Vinkkiä parempaan itsetuntoon ja -luottamukseen

07.02.2019


On olemassa lukematon määrä vinkkejä, neuvoja ja keinoja parantaa omaa itseluottamusta ja itsetuntoa. Tällä sivulla luettelemme mahdollisimman monta näistä. X määrä viittaa siihen, että listasta voi vielä tulla erittäin pitkä. Kaikki keinot eivät toimi kaikilla, joten poimi listasta ne, jotka toimivat juuri sinulla!

Pidä itsestäsi!
Joudut elämään itsesi kanssa koko elämäsi. Tee siis elämästäsi mukava ja mielenkiintoinen elämys – vain sinä itse pystyt siihen ja vain sinä voit tehdä elämästäsi hauskaa, mielenkiintoista, antoisaa jne. Tämä sääntö pätee myös päinvastoin: jos päätät, että elämäsi on merkityksetöntä, turhaa ja kauheaa, tulet pitämään elämääsi juuri sellaisena.

Ajatuksia, muistoja
Monesti voi tuntua siltä, että huonon itseluottamuksen tuottamat ajatukset olisivat TOTTA – mutta se ei kuitenkaan pidä paikkansa. Muistuta itseäsi siitä, että ajatukset, jotka saavat sinut voimaan huonosti ovat juuri niitä – AJATUKSIA. Usein kyseiset ajatukset pohjautuvat sitä paitsi muistoihin, esim. muistoihin ajoista, jolloin sinua kohdeltiin huonosti. Mutta miksi antaisit muistojen määritellä oman vointisi?

Kaikki voi muuttaa itseään parempaan suuntaan!
Muutu, jotta viihdyt paremmin itsesi kanssa. Muuttua voi aina, eikä ikinä ole liian myöhäistä!

Pidä huolta itsestäsi!
Sinun on vaikea pitää itsestäsi kun olet väsynyt, allapäin, nälkäinen, huonokuntoinen tai jos podet huonoa omatuntoa tekemättömistä asioista. Siksi on ehdottoman tärkeää nukkua kunnolla, syödä hyvin ja liikkua.

Näe hyvät puolesi ja vahvista niitä!
Kertaa päässäsi asioita, joissa olet hyvä ja toistele niitä ominaisuuksia ja asioita niin kauan että uskot niihin itsekin!

Hyvä vinkki on kirjaimellisesti seistä peilin edessä ja luetella vähintään viisi asiaa, joista pidät itsessäsi – niin ulkoisesti kuin sisäisesti. Tämä voi tuntua naurettavalta alkuun, tai se voi jopa tuntua raskaalta, mutta me lupaamme, että siitä on hyötyä pidemmän päälle!

Positiivisuus ruokkii positiivisuutta, negatiivisuus negatiivisuutta!
Jos ajattelet itsestäsi negatiivisen ajatuksen, muuttuu se helposti seuraavaksi kielteiseksi asiaksi. Mutta jos ajattelet itsestäsi positiivisesti, keksit helpommin myös lisää positiivista ajateltavaa ja voit paremmin. Jos huomaat, että ”jaha, nyt nämä ajatukset tulivat taas takaisin”, voit ehkä ajan myötä tunnistaa negatiivisten ajatusten oireita. Silloin sinun on helpompi jatkaa ajatuskulkua miettimällä: ”mutta eihän tuo pidä paikkansa”. Pikkuhiljaa voit ehkä oppia korvaamaan negatiiviset ajatukset positiivisilla. Suurimmassa osassa tapauksista on näet täysin turhaa kyseenalaistaa itseään – ihminen on useimmiten itse pahin kriitikkonsa.

Tee asioita, joista pidät!
Tee asioita, joista pidät, jotka ovat hauskoja, joista nautit! Kun onnistut, saat paremman itseluottamuksen, jonka tuloksena onnistut vielä paremmin seuraavalla kerralla ja taas itseluottamuksesi kasvaa!

Unelmoi!
Mieti, mitä haluat tehdä elämälläsi. Mikä on sinun mielestäsi mielenkiintoista ja millä on sinulle merkitystä? Jos tiedät mitä haluat, voit myös selvittää miten voit saada sen ja sitä kautta tehdä kaikkesi unelman toteuttamiseen.

Yritä tehdä itseesi vaikutus.
Ajattele asioita, joiden takia ihailet jotakuta ja matki niitä. Mahdollisuuksia on lukemattomia, mutta valitse mielellään jotain, mikä saa sinut pois mukavuusalueeltasi. Jotain, mikä tuntuu haastavalta, muttei mahdottomalta, jotta voit olla varma että saat kokea onnistumisen tunteen lopussa. Älä siis tähtää minkään maailmanennätyksen lyömiseen.

Älä luule, että kaikki muut kritisoivat sinua
Ujot ihmiset usein kokevat, että kaikkien katseet ovat suunnattuna heihin ja että katseet ovat kritisoivia. Tämä on harvoin totta, sillä kaikilla on kädet täynnä omien asioiden ja tunteiden kanssa.

Ole kiitollinen
Kirjoita lista kaikesta, josta olet kiitollinen elämässäsi. Asiat voivat olla suuria, kuten terveys ja perhe tai pieniä, kuten vastapuristettu appelsiinimehu aamupalalla. Joten sen sijasta, että keskittyisit asioihin, joita sinulla ei ole tai mitä et ole, sinun tulee alkaa arvostaa kaikkea mitä sinulla on ja mitä olet. Voit esimerkiksi joka ilta nukkumaan mennessäsi miettiä kolmea hyvää asiaa, jota päivän aikana on tapahtunut/olet nähnyt/tehnyt.

Ojenna ryhtisi!
Elekielesi kertoo ihmisille kuka olet, mutta se vaikuttaa myös sinuun. Perunasäkin tavoin istuminen tai seisominen saa kenet tahansa menettämään osan itseluottamuksestaan. Suorista siis selkäsi, vedä hartiat taakse, nosta leukaa, hymyile ja katso ihmisiä suoraan silmiin.

Älä anna periksi!
Tee jotain, jota olet lykännyt kauemman aikaa. Sen ei tarvitse olla isoa ja tärkeää, voit aloittaa jostain pienestä, jota olet hieman pelännyt. Tehtyäsi asian, huomaat, ettei se sittenkään ollut niin kauheaa kuin olit luullut.

Juttele
Jutustelun oppiminen voi olla joillekin haaste. Monet murehtivat muiden mielipiteitä, mutta älä välitä niistä! Puhu, ja jos se ei jollekin tunnu sopivan, siirry seuraavaan henkilöön. Sinä OLET mielenkiintoinen ja maailmassa on takuulla muita ihmisiä, jotka ovat samaa mieltä!

Siivoa!
Jos mietit asiaa, on siivoamisen jälkeinen tunne aika ihana, vai mitä?

Ota vastaan kohteliaisuuksia
Monet ihmiset tulevat varmasti huomaamaan parantuneen itsetuntosi. Esimerkiksi edellä mainitun kohdan toteuttaminen poikii varmasti kehuja ystäviltä ja tutuilta. Muista silloin hymyillä ja kiittää sen sijaan, että et ottaisi kohteliaisuuksia vastaan. Kun opit vastaanottamaan kohteliaisuuksia, tulet huomaamaan, että olet niiden arvoinen.

Tee asioita, jotka tekevät muut iloiseksi
Anna aikaasi ystävälle, joka tarvitsee juttukaveria tai lähesty ihmistä, joka vaikuttaa yksinäiseltä. Anna vähän rahaa jollekin yhdistykselle, joka ajaa hyvää asiaa. Pienetkin asiat voivat merkitä paljon toisille ihmisille ja toisten ihmisten hyväksi tehdyt asiat voivat tehdä ihmeitä myös sinun itsetunnollesi.

Mieti: mitä voisin muuttaa?
Monia asioita voi muuttaa, jos niihin vain tarttuu. Onko olemassa jotain, mikä tekee sinut surulliseksi tai vihaiseksi? Jotain, mikä on ikävää tai raskasta? Mieti, mitä näiden asioiden muuttaminen vaatisi – ja ryhdy toimeen.

Löydä oma juttusi
Yksi ehdottomasti parhaista tavoista vahvistaa omaa itsetuntoa ja itseluottamusta on löytää jokin asia, jossa olet hyvä. Jokin asia, josta olet kiinnostunut ja joka tuo sinulle iloa, mutta jossa samanaikaisesti oikeasti olet hyvä!
Jos sinulla ei ole minkäänlaista aavistustakaan siitä, missä voisit olla hyvä, listaamme seuraavaksi muutaman vinkin, joiden avulla toivottavasti saisit sen selville.

Muutamia vinkkejä miten helpommin löydät oman erikoisosaamisesi:

  • kokeile uusia asioita, jotka vaikuttavat kivoilta. Mutta joudut ehkä kokeilemaan muutaman kerran ennen kuin annat periksi.
  • mieti, mistä nautit ja minkälaisissa tilanteissa viihdyt
  • aseta omia tavoitteita, älä kuitenkaan aseta mahdottomia tavoitteita
  • muista kehua itseäsi.

Tässä keskusteluterapeutti Annica Wahrman vinkit itsetunnon ja itseluottamuksen kohentamiseksi:

  • Nykyajan yhteiskunta -Kaikki pakotetaan olemaan avoimia, se ei silti sovi kaikille, on täysin okei olla oma itsensä
  • Ajatusten kyseenalaistaminen on tärkeää, jottei juutu mielikuvituksiin/tuhoisiin kuvioihin
  • Älä vertaa itseäsi muihin, meillä jokaisella on erilaiset edellytykset ja erilaiset vahvuudet -henkilöarvosi on yhtä korkea kuin kaikkien muidenkin
  • On kannattavaa huomioida ja tiedostaa minkälaista ”sisäistä dialogia” itsensä kanssa käy
  • Motivaatio on tärkeä asia muutoksen tavoittamiseksi
  • Luo motivaatiota asettamalla tietty tavoite
  • Onko itsellesi sanomat asiat sellaisia, joita olisi ihan okei sanoa myös parhaalle ystävällesi? Jos eivät ole, muuta sisäistä dialogiasi kiltimmäksi
  • Muista huumori. Jos jokin tuntuu nololta, naura asialle ja näe hauskuus tilanteessa niin ongelma pienenee.
  • Kuvittele että olet hyvä jossain ja tulet myös olemaan hyvä siinä. Ajatuksen voima on valtava.
  • Hyväksy, ettei elämä ole reilua.

Teksti: Ungdomsinformatör Liselott Nyström & sommarjobbaren och storasystern Angelica Qvist

Tarkastus: Samtalsterapeuten Annica Wahrman, Hälsocoachen Melinda Backlund






Käännös: Lena Niininen (till finska) & Jenny Hjulfors (till finska)

Lähteet: psychologytoday.com

Back