Grooming

02.01.2019

Grooming innebär att en vuxen person kontaktar unga personer eller barn via nätet och skapar en relation till barnet/den unga personen i hopp om att det skall resultera i en sexuell kontakt. Med barn/ung person avses i detta sammanhang en person under 16 år.

Det händer att vuxna personer utger sig för att vara någon annan då de kontaktar sina offer på nätet. De kanske har skapat en påhittad profil med ett påhittat namn och profilbild genom vilken de sedan håller kontakten med ungdomarna. I början av bekantskapen är det ofta ganska harmlöst. Man kanske talar om fritidsintressen eller musik. Förbrytaren försöker få sina offer att lita på hen och bli avslappnade eller t.om. förälskade.

I något skede kanske hen ber den unga personen att skicka bilder på sig själv, och hen brukar vara både uppmuntrande och smickrande i sina kommentarer om bilderna. Ibland föreslår förbrytaren att den unga skall klä av sig framför sin webcam eller utföra sexuella handlingar, t.ex. onanera framför kameran. Det är ändå ganska sällsynt att förbrytaren direkt föreslår eller anspelar på sex utan det sker oftast först då förbrytaren och offret har en relation. Ofta upplever den unga personen att den nya ”kompisen” verkligen förstår och bryr sig om hen, och det kan leda till att den unga personen ställer upp på att göra saker för att inte göra den andra besviken.

Många ungdomar upplever att det är lättare att tala om sex via nätet än det är att göra det i verkliga livet. Antagligen för att man inte ser den man talar med. Ofta kan man framför mobiltelefonen eller datorn göra saker som man inte skulle göra annars, eftersom man känner sig trygg för att man kanske sitter hemma i sitt eget rum och inte ser den som sitter ”på andra sidan skärmen”.

Risken är att förbrytaren spelar in och sparar materialet och sedan har tillgång till att titta på det när som helst eller sprida det vidare. Det är inte ovanligt att bilderna och filmklippen sedan hamnar på någon porrsajt, och/eller används för att utpressa den unga personen.

OBS! Då gör sig förbrytaren skyldig till bland annat olaga hot och spridning av sexuellt kränkande bildmaterial (Läs mera på sidan om ”nakenbilder”)

Det händer även att förbrytaren från början medger att hen är äldre än den unga personen men ändå vill ha kontakt och skapa en relation. Ofta kan det kännas smickrande för den unga att få uppmärksamhet av en person som är äldre, och det kan kännas spännande att chatta om sex. Men förbrytaren kanske skriver att hen är 25 år, då hen i själva verket är över 40.

Varningssignaler och skyddsmetoder

Dessa saker kan du försöka vara uppmärksam på eftersom de kan vara tecken på att din nya bekantskap inte är den person som hen utger sig för att vara:

  • Personen föreslår att du skall använda datorn bara i ditt eget rum
  • Personen på förhand försöker avtala tider då man skall chatta
  • Personen råder dig att endast ha kontakt då du är ensam
  • Personen ber dig att inte berätta om er kontakt för föräldrar/vänner
  • Personen erbjuder dig betalning mot att ni träffas eller mot att du gör någonting
  • Om det finns någonting som inte känns rätt så tyder det ofta på att det inte är det.

Hur kan man skydda sig?

För att försöka skydda dig mot grooming eller att bli sexuellt utnyttjad på nätet kan du göra följande saker:

  • Var bara ”kompis” med såna personer som du känner och har träffat på riktigt.
  • Sätt inte ut bilder av dig själv. Och om du ändå gör det så undvik att lägga upp sexuellt utmanande bilder.
  • Skicka inte nakenbilder till någon! Du vet aldrig vad som händer med bilderna eller hur de används/kan användas efter att de lämnat din telefon/dator.
  • Lek detektiv om du träffar en person på nätet. Försök ta reda på om personen verkligen existerar genom att fråga t.ex. vilken skola hen går i, vem hen är kompis med o.s.v. – och sedan kolla upp om det faktiskt stämmer.
  • Var på din vakt och berätta för dina kompisar eller föräldrar om vem du chattar med på nätet.
  • Om du misstänker att den du har kontakt med på nätet inte är den person som hen låtsas vara så avbryt kontakten, blockera hen och berätta för någon vuxen.
  • Kom ihåg att du när som helst har rätt att säga nej – även om du skulle ha tagit en bild av dig själv utan skjorta en gång, så har du ALLTID rätt att säga nej, när som helst.
  • Om du misstänker eller vet att du har blivit utsatt för grooming eller sexuella övergrepp på nätet/ i verkligheten så berätta för någon om det, t.ex. en förälder, kurator, skolhälsovårdare eller polis. Kom ihåg att det inte är ditt fel. Även om du skulle ha upplevt att kontakten var spännande och du själv frivilligt gick med på att göra saker så är det förbrytaren – den vuxna personen som bär ansvaret.

Text: Ungdomsinformatörerna Liselott Nyström,Jenny Hjulfors och Ida-Maria Sundqvist samt hälsovårdare-sexualrådgivare Teresa Backas

Faktagranskning: Sakkunnig i sexualhälsa Suss Åhman, Folkhälsan, samt Johanna Korin, Polisinrättningen i Österbotten

Översättning: Hannele Pelli (till finska)

Tillbaka