on huono itsetunto tai jotka pelkäävät yhteenottoja, tekevät usein näin.

• Ystävälläsi on yliote ja sinä vain seuraat mukana. Ystäväsi päättää kaikesta ja sinä olet koko ajan samaa mieltä hänen kanssaan – silloin ei tule yhteenottoja, ei ainakaan näkyviä sellaisia. Sisimmässään voi kuitenkin olla eri mieltä ja ärsyyntyä kaveriinsa. Ehkäpä pelko yksinäisyydestä tai ulkopuolelle jäämisestä on syynä tällaiseen käyttäytymiseen. Myös huono itsetunto voi saada aikaiseksi tällaisen epätasapainon. Monesti "suositut" tytöt j pojat ovat dominoivia tyyppejä, mutta se ei tarkoita sitä, että he ehdottomasti olisivat hyviä ystäviä, heillä saattaa vain olla hillittyjä kannattajia, henkilöitä, jotka haluavat välttämättä olla suosittujen seurassa.

Samanarvoiset, itsenäiset ystävykset voivat siis riidellä, olla eri mieltä ja ärsyyntyä toisiinsa pelkäämättä ystävyyssuhteen päättymistä. Riitoja ei kuitenkaan pidä haastaa ja joskus on parempi välttää riita.

Miten riitoja vältetään

Pidä matalaa profiilia: Jos huomaat, että ystäväsi on huonolla tuulella, pidä matalaa profiilia ja anna hänen olla rauhassa. Muuten saattaa tulla väärinkäsityksiä tai ylireagointia niin, että pahan tuulisuus tarttuu toiseen.

Tee kompromisseja! Omaa tahtoaan ei voi aina saada läpi. Joskus täytyy purra hammasta. Kyse voi olla komediasta/kauhuleffasta. Päättäkää vuorotellen.

Ole lojaali: Ole uskollinen ystävällesi, pidä aina hänen puoliaan. Jos ystävä ajautuu riitaan jonkun toisen kanssa, voi ainakin seistä vieressä ja olla tukena vaikkei sekaantuisikaan keskusteluun.

Vältä herkkiä kohtia: Ystävänsä herkät kohdat oppii huomaamaan nopeasti. Parempi välttää sellaisia aiheita, jotka todennäköisesti aiheuttavat räjähdysvaaran.

Älä reagoi: Pahan tuulisuus, ärsyyntyneisyys ja alakuloisuus tarttuvat. Älä välitä ystäväsi äkäilystä, koska muuten olet ennen pitkää itsekin huonolla tuulella.