Hiivasienitulehdus

Hiivasienitulehdus
21.09.2018

Alapään hiivasienitulehduksen aiheuttaa hiivasienibakteeri Candida Albicans. Bakteeria esiintyy iholla luonnostaan mutta esimerkiksi antibioottikuurin tai emättimen pH-tasapainon muuttuessa hiivasienibakteeri voi alkaa lisääntyä epänormaalin paljon, minkä seurauksena on hiivasienitulehdus. Täysin vaarattomat ja harmittomat asiat kuten seksi ilman kondomia, raskaus tai alentunut elimistön vastustuskyky voivat johtaa siihen, että hiivatulehduksen saa helpommin. Hiiva ei ole sukupuolitauti sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta koska sperman pH-arvo on täysin eri kuin emättimen, suojaamaton seksi voi hankaloittaa asioita. Lisäksi hiivatulehdus voi ärsyttää emättimen limakalvoja jos seksiä harrastetaan usein, ja silloin väärät bakteerit saavat helpommin tilaa. Jos saat herkästi hiivatulehduksen, alapään peseminen aina seksin jälkeen voi auttaa. Hiivatulehdus on hyvin tavallinen, eikä sen tulemiseen voi itse välttämättä vaikuttaa. Hiivatulehduksen saamisessa ei ole yhtään mitään hävettävää. Etuna on se, että tulehdus on suhteellisen helppo hoitaa.

Kuten jo mainittiinkin, hiivasienitulehdus ei ole sukupuolitauti. Vaikka tytöllä olisi hiivasienitulehdus, pojalle ei siitä välttämättä aiheudu vaivoja. Iho peniksen päässä voi alkaa punertaa, kuivua tai hilseillä, mutta se paranee usein itsestään, koska penis ei ole hiivasienelle yhtä otollinen ympäristö kuin emätin. Hiivasieni pitää lämpimästä ja kosteasta. Limakalvot ovat hiivatulehduksen aikana ärtyneet ja herkemmät, joten voi kuitenkin olla viisasta välttää yhdyntää, koska se voi sattua ja tuntua epämiellyttävältä. Jos pojalle ilmaantuu oireita (terska alkaa punertaa, kuivua tai ärtyä ja esinahka hilseillä), hän voi käyttää niihin samaa, tytöille tarkoitettua voidetta.

Oireita on erilaisia. Tavallisin hiivatulehduksen oire on kutina emättimessä ja/tai häpyhuulissa tai niiden sisäpuolella. Pissaaminen sattuu, ja sekä limakalvot että häpyhuulet muuttuvat punaisiksi ja turpoavat. Valkovuotoa voi olla enemmän ja se voi olla paksumpaa, valkoisempaa tai ryynimäistä, mutta vuoto voi loppuakin. Valkovuoto ei yleensä haise, ja jos hajua on, se on hyvin vähäistä. Jos vuoto on pahanhajuista tai vihreää/kellertävää, kyseessä on yleensä jokin toinen tulehdus.

On tärkeää pitää ”hyvät” bakteerit kunnossa, jotta ”huonot” bakteerit eivät pääse lisääntymään. Alapään pesemistä ei saa liioitella, kaksi kertaa päivässä on maksimi. Pesemiseen riittää haalea vesi. Vahvoja saippuoita ja suihkuvoiteita on vältettävä, koska ne kuivattavat liikaa ja muuttavat emättimen pH-arvoa, jolloin bakteerit viihtyvät siellä paremmin. Vältä suihkuttamista suoraan emättimeen. Pidä mielessä, että hyvin ihonmyötäiset ja tiiviit vaatteet voivat pahentaa hiivavaivoja, koska hiivasieni pitää lämpimästä ja kosteasta. Ilmakylvyt tekevät emättimelle hyvää, nuku siis ilman pikkuhousuja. Alusvaatteet on vaihdettava joka päivä, ja niiden paras materiaali on puuvilla, unohda tekokuituiset. Älä käytä sidettä tai tamponia silloin kun sinulla ei ole kuukautisia, koska siteet ja tamponit ärsyttävät limakalvoja ja nostavat lämpötilaa. Hiivatulehduksille herkkien on parasta käyttää kuukuppia. Jos sinulle määrätään antibioottikuuri, syö kuurin ajan maitohappobakteereja jossain muodossa auttamaan ”hyvien” bakteerien hengissä pysymistä. Maitohappobakteereja saa apteekista ilman reseptiä.

Perussääntönä on, että jos hiivatulehduksia saa puolen vuoden aikana kaksi tai useampia, on otettava yhteyttä terveyskeskukseen. Tee näin myös, jos reseptitön lääke ei ole auttanut. Hiivatulehduksen hoitamiseen voi käyttää emätinpuikkoja (”kapseli”, joka asetetaan emättimeen illalla nukkumaan mentäessä) ja voidetta (esimerkiksi Canesten). Joskus tulehduksesta eroon pääsemiseen voi tarvita molempia. Lisäksi on olemassa kapseleina suun kautta otettavaa hiivatulehduslääkettä, jonka vaikuttava aine on flukonazol. Se on tarkoitettu alapään hiivasienitulehdusten hoitoon, mutta sen käytöstä on ensin puhuttava terveydenhoitajan/kätilön tai lääkärin kanssa.

Jos sinulla on kysymyksiä hiivasienitulehduksesta tai sen hoitamisesta, älä epäröi kysyä terveydenhoitajalta tai apteekin henkilökunnalta.

Teksti: Sexualrådgivare och hälsovårdare Tessi Backas

Käännös: Korsholms kommun

Back