Övriga studiemöjligheter

24.09.2018

Vuxenutbildning

Inom vuxenutbildningen beaktas den studerandes tidigare kunskaper, färdigheter och livssituation i undervisningens innehåll. Vuxenutbildning kan vara undervisning för grundexamen, studier som ingår i en examen, utbildning som förbereder för fristående examina, läroavtalsutbildning, tilläggsutbildning och fortbildning för att förnya och bredda yrkesskickligheten eller samhälleliga studier som ger medborgarfärdighet och arbetslivsfärdighet. Utbildningen kan finansieras av den studerande eller vara läroavtals-, arbetskrafts- eller personalutbildning.

Läroavtal

Inom läroavtalsutbildning bedrivs studierna huvudsakligen på arbetsplatsen. Inlärningen i arbetet kompletteras med teoretiska studier vid läroanstalten. Läroavtalet är ett tidsbegränsat arbetsavtal mellan arbetsgivaren och den studerande och den studerande erhåller lön för den tid som han eller hon arbetar. Utbildningen passar för både unga och vuxna. Man kan avlägga grundläggande yrkesexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen via läroavtalsutbildning. Genom läroavtalsutbildning kan den studerande även skaffa sig tilläggsutbildning.

Normalt skaffar sig en studerande en läroavtalsplats genom att själv kontakta arbetsgivare. Den lokala läroavtalscentralen eller läroavtalsbyrån i samarbete med läroanstalten hjälper till att planera och påbörja utbildningen. Mera information finns på Utbildningsstyrelsens webbsidor för läroavtalsutbildning och Arbetskraftsbyrån.

Läroavtalsutbildning i Österbotten koordineras av Vasa Kustregions läroavtalsbyrå.

Arbetskraftsutbildning

Arbetskraftsutbildningen (=arbetskraftspolitisk vuxenutbildning) är i första hand planerad för arbetssökande vuxna personer som saknar arbete eller hotas av arbetslöshet och som slutfört sin läroplikt. Syftet med arbetskraftsutbildningen är att förbättra de studerandes möjligheter att finna ett arbete. Därför är utbildningen i första hand yrkesutbildning eller tilläggsutbildning som förbereder för grund- eller yrkesexamen.

Till arbetskraftsutbildning söker man via arbetskraftsbyrån. Arbetskraftsutbildningen är gratis för studerande och under utbildningstiden kan de studerande få utbildningsstöd eller arbetsmarknadsstöd som motsvarar utkomstskydd för arbetslösa.

Ytterligare information samt ansökningsguide från arbetsministeriet.

 

Folkhögskola

Folkhögskolor är läroanstalter som drivs av stiftelser och organisationer som erbjuder både allmänbildande och yrkesutbildning. De studerande bor normalt på Folkhögskolans internat. Folkhögskolorna kan indelas i obundna, kristna och samhälleliga folkhögskolor samt specialfolkhögskolor.

Långa studielinjer

Omfattningen på de långa studielinjerna varierar men oftast varar studierna ett läsår. Långa studielinjer är bland annat följande:

• Folkhögskolornas egna linjer där folkhögskolorna själva planerar innehållet. På dessa linjer kan man studera till exempel samhälleliga ämnen, kommunikation, språk, konstämnen eller vårdbranschen. Ofta finns även möjlighet att avlägga akademiska vitsord i form av öppna universitetsstudier. För invandrare finns egna studielinjer.
• Yrkesutbildningslinjer inom fritidsverksamhet och idrott. Vid folkhögskolorna kan man till exempel studera till barnledare, ungdomsledare, artesan, medieassistent, teckenspråkshandledare, vildmarksguide eller skolgångsbiträde.
• Linjer där man kan slutföra grundskolans lärokurs, 10:e klass eller gymnasiestudier. På gymnasielinjerna kan man både studera enstaka ämnen eller ta studentexamen.

Kortkurser

På folkhögskolornas kortkurser kan man till exempel koncentrera sig på intensivstudier i språk, förbättra sina kunskaper och färdigheter i informationsteknik eller studera oljefärgsmålning eller möbelrenovering. Längden på kortkurserna varierar från ett veckoslut till ett par veckor.

Klicka här för att få mera information om folkhögskolorna i Finland och dess kursutbud.

Text: Liselott Nyström, ungdomsinformatör




Källor: Undervisningsministeriet, Vasa Arbets- och Näringsbyrås webbsidor och broschyr "Arbetskraftsutbildningen" (TEM 6.033r 1/2009), Opintoluotsi

Tillbaka