Skolstart

Skolstart

För de flesta är att börja ny skola eller en ny utbildning tillfällen, där bekvämlighetszonen testas. Och det är ju helt naturligt - det finns nog ingen som inte är mer eller mindre nervös då. Är det inte utrymmena och mattiderna man inte känner till ännu, så är det "gulnäbbsintagningen" eller studiestödsblanketterna man oroar sig för. Detaljerna varierar från skola till skola, men några grundregler finns när det gäller att börja i en ny skola, oavsett om det är högstadiet eller universitetet. Här nedan följer några tips och råd, som hjälper dig att överleva de första månaderna och känna dig lugnare inför det nya.

Men kom också ihåg att Förändringar är tuffa! Det ÄR jobbigt att tex börja i gymnasiet eller yrkes eller i en annan skola. Acceptera att det bara är en fas och att det kommer att bli bättre även om det skulle kännas jobbigt i början!

Råd när du ska börja i en ny skola / på en ny utbildning

Före skolstarten

- Bekräfta att du tar emot studieplatsen och lämna inga papper du fått från läroanstalten oifyllda och oinlämnade!

- Red ut din ekonomi.

Sök studiestöd, bostadsbidrag och eventuellt studielån om du fyllt 17 år. Fundera på hur du ska klara dig ekonomiskt under året - det lönar sig att göra en grov budget, så att du vet vad du har att leva på i veckan (och undviker en alltför ensidig diet på makaroner och tonfisk). Bor du fortfarande hemma lönar det sig att reda ut med föräldrarna vilka summor du har att röra dig med i månaden. Kom överens om detaljerna också, tex huruvida skolväskan räknas in i månadspengen.

- Skaffa info om skolan och utbildningen

- Gå in på skolans hemsidor och surfa runt på dem. De har oftast läroplaner för vad du ska läsa för ämnen inom din utbildning, namnen på lärarna och tidtabeller. Större skolor har bla råd till nya studerande på sina webbsidor, tex hur nyckel- och larmsystemen fungerar. De har ofta också egna sidor för elevkåren eller studentkåren, där du tex kan se var du får studierabatt eller titta på foton från gamla sitzer och konventer. Sedan lönar det sig alltid att tala med någon som redan går/har gått i just den skolan eller på just den utbildningen du har sluppit in till (eller varför inte maila läraren). Var inte blyg, bättre att fråga än att helt göra bort sig senare.

- Skaffa studiebostad

Många skolor har internat, se till att ansöka om en plats där i god tid om du behöver. I alla studiestäder råder dessutom bostadsbrist på studiebostäder och ettor, så var ute i god tid. Under Boende hittar du mera information, men kom ihåg möjligheterna att dela lägenhet med kämpisar, höra med släktingar om kontakter och annonsera i media. Kom även ihåg att på förhand kolla hur du ska ta dig från studiebostaden till skolan - behöver du tex busskort och på vilken busshållplats ska du stiga på? Ska du studera på annan ort kan du även kolla tex Åbo Akademis studentkårs forum under tråden Kimppakyyti och sitta på med någon i bil istället för att betala dyra tågbiljetter.

- När du flyttar hemifrån eller flyttar till studieorten lönar det sig att fundera på huruvida du ska skriva in dig i den nya kommunen. Om du behåller kommuntillhörigheten i din gamla kommun (och alltså är "skriven" där) så får du tex söka sommarjobb där ännu. Man kan ha dubbla adresser, dvs ha kommuntillhörighet på en ort och studera på en annan.

När skolan börjat

- Samla info

- De flesta skolor och utbildningar kommer att ge dig någon form av introduktionsmaterial, tappa inte bort detta, du kommer att ha nytta av det under hela studietiden. Spara alla papper du får i en organiserad mapp som du ständigt har med dig i väskan. Skriv ner all info du får i en anteckningsbok, allt från lösenord till namnet på studentprästen - du vet aldrig när du kommer att behöva sådan information som kanske verkar onödig just nu. Och igen: fråga så slipper du göra bort dig senare!
Missa inte heller olika introduktionstillfällen som ordnas om biämnen, ämnesföreningar, studenthälsan osv - även om ämnet inte verkar intressant just nu (du träffar i alla fall fler studiekompisar där, liksom på de första festerna som tex elevkåren eller någon studentförening ordnar). Många skolor har även tutorverksamhet, dvs en äldre studerande hjälper förstaårsstuderandena att hitta rätt, veta vad som gäller osv.

- Fixa undan nödvändiga göromål och årliga ärenden såsom att ansöka om studiekortet, gå till studenthälsovården och tandläkaren och fixa bibbakort på en gång så att de inte lämnar ogjorda och oinskaffade till den dag du verkligen behöver dem. Många av de här sakerna kan studentföreningen eller elevkåren i din skola hjälpa till med. Men kom även ihåg att kontrollera viktiga saker, som att se till att du faktiskt är anmäld till rätt kurser. Studiesekreterare och studiehandledare är guld värda och många av dem svarar glatt och snabbt på e-post också.