Uuteen kouluun

24.09.2018

Useimmille ihmisille uuden koulun aloittaminen tai uuden koulutuksen aloittaminen ovat tilanteita, jolloin mukavuusalue on koetuksella. Toisaalta tämä on täysin luonnollista - kaikki ovat kyllä enemmän tai vähemmän jännittyneitä tällaisen muutoksen kynnyksellä. Yhtä ehkä jännittää tilojen ja ruoka-aikojen outous, kun taas toista huolettaa kastajaiset tai opintotukilomakkeen täyttäminen. Yksityiskohdat ovat joka koululla yksilöllisiä, mutta tietyt perusasiat ovat samoja, kun puhutaan uuden koulun aloittamisesta - oli kyseessä sitten lukio, ylä-aste tai yliopisto. Tähän olemme keräänneet muutamia neuvoja ja vinkkejä, jotka auttavat sinua selviytymään ensimmäisistä kuukausista ja toivottavasti lähestymään rauhallisemmin mielin tulevaa koulunalkua.

Pidä kuitenkin mielessä, että muutokset ovat rankkoja! Se ON raskasta aloittaa esim. lukiossa tai ammattikoulussa tai jossain muussa uudessa opinahjossa. Muista, että yleensä kyseessä on kuitenkin vain vaihe ja opiskelu tulee tuntumaan paremmalta kunhan olet päässyt alkuun. 

Neuvoja uuden koulun tai koulutuksen aloittamiseen

Ennen koulun alkua:

  • Vahvista, että vastaanotat opiskelijapaikan, äläkä unohda täyttää papereita, joita olet saanut oppilaitoksesta!
  • Selvitä taloutesi.

Hae opintotukea, asumislisää ja mahdollista opintolainaa, jos olet täyttänyt 17. Mieti miten pärjäät taloudellisesti opiskeluvuoden aikana. Hyvä idea on tehdä karkea talousarvio, silloin tiedät, paljonko rahaa sinulla on käytettävissä joka viikko (ja pääset syömästä yksipuolisesti makaronia ja tonnikalaa päivittäin). Jos edelleen asut kotona, kannattaa sinun selvittää vanhempiesi kanssa paljonko rahaa sinulla on käytössäsi kuukausittain. Sopikaa myös yksityiskohdista, kuten kuuluuko koululaukkun sisältö kuukausirahaan.

  • Hanki tietoa koulusta ja koulutuksesta

Surffaile koulun kotisivuilla, niiltä löydät yleensä opintosuunnitelmat, tietoja siitä, mitä aineita kuuluu koulutukseen, opettajien nimet ja aikataulut ym. Isompien koulujen verkkosivuilla voit löytää neuvoja mm. siitä, miten avain- ja hälytysjärjestelmät toimivat. Koulujen oppilas- ja ylioppilaskunnilla on yleensä myös omat verkkosivut, siellä on mm. tietoja siitä, mistä saat opiskelija-alennusta ja voit myös katsella kuvia sitseiltä ja tiedekunnista. Kannattaa myös keskustella jonkun kanssa, joka opiskelee/on opiskellut kyseisessä koulussa ja voit tietenkin myös lähettää sähköpostia opettajalle. Älä ole ujo, on parempi kysyä heti, kuin nolata itsensä myöhemmin.

  • Hanki opiskelijakämppä

Monessa koulussa on asuntola, hae paikkaa ajoissa jos tarvitset paikan sieltä. Kaiken lisäksi kaikissa opiskelukaupungeissa on pula opiskelijakämpistä ja yksiöistä, joten etsi kämppää ajoissa. Löydät paljon enemmän tietoa kohdasta Asuminen, mutta muista myös, että voit asua kimppakämpässä, tarkistaa jos sukulaisilla olisi yhteyksiä sekä laittaa ilmoituksen lehteen, että etsit kämppää. Muista myös tarkistaa etukäteen miten pääset kämpältä kouluun, tarvitsetko bussikortin ja millä bussipysäkillä nouset kyytiin? Jos lähdet toiselle paikkakunnalle opiskelemaan, esim. Turkuun, voit matkustaa kimppakyydillä, sen sijaan, että ostaisit kalliita junalippuja, kimppakyydin voit mm. löytää jonkun kimppakyytifoorumin kautta.

Kun olet muuttamassa tai olet jo muuttanut opiskelupaikkakunnalle, kannattaa sinun miettiä siirrätkö paperisi uuteen kaupunkiin/kuntaan. Jos säilytät kuntalaisuutesi vanhaan kuntaasi (ja olet niin sanotusti ”kirjoilla” siellä), silloin saat yhä esim. hakea kesätyötä sieltä. Sinulla saa myös olla kaksi osoitetta, voit siis olla yhden kunnan kuntalainen ja opiskella toisella paikkakunnalla.

Koulun alettua

  • Kerää tietoa

Useimmista kouluista ja koulutuksista saat jonkinlaista esittelymateriaalia - älä hävitä sitä - se on hyödyksi sinulle koko opiskeluaikanasi. Säilytä kaikki paperit mapissa, joka sinulla on mukanasi koko ajan. Kirjoita muistikirjaan kaikki tiedot, jotka saat, esim. salasanat ja yliopistopapin nimi. Et koskaan tiedä milloin tarvitset sellaista tietoa, joka saattaa tuntua turhalta juuri nyt. Sillä tiedolla saatat myös selvitä jostakin tilanteesta nolaamatta itseäsi. Osallistu opastustilaisuuksiin, joissa kerrotaan esim. sivuaineista, ainejärjestöistä, terveydenhoitosäätiöstä ym. - vaikka aihe ei vaikuta kiinnostavalta sillä hetkellä (niissä tilaisuuksissa tapaat ainakin muita opiskelijoita, samoin kuin ensimmäisissä bileissä joita esim. ylioppilaskunta tai ainejärjestöt järjestävät). Monessa koulussa järjestetään myös tuutoritoimintaa, tämä tarkoittaa sitä, että vanhemmat opiskelijat auttavat ensimmäisen vuoden opiskelijoita.

  • Hoida pakolliset tehtävät ja jokavuotiset asiat

Tilaa opiskelijakortti, käy terveydenhoitosäätiössä (YTHS) ja hammaslääkärissä ja hanki kirjastokortti heti, äläkä jätä näitä asioita tekemättä ja hankkimatta, jos vaikka sitten yhtäkkiä oletkin niiden tarpeessa. Näissä asioissa opiskelijayhdistykset tai ylioppilaskunta/oppilaskunta voivat auttaa sinua. Muista tarkistaa kaikki tärkeät asiat kuten, että varmasti olet ilmoittautunut oikeille kursseille. Opintosihteerit ja opinto-ohjaajat ovat yleensä kullanarvoisia, monet heistä vastaavat iloisesti ja nopeasti sähköpostiin.

Teksti: Ungdomsinformatör Liselott Nyström




Käännös: Lena Niininen & Jenny Hjulfors (till finska)

Back