Vinkkejä kavereiden hankkimiseen

17.10.2019

Om man vill hitta nya kompisar eller nya bekantskaper, så gäller det att man gör något för att hitta dem. Ibland hittar man direkt någon som man klickar med och man blir vänner, medans det kan ta en tid för andra att hitta vänner. Bara för att man inte har hittat vänner så betyder det inte att det skulle vara något fel, utan det betyder att man inte hittat den rätta personen som man klickar med som vän.  

Här kommer några tips som du kan göra om du vill skapa nya vänskapsrelationer: 

  • Tyck om dig själv. Peppa dig själv med att göra en lista på alla dina goda sidor, upprepa dem varje dag för dig själv. Läs mer här om du kan stärka din självkänsla. 
  • Ta kontakt via sociala medier. Ibland kan det vara lättare att ta kontakt när man inte behöver se den andra, sen är det lättare att ta kontakt face to face, för då känner man ju egentligen varandra redan. Våga ta kontakt. 
  • Börja med något nytt där du kan träffa andra människor! T.ex. börja med en ny hobby, en ny sport, en kurs eller far på läger. 
  • Tålamod. Ju mer man umgås med någon, desto mer börjar man ju vanligen prata med varandra och det gör att man får gemensamma erfarenheter som gör att man börjar prata ännu mera med varandra. Det går inte alltid på ett ögonblick utan ibland tar det ett bra tag att utvecklas från bekanta till kompisar. Så ha tålamod och ge inte upp för lätt! 
  • Det är inget att skämmas för att man vill ha kontakt med någon - folk tar kontakt med andra människor dagligen. Och även om den person du försöker få kontakt med inser vad du försöker göra, så är det troligare att han/hon blir smickrad än att han/hon tycker att du är löjlig. 

Lycka till! 

Teksti: Ungdomsinformatör Sanna Sund

Käännös: Översättare Tarja Sirén (till finska)

Back