Arbete vid sidan av studierna

Arbete vid sidan av studierna

I dagens läge är arbete vid sidan av studierna nästan ett måste åtminstone vid sidan av högskole-, eller universitetsstudier. Fastän du inte lyckas hitta ett jobb som är inom den bransch där du studerar, ger det dig arbetserfarenhet och det är nästan alltid till din fördel senare i livet när du är färdig med studierna och skall söka jobb. Dock gäller det att vara på sin vakt när det gäller jobb vid sidan av studierna, speciellt om du också lyfter studiestöd.


Under studietiden bör man komma ihåg att prioritera rätt. Studierna är det primära, alltså det som skall komma i första hand. Arbetet borde komma i andra hand. Bäst är det ju att hitta ett jobb som går att styra och ställa beroende på timmarna i skolan. Jobbet borde inte få sakta upp studierna eller göra så att du inte hinner med skolarbeten. Det lönar sig att vara noggrann och hålla koll på hur mycket du tjänat. Om du tjänat för mycket via jobb och samtidigt lyft studiestöd, kräver Fpa att du betalar tillbaka pengarna till dem i efterhand. Fpa kollar alltid upp med skatteverket hur mycket du tjänat i ditt arbete. På Fpa:s hemsida kan du själv gå in och kolla hur mycket dina inkomster påverkar ditt studiestöd, här.


En annan sak att komma ihåg när det gäller kombinationen studier-jobb, är att du som människa också skall orka. Det kan kännas lockande att jobba varje kväll och varje helg, men lönar det sig i längden? Det kanske går en tid, men efter en tid kanske resultaten i skolan blir sämre och det leder till att du till slut varken orkar studera eller jobba. Förutom skola/jobb behöver vi också komma ihåg att ha fritid och tid till att göra precis det vi vill. Myskvällar med vänner, promenad med mamma, en kväll i garaget och skruva med skotern, eller vad man nu än är intresserad av.
Sommarjobb under studietiden ger dig arbetserfarenhet och extra klirr i kassan. Dessutom betalas i regel inget studiestöd ut under sommarmånaderna (juni, juli och augusti) så det är nästan ett måste om man skall få ekonomin att gå runt under sommaren.