Opinnot ulkomailla

24.09.2018

Suomen kansalaiset voivat opiskella eri oppilaitoksissa EU/ETA-maissa samoilla ehdoilla kuin ao. maan omat kansalaiset. Ulkomaille voidaan hakeutua monin eri tavoin: joko omin avuin tai jonkun ohjelman puitteissa, vaihto-oppilaana tai -opiskelijana, tutkintoon johtaviin opintoihin, oman alan jatkokoulutukseen tai jatkotutkintoon tähtääviin opintoihin.

CIMO

Lisätietoja opiskelusta ulkomailla saa kansainvälisen henkilövaihdon keskuksen CIMOn verkkosivuilta tai työvoimatoimistojen koulutusneuvojilta. CIMOn kautta voi myös hakeutua opintoihin liittyvään työharjoitteluun ulkomaille. Kansainvälinen työharjoittelu on tarkoitettu ensisijaisesti opiskelijoille ja vastavalmistuneille, alaikäraja on 18 vuotta.

Harjoittelu vahvistaa työharjoittelijan ammatillista kehitystä ja kielitaitoja sekä antaa sekä harjoittelijalle että työnantajalle paremmat valmiudet kansainvälistymiseen. Harjoittelupaikkoja on tarjolla Suomen edustustoissa, ulkomaisissa suomen kielen ja kulttuurin oppilaitoksissa sekä valtion hallinnossa. Myös kansainväliset järjestöt tarjoavat harjoittelupaikkoja, jotka on tarkoitettu korkeakouluopintojen loppuvaiheessa oleville opiskelijoille tai jo tutkinnon suorittaneille henkilöille.

CIMO koordinoi lisäksi IAESTE-ohjelmaa, joka on tarkoitettu lähinnä teknisten korkeakoulujen ja ammattikorkeakoulujen insinööriopiskelijoille. Muita harjoittelupaikkoja opiskelijoille välittää mm. AIESEC.

Leonardo da Vinci-ohjelma

EU/ETA-maissa tapahtuvaan työharjoitteluun voi hakeutua myös Euroopan unionin Leonardo da Vinci -ohjelman kautta. Ohjelman tavoitteena on tukea opiskelija-, harjoittelija- ja asiantuntijavaihtoa. Ohjelma on avoin ammattioppilaitosten opiskelijoille, vastavalmistuneille sekä nuorille työntekijöille/työttömille. Yksittäiset henkilöt eivät voi hakea Leonardo-stipendiä, vaan varat jakaa stipendiä hakenut oppilaitos, yritys tai muu organisaatio projektin tavoitteiden mukaisesti.

Teksti: Liselott Nyström, ungdomsinformatör


Lähteet: Arbetsministeriet

Back