Oma yritys

28.11.2018

Tällä sivulla voit lukea siitä mitä tarvitset perustaaksesi oman yrityksen ja kuka voi auttaa sinua.

Mikä sinusta tulee isona?

Oletko taitava rakentamaan ja korjaamaan, ja osaisit korjata naapurin autotallin, rakentaa enon laiturin tai maalata tädin keittiökaapit, pikku summaa vastaan?

Oletko muotifriikki ja unelmoit verkkokauppiaan urasta tai verkkokaupasta, joka tuo maahan ihania huiveja ja käsilaukkuja?

Näinä ”vaikeina aikoina” on kyllä olemassa yrityksiä, jotka kukoistavat - kunhan ne ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan, niillä on toimiva markkinointi, uskolliset ja kiinnostuneet asiakkaat ym.

Mitä tarvitset perustaaksesi oman yrityksen?

Hyvän liikeideanAlustavan liiketoimintasuunnitelmanRahoituksenValitse yritysmuoto ja toiminimiSelvitä jos toiminta tarvitsee lupia ja todistuksiaTee perusilmoitus kaupparekisteriin ja verottajalleHanki lakisääteiset vakuutuksetJärjestä kirjanpito

On suositeltavaa, että tekee tarkan kirjallisen tarkistuksen liikeideoista, laskelmista ja erilaisista tähän kuuluvista analyyseistä, ennen kun yritystoiminta lähtee käyntiin. On hyvä pyytää neuvoja kirjanpitäjältä heti suunnitteluvaiheessa, niin saat realistisen ja puolueettoman kuvan suunnitelmistasi. Voit myös olla yhteydessä Vasekiin (Vaasanseudun Kehitys Oy), sieltä on myös mahdollista saada ns. starttirahaa. Neuvonantajilta saa melko hyvän kuvan siitä, kannattaako oman yrityksen perustaminen vai ei.

Infopankista löytyy paljon hyödyllistä tietoa, johon on hyvä kiinnittää huomiota, kun perustaa oman yrityksen. Åbo Akademin Arbetsforumin verkkosivuilla on myös hyvä selvitys siitä, mitä yrityksen perustamiseen tarvitset (mutta ruotsiksi).

Vasekin verkkosivuilla on esim. LISSU - työkalu liiketoimintasuunnitelman laatimiseksi. Sen avulla voi kommunikoida yritysneuvojan ja muiden suunnitelman tekoon liittyvien sidoshenkilöiden kanssa netin kautta.

Kuka voi auttaa sinua?

Oletko harkinnut oman yrityksen perustamista? Jos sinulla on liikeidea oman yrityksen perustamiseksi, ota yhteys Vaasanseudun Uusyrityskeskukseen Startiaan. Lue lisää Startian toiminnasta. Startia antaa maksutonta neuvontaa kaikille, jotka harkitsevat oman yrityksen perustamista Vaasanseudulle. Voit esimerkiksi antaa Startian asiantuntijoiden arvioida liikeideasi tai pyytää lisätietoja yrittäjyydestä yleensä.

Oletko päättänyt perustaa oman yrityksen vai oletko jo perustanut yrityksen, silloin sinun kannattaa tutustua, joko TE-keskuksen tai suomenruotsalaisen Österbottens Företagarföreningin kotisivuihin, niin saat neuvoja yritystoimintaan.

Jos olet työtön ja haluat perustaa oman yrityksen, voit hakea työvoimatoimistosta starttirahaa. Lisätietoja tästä.

Teksti: Ungdomsinformatör Liselott Nyström

Käännös: Ungdomsinformatör Jenny Hjulfors

Back