Hur ska man handskas med nätmobbning?

27.09.2018

Hur ska man få slut på nätmobbning om man själv blir utsatt för den?

Först och främst ska du förstå att nätmobbning är precis lika allvarlig och brottslig som fysisk eller psykisk mobbning i verkliga livet, tex i skolkorridoren. Ofta är det till och med värre, eftersom många fler kanske kan se mobbningen på nätet, tex de elaka kommentarerna på din blogg. "Där pratar väggarna långt efter att man lämnat rummet" (Mija Sölving), det är dokumenterat

Därför ska också alla vuxna ta dig på allvar när du berättar att du blir mobbad på nätet. På sätt och vis har de till och med lättare att ta tag i mobbningen, hitta mobbarna och få slut på den, eftersom allt som finns på Internet går att spåra och ofta finns den kvar. Text och bilder är mycket bättre "bevis" på mobbningen än till exempel nedlåtande blickar, suckar och avvisande kroppsspråk.

Här kommer en lång rad med saker du själv kan göra:

Svara inte mobbaren.

Det förvärrar i allmänhet saken om du försöker "svara på tal", försvara dig eller ens bekräftar att du fått meddelandena på något vis. Mobbaren kan sluta om ingen reagerar på meddelandena. Mobbarna försöker få en reaktion ur dig, annars är det inte "roligt" för dem, och det är lättare att nonchalera någon på nätet än irl.

Lär dig använda communityns säkerhetsfunktioner.

Du kan använda skilda vänner-listor, spärrlistor eller andra sätt som förhindrar mobbaren från att få tillgång till webbplatsen.

Blockera personen eller personerna så att de inte kan se din profil eller information om dig. På så gott som alla tillförlitliga sociala media, diskussionsforum osv så finns det en knapp/länk där man kan meddela osakliga inlägg eller anmäla skräppost. Sajtens upprätthållare, de kallas moderatorer, kan både hjälpa till att skydda dig och spåra de som skickat de kränkande meddelandena. Moderatorn kan också utesluta mobbaren från sajten.

Det är också viktigt att läsa igenom sajtens användarvillkor och vad som sägs om rätten till sina egna foton, material osv.

Låt inte mobbningen fortsätta.

Berätta om mobbningen för någon vuxen. Berätta för dina föräldrar, den som är ansvarig för webbsidorna och för polisen om det behövs. Det är bättre att berätta redan i ett tidigt skede och det är bättre att göra en polisanmälan än att låta bli. Både polisen och webbplatsens upprätthållare kan spåra IP-adressen till den dator som meddelandet kom ifrån.

I de flesta österbottniska skolor får lärare och skolpersonal utbildning i hur de ska hantera mobbning på nätet och i mobiltelefoner och det är också deras ansvar att inte låta mobbningen fortsätta. Alla medmänniskor och vuxna är alltid ansvariga att se till att ingen ung far illa. De vill hjälpa dig och de kommer inte att bli arga på dig!

Spara mobbarens meddelanden.

Spara allt som mobbaren skrivit åt dig, alla bilder och videoklipp och annat som du känner att är negativt mot dig. Du kan skriva ut det. Du kan spara det som bilder av skärmen genom att trycka på tangenten "Print Scrn" på tangentbordet, öppna vilket bild- eller ordbehandlingsprogram som helst, kopiera in bilden av det som står på din skärm och spara den som en bild eller ett dokument med bilden i. Du kan skicka det till en vuxen genom "sänd vidare" eller "forward" tex i e-postprogrammet.

Kom ihåg att det helst ska stå datum och klockslag på det, eller anteckna det själv, och om möjligt även avsändarens adress. Allt som kan användas som bevis på mobbningen kan vara bra att ha.

Text: Liselott Nyström, ungdomsinformatör

Tillbaka