Tips för bättre självförtroende och självkänsla!

07.02.2019

Tyck om dig själv!
Du ska vara med dig själv hela livet. Det är bara du som kan bestämma dig för att ha det roligt, intressant, givande och inspirerande. Och tvärtom: om du bestämmer dig för att ditt liv är meningslöst, värdelöst och hemskt, så kommer du att tycka att ditt liv är precis så.

Bara tankar, bara minnen
Ofta kan det kännas som om de där tankarna som kommer vid låg självkänsla är FAKTA - men så är det ju inte alls. Påminn dig själv om att det där som får dig att må dåligt, alla negativa tankar, bara är just TANKAR. Ofta är de dessutom tankar som baserar sig på minnen, exempelvis minnen från någon tid då du blivit illabehandlad, men varför skulle minnen få definiera hur du mår på daglig basis?

Alla kan ändra på sig till det bättre!
Du kan förändra dig så att du själv trivs bättre med dig själv. Du är aldrig färdig och det är aldrig för sent!

Ta hand om dig själv!
Det kan vara svårt att gilla sig själv när man är trött och hängig, hungrig eller har dåligt samvete för saker man inte gjort. Därför är det absolut värt att sova ordentligt, äta god mat och röra på sig - och be om hjälp om det behövs.

Se dina positiva sidor och förstärk dem!
Räkna upp för dig själv det du är bra på, och upprepa de här egenskaperna och sakerna för dig själv tills du liksom har hjärntvättat dig själv att verkligen tro på dig!

Ett bra tips är att bokstavligen ställa sig framför spegeln och räkna upp minst fem saker som du tycker om hos dig själv. Du kommer säkert att känna dig löjlig till en början, eller också känns det jobbigt, men man vänjer sig.

Positivt ger mer positivt, negativt ger mer negativt!
Tänker du en negativ tanke om dig själv så kommer lätt nästa negativa tanke. Men tänker du positivt om dig själv så kommer nog fler positiva tankar och du mår bättre av det. Påminn dig själv om det som varit bra och det som du gjort bra. Fundera över i vilka situationer de dyker upp och om det kanske är i sällskap av någon speciell människa. Om du bara märker att "jaha, nu tänker jag så där igen" börjar du känna igen symptomen på de negativa tankarna. Då är det lättare att fortsätta tanken med: "men det stämmer ju inte" - och sedan med tiden försöka ersätta det negativa med nåt positivt.

Gör sådant du njuter av att göra!
Gör saker du tycker om att göra, som är roliga! När du lyckas med något får du bättre självförtroende och lyckas ännu bättre nästa gång och får ännu bättre självförtroende av det.

Dröm!
Fundera på vad du vill göra i ditt liv. Vad är roligt och intressant, vad betyder mycket för dig? Om du vet vad du vill kan du också ta reda på hur du ska gå till väga och sedan göra allt för att drömmen ska gå i uppfyllelse.

Imponera på dej själv
Tänk på något som du beundrar någon annan för och så börjar du göra likadant själv. Det finns oändliga möjligheter. Välj något som kommer att få dej att tänja lite på dina egna gränser. Något som är lite utmanande men inte omöjligt, så att du kan vara säker på att du får uppleva känslan av välbehag när du lyckats. Med andra ord: försök dig inte på att slå något världsrekord eller dylikt.

Tro inte att alla andra tittar kritiskt på dig
Blyghet brukar höra ihop med en upplevelse av att ha andras blickar på sig, att man tänker att andra tittar på en med kritiska ögon. Så är det sällan, för alla har fullt upp med sig själv.

Var tacksam
Skriv en lista på allt du är tacksam över i ditt liv. Det kan vara stora saker som att vara frisk, familjen eller små saker som att få färskpressad apelsinjuice till frukost. Så istället för att koncentrera dig på vad du INTE har eller är så ska du börja uppskatta det du verkligen har och är. T.ex. kan du varje kväll när du går och lägger dig tänka på tre bra saker som hänt/som du sett/som du gjort under den dagen.

Sträck på dig!
Med kroppsspråket visar du utåt vem du är, men också för dig själv. Räta på ryggen, ner med axlarna, upp med hakan, försök LE och se folk i ögonen.

Gör det där som du dragit dig för att göra!
Gör något du skjutit upp en längre tid. Det behöver inte vara något stort och viktigt, börja med något smått, men som du ändå är lite rädd för att göra. När du gjort det märker du för det första att det faktiskt inte alls var så farligt som du hade trott. För varje grej som du vågar göra, desto mer växer du som människa.

Prata
Många oroar sig för vad andra ska tycka och tänka. Om du dessutom kämpar med självkänslan finns också jobbiga tankar som stör: "Jag är ändå inte intressant..." Prata på! Du ÄR intressant och det finns garanterat någon som tycker likadant.

Acceptera komplimanger
Kom ihåg att le och säga tack istället för att skyla över. När du lär dig att acceptera komplimanger kommer du inse att du är värd dem.

Gör sånt som gör andra glada
Ge av din tid åt en kompis eller visa att du finns där för nån som verkar ensam. Ge lite pengar åt en organisation med bra syfte. Saker som betyder mycket för andra kan också göra under med din egen självkänsla då du liksom får en orsak att känna dig värdefull.

Fundera: vad kan jag förändra?
Det allra mesta går att ändra på om man bara tar tag i det. Finns det nåt som gör dig ledsen eller arg? Något som är tråkigt eller jobbigt? Fundera på vad som skulle krävas för att det skulle kännas bättre - och gör den förändringen.

Hitta det du är bra på
Ett av de absolut bästa sätten att boosta självkänsla och självförtroende är att hitta det som du är bra på - på riktigt. Något som intresserar dig och som ger dig glädje att göra, och samtidigt något som du faktiskt är bra på! Och om du inte alls vet vad du är bra på, då ska vi försöka lista några tips på hur du kan ta reda på det här nedan.

Några tips för att lättare hitta ditt område:

 • Testa nya saker, sånt som verkar kul. Men du måste kanske pröva några gånger innan du ger upp
 • Fundera på vad du njuter av att göra och i vilka situationer du känner dig bra
 • Sätt upp egna mål, men sätt inte upp för höga mål
 • Ge dig själv beröm

Samtalsterapeuten Annica Wahrman tipsar

 • Dagens samhälle - Alla tvingas vara framåt, passar dock inte alla, helt okej att vara den man är
 • Ifrågasätta tankar viktigt, för att inte fastna i inbillningar/destruktiva mönster
 • Jämför dig inte med andra, alla har vi olika förutsättningar och styrkor
 • Uppmärksamma och lägg märke till hurdan "inre dialog" man har
 • Skapa motivation genom specifik målsättning
 • Det du säger åt dig själv, skulle det vara okej att säga till din bästis? Om inte, förändra den inre dialogen till en snällare
 • Kom ihåg humorn, känns något pinsamt så prova skratta åt det och se det roliga i situationen så förminskas problemet.
 • Föreställ att du är bra på något och du kommer att bli det. Tankens kraft är enorm
 • Acceptera att livet inte är rättvist

Text: Ungdomsinformatör Liselott Nyström & sommarjobbaren och storasystern Angelica Qvist

Faktagranskning: Samtalsterapeuten Annica Wahrman, Hälsocoachen Melinda Backlund


Översättning: Lena Niininen (till finska) & Jenny Hjulfors (till finska)

Källor: psychologytoday.com

Tillbaka