studier

Studier

Välj bland ämnesområdena i spalten till vänster om du är intresserad av något visst inom Studier. Här kan du bla läsa om vad du ska tänka på Före skolstarten och När skolan börjat.

Livet som studerande

De flesta människor är elever eller studerande under hela ungdomen och ju högre eller mer mångsidig och gedigen utbildning man skaffar sig desto längre varar studietiden. Att vara studerande är nästan som att tillhöra en egen samhällsklass för ett tag med allt vad det innebär från studierabatter till studieliv.

Aldrig är det mer aktuellt att man är just elev eller studerande som när man börjar i en ny skola eller på en ny utbildning. Det finns nog ingen som inte är mer eller mindre nervös då. Är det inte utrymmena och mattiderna man inte känner till ännu, så är det "gulnäbbsintagningen" eller studiestödsblanketterna man oroar sig för. Detaljerna varierar från skola till skola, men några grundregler finns när det gäller att börja i en ny skola, oavsett om det är högstadiet eller universitetet. Här nedan följer några tips och råd, som även om de inte är kompletta, i alla fall hjälper dig att överleva de första månaderna:

Råd när du ska börja i en ny skola / på en ny utbildning
Före skolstarten

Bekräfta att du tar emot studieplatsen och lämna inga papper du fått från läroanstalten oifyllda och oinlämnade!

Red ut din ekonomi.

Sök studiestöd, bostadsbidrag och eventuellt studielån om du fyllt 17 år. Fundera på hur du ska klara dig ekonomiskt under året - det lönar sig att göra en grov budget, så att du vet vad du har att leva på i veckan (och undviker en alltför ensidig diet på makaroner och tonfisk). Bor du fortfarande hemma lönar det sig att reda ut med föräldrarna vilka summor du har att röra dig med i månaden. Kom överens om detaljerna också, tex huruvida skolväskan räknas in i månadspengen. Läs mera om studiestöd under Studiestöd här till vänster och om privatekonomi, ekonomiska stöd och lån under Pengar.

Skaffa info om skolan och utbildningen

Gå in på skolans hemsidor och surfa runt på dem. De har oftast läroplaner för vad du ska läsa för ämnen inom din utbildning, namnen på lärarna och tidtabeller. Större skolor har bla råd till nya studerande på sina webbsidor, tex hur nyckel- och larmsystemen fungerar. De har ofta också egna sidor för elevkåren eller studentkåren, där du tex kan se var du får studierabatt eller titta på foton från gamla sitzer och konventer. Sedan lönar det sig alltid att tala med någon som redan går/har gått i just den skolan eller på just den utbildningen du har sluppit in till (eller varför inte maila läraren). Var inte blyg, bättre att fråga än att helt göra bort sig senare.

Skaffa studiebostad

Om du ska flytta hemifrån nu får du fler råd under fliken Information -> Boende här till vänster. Många skolor har internat, se till att ansöka om en plats där i god tid om du behöver. I alla studiestäder råder dessutom bostadsbrist på studiebostäder och ettor, så var ute i god tid. Under Boende hittar du mera information, men kom ihåg möjligheterna att dela lägenhet med kämpisar, höra med släktingar om kontakter och annonsera i media. Kom även ihåg att på förhand kolla hur du ska ta dig från studiebostaden till skolan - behöver du tex busskort och på vilken busshållplats ska du stiga på?

När du flyttar hemifrån eller flyttar till studieorten lönar det sig att fundera på huruvida du ska skriva in dig i den nya kommunen. Man kan ha dubbla adresser, dvs ha kommuntillhörighet på en ort och studera på en annan.

När skolan börjat

Samla info

De flesta skolor och utbildningar kommer att ge dig någon form av introduktionsmaterial, tappa inte bort detta, du kommer att ha nytta av det under hela studietiden. Spara alla papper du får i en organiserad mapp. Så vet du var du ska söka om du behöver något nångång. Skriv ner all info du får i en anteckningsbok, allt från lösenord till namnet på studentprästen - du vet aldrig när du kommer att behöva sådan information som kanske verkar onödig just nu. Och igen: fråga så slipper du göra bort dig senare! Missa inte heller olika introduktionstillfällen som ordnas om biämnen, ämnesföreningar, studenthälsan osv - även om ämnet inte verkar intressant just nu (du träffar i alla fall fler studiekompisar där, liksom på de första festerna som tex elevkåren eller någon studentförening ordnar). Många skolor har även tutorverksamhet, dvs en äldre studerande hjälper förstaårsstuderandena att hitta rätt, veta vad som gäller osv.

Fixa undan nödvändiga göromål och årliga ärenden såsom att ansöka om studiekortet, gå till studenthälsovården och tandläkaren och fixa bibbakort på en gång så att de inte lämnar ogjorda och oinskaffade till den dag du verkligen behöver dem. Många av de här sakerna kan studentföreningen eller elevkåren i din skola hjälpa till med. Men kom även ihåg att kontrollera viktiga saker, som att se till att du faktiskt är anmäld till rätt kurser. Studiesekreterare och studiehandledare är guld värda och de svarar glatt och snabbt på e-post också.

Text:
Liselott Nyström, ungdomsinformatör
Bild:
Liselott Nyström
Senast uppdaterad:
13.07.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!