Apua velalliselle

24.09.2018

Velallisen kannattaa heti huomattuaan olevan taloudellisissa vaikeuksia hakea niihin apua. Tässä lista paikoista, joihin voi olla yhteydessä:

 

Velkojat

Kannattaa ottaa yhteyttä siihen yritykseen, jolle on velkaa niin pian kuin mahdollista kun maksuvaikeudet alkavat. Se ei ole liian myöhäistä vakka velat olisivat jo perinnässä. Voit yrittää tehdä maksusopimuksen, jotta voit maksaa velan pienemmissä oisissa. Yritys joka on lähettänyt laskun sinulle haluaa tietenkin rahasna takaisin ja tulee useimmiten vastaan kunhan soitat ja kerrot, että sinulla on vaikeuksia maksaa lasku. On hyvä jos voit ensij itse laskea paljonko voit maksaa takaisin niin on helpompi sopia asiasta kun soitat ja sovit maksusuunnutelmasta.

Talous- ja velkaneuvonta

Kunnat järjestävät maksutonta velkaneuvontaa rahavaikeuksissa oleville. Klikkaamalla vasemmasta valkosta, löydät yhteystiedota Pietarsaaren ja Vaasan velkaneuvontaan.

Takuu-Säätiö

Takuu-Säätiö tarjoaa puhelinneuvontaa ja ohjaa eteenpäin, jotta velkavaikeudet saataisiin ratkaistuksi. Säätiö myöntää myös takauksia pankkilainoihin, ja järjestää tukihenkilötoimintaa. Näistä asioista voit lukea lisää Takuu-Säätiön -sivuilta.

Velkaneuvonta voi auttaa sinua täyttämään tarvittavat lomakkeet.

Resurscentret Föregångarna

Resurscentret Föregångarna Vaasassa auttaa nuoria raha- ja talousasioihin liittyvissä asioissa. Yhteyshenkilö on Angelica Löfqvist, puh. 050 453 0124

Sosiaali- ja terveysjärjestöt

Joskus talousvaikeuksissa olevan muutkin elämänalueet kärsivät ja siksi on hyvä tietää , että esimerkiksi monet sosiaali- ja terveysjärjestöt tarjoavat puhelinneuvontaa.

Sosiaali- ja terveystoimi

Kunnan sosiaalitoimesta voi saada väliaikaista toimeentulotukea, jos esimerkiksi tuloja ulosmitataan.

Kela

Kansaneläkelaitos (KELA) huolehtii Suomessa asuvien sosiaaliturvasta, joten ota yhteyttä oman kotikuntasi toimipisteeseen jos tarvitset siihen liittyvää ohjausta.

Ulosotto

Velan viimesijainen perimiskeino on ulosotto. Ulosotto tulee kuvioihin mukaan kun velkoja ja velallinen eivät ole päässeet yhteiseen sopimuksen velan maksutavasta tai jos velallinen ei huomioi perintäyrityksiä laisinkaan.

Muut

Asiantuntevaa apua oikeudellisiin asioihin voi saada hankkimalla itselleen asioiden hoitamista varten avustajan, jonka kustantaa kokonaan tai osittain valtio. Katso lisää Oikeusapu-sivuilta.
Kuluttajaneuvonnasta voi olla apua kaupankäynnin ongelmissa ja ristiriitatilanteissa. Katso lisää Kuluttajaviraston sivuilta.

Velkalinja

Takuu-Säätiöllä on maksuton, valtakunnallinen neuvontanumero, johon voi soittaa kaikkialta Suomesta nimettömänä omista tai läheisen rahahuolista. Vaikeudet voivat olla pieniä tai suuria.
Puh. 0800 9 8009, arkisin 10.00 - 14.00

Teksti: Text: Ungdomsinformatör Jenny Hjulfors och socionomstuderande Sofia Sundman

Ungdomsinformatör Liselott Nyström


Tarkastus: Ekonomisk handledare Angelica Löfqvist, Föregångarna

Käännös: Jenny Hjulfors

Lähteet: Takuu-Säätiö, Oikeusapu, Kilpailu- ja Kuluttajavirasto

Back