Miten toimia joutuessaan nettikiusatuksi

27.09.2018

Miten saada nettikiusaaminen loppumaan, jos itse on uhri?

Ensinnäkin täytyy ymmärtää, että nettikiusaaminen aivan yhtä vakavaa ja rikollista kuin fyysinen tai psyykkinen kiusaaminen todellisessa elämässä, esim. koulun käytävällä. Usein se on jopa pahempaa, koska useammat ihmiset voivat nähdä kiusaamisen netissä, esim. ilkeät kommentit blogissasi. ”Siellä seinät puhuvat kauan sen jälkeen, kun huoneesta on lähtenyt” (Mija Sölving), se on dokumentoitua.

Siksi myös vanhempien on otettava sinut tosissaan, kun kerrot että sinua kiusataan netissä. Tavallaan nettikiusaamiseen on helpompi tarttua, kiusaajat helpompi löytää ja saada se loppumaan, koska lähes kaiken, joka joskus on ladattu Internetiin, voi löytää. Teksti ja kuvat ovat paljon parempia ”todisteita” kiusaamisesta kuin esimerkiksi ylimieliset katseet, huokaukset ja torjuva kehonkieli.

Tässä tulee pitkä lista asioita, joita itse voit tehdä:

Älä vastaa kiusaajalle

Yleensä asia pahenee vain jos yrität ”antaa takaisin”, puolustautua tai edes myönnät saaneesi viestit. Kiusaaja saattaa lopettaa jos kukaan ei reagoi viesteihin. Kiusaajat yrittävät saada sinut reagoimaan, ei se muuten ole ”hauskaa” heistä, ja netissä on helpompi olla piittaamatta muista kuin irl.

Opi käyttämään nettiyhteisön turvallisuustoimintoja.

Voit käyttää erillisiä ystävä-listoja, estolistoja tai muita tapoja estää kiusaajan pääsyä nettisivulle.

Estä henkilö tai henkilöt niin, etteivät he näe profiiliasi tai tietoja sinusta. Kutakuinkin jokaisessa luotettavassa sosiaalisessa mediassa, keskustelupalstalla jne. on nappi/linkki, jonne voi ilmoittaa asiattomia julkaisuja tai roskapostia. Sivuston ylläpitäjät, joita kutsutaan moderattoreiksi, voivat myös auttaa sinun suojelussa ja häpäisevien kommenttien lähettäjien löytämisessä.

Moderaattori voi myös estää kiusaajan koko sivustolta.

On erityisen tärkeää, että luet sivuston käyttäjäehdot läpi, sillä joskus joku pieni ruksi ruudussa voi tarkoittaa, että luopuu oikeudesta omiin kuviinsa, materiaaliinsa ja teksteihinsä ja oikeudestaan syyttää muita, jos tulee kohdelluksi väärin sivustolla. Silloin riskeeraa sen, että omia henkilökohtaisia tietoja voidaan käyttää tavalla, jolla ei todellakaan halua niitä käytettävän.

Älä anna kiusaamisen jatkua

Kerro kiusaamisesta jollekin aikuiselle. Kerro vanhemmillesi, hänelle joka on vastuussa nettisivuista ja tarvittaessa poliisille. On parempi kertoa jo aikaisessa vaiheessa ja on parempi tehdä rikosilmoitus kuin jättää tekemättä. Sekä poliisi että nettisivun ylläpitäjä voi jäljittää viestin lähettäneen tietokoneen IP-osoitteen.

Useimmissa pohjanmaalaisissa kouluissa saavat opettajat ja koulun henkilökunta koulutusta siitä miten toimia nettikiusaamistilanteessa ja heidän vastuullaan on myös estää kiusaamista jatkumasta. Kaikkien kanssaihmisten ja aikuisten vastuulla on pitää huoli siitä, ettei kukaan nuori voi huonosti. He haluavat auttaa sinua eivätkä tule suuttumaan sinulle!

Säästä kiusaajan viestit

Säästä kaikki, mitä kiusaaja on kirjoittanut sinulle, kaikki kuvat ja videot ja muu, jonka tunnet olevan negatiivista sinua kohtaan. Voit tulostaa sen. Voit tallentaa sen näyttökuvina painamalla näppäintä ”Print Scrn” näppäimistöllä, avata minkä tahansa kuvan- tai tekstinkäsittelyohjelman, kopioida kuvan sinne ja tallentaa kuvana tai tiedostona. Voit lähettää sen aikuiselle painamalla ”välitä” tai ”forward” esim. sähköpostilla. Muista, että siinä pitäisi mieluiten lukea päivämäärä ja kellonaika, tai kirjoita se itse, ja vielä jos mahdollista, lähettäjän osoite. Kaikki, mitä voi käyttää todisteena kiusaamisesta, on hyvä pitää tallessa.

Teksti: Liselott Nyström, ungdomsinformatör

Back