Grooming

02.01.2019

Grooming tarkoittaa sitä, että aikuinen henkilö ottaa yhteyttä nuoreen tai lapseen netin kautta ja rakentaa hänen kanssa luottamuksellisen suhteen tarkoituksenaan myöhemmin saada suhteesta seksuaalista tyydytystä. Lapsella/nuorella tarkoitetaan tässä yhteydessä alle 16-vuotiasta henkilöä.

Netissä liikkuu sellaisia aikuisia, jotka etsivät lapsia tai nuoria, joiden avulla he voivat tyydyttää seksuaalisia tarpeitaan. Tällainen toiminta on laissa kiellettyä ja rangaistavaa! Netissä aikuiset saattavat valehdella olevansa nuoria koska seksuaalinen kanssakäyminen alle 16-vuotiaiden kanssa on laitonta, ja he tietävät sen. Netissä ei välttämättä huomaa, ettei nettituttu olekaan nuori kuten väittää olevansa. Jotkut ihmiset ovat hyviä valehtelemaan ja toimivat näin. Ei kannata syyttää itseään jos tulee huijatuksi!

Varoitusmerkkejä siitä, että kaikki ei ole kunnossa

Voit yrittää tarkkailla näitä asioita, sillä ne voivat olla merkkejä siitä, että uusi tuttavasi ei ole se henkilö, joksi on esittäytynyt:

  • Henkilö ehdottaa, että käytät tietokonetta vain omassa huoneessasi
  • Henkilö yrittää etukäteen sopia aikoja jolloin chattaillaan
  • Henkilö neuvoo sinua olemaan yhteydessä vain, kun olet yksin
  • Henkilö pyytää sinua olemaan kertomatta yhteydestänne vanhemmille/ystäville
  • Henkilö tarjoaa maksua siitä, että tapaatte tai että teet jotain
  • Jos jokin tuntuu siltä, että kaikki ei ole kunnossa, useimmiten tuntemus on oikea.

Miten voi suojella itseään?

Voit tehdä seuraavat asiat yrittääksesi suojautua groomingia tai seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan netissä:

  •  Ole vain ”kaveri” sellaisten ihmisten kanssa, jotka tunnet ja jotka olet oikeasti tavannut.
  • Älä laita kuvia itsestäsi. Ystäväsi tietävät varmasti miltä näytät. Ja jos kuitenkin teet niin, niin vältä laittamasta seksuaalisesti vietteleviä kuvia.
  • Älä riisuudu nettikameran edessä äläkä lähetä alastonkuvia kenellekään! Et voi koskaan tietää, mitä kuville tapahtuu ja miten niitä käytetään / voidaan käyttää, kun olet unohtanut puhelimesi/tietokoneesi jonnekin.
  • Leiki salapoliisia, jos tapaat jonkun netissä. Yritä selvittää, onko henkilö oikeasti olemassa kysymällä esimerkiksi, mitä koulua hän käy ja kenen kaveri hän on ja niin edelleen – ja tarkasta sitten, pitävätkö tiedot paikkansa.
  • Ole varuillasi ja kerro kavereillesi ja vanhemmillesi, kenen kanssa chattailet netissä.
  • Jos epäilet, että se, johon olet yhteydessä netissä ei ole se, joka esittää olevansa, katkaise yhteys, estä hänet ja kerro jollekin aikuiselle.
  • Muista, että sinulla on milloin tahansa oikeus sanoa ei – vaikka olisit ottanut kerran kuvan itsestäsi ilman paitaa, sinulla on AINA oikeus sanoa ei milloin tahansa.

Jos epäilet tai tiedät, että olet joutunut groomingin tai seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi netissä / oikeassa elämässä, kerro siitä jollekin, esimerkiksi vanhemmalle, kuraattorille, kouluterveydenhoitajalle tai poliisille. Muista, ettei syy ole sinun. Vaikka olisit pitänyt

yhteydenpitoa jännittävänä ja itse vapaaehtoisesti suostunut tekemään asioita, niin rikollinen – aikuinen ihminen – aikuinen kantaa aina vastuun. Voit lukea lisää rikosilmoituksen tekemisestä täältä.

Teksti: Ungdomsinformatörerna Liselott Nyström,Jenny Hjulfors och Ida-Maria Sundqvist samt hälsovårdare-sexualrådgivare Teresa Backas

Tarkastus: Sakkunnig i sexualhälsa Suss Åhman, Folkhälsan, samt Johanna Korin, Polisinrättningen i Österbotten

Käännös: Jenny Hjulfors och Hannele Pelli (till finska)

Back