Työhakemus- ja haastattelu

28.11.2018

Työhakemus

Kun olet löytänyt mieleisesi työpaikan, sinun pitää kirjoittaa työhakemus. Työhakemus koostuu tavallisesti vapaasti laaditusta hakemuksesta sekä oheen liitettävästä ansioluettelosta (Curriculum Vitae). On tärkeää laatia hakemus huolellisesti ja miettiä tarkasti seuraavia asioita:

  • Kenelle osoitan hakemukseni?
  • Miksi haen juuri tätä työtä?
  • Mitkä ovat vahvat ja heikot puoleni?
  • Miksi juuri minä olen oikea henkilö tähän työhön?

Ensinnäkin on tärkeää, että hakemus on siististi laadittu. Toiseksi on varmistettava, että hakemuksen sisältö vastaa ilmoitusta ja työn asettamia vaatimuksia. Jos ilmoitus on muodollinen, myös hakemuksen on oltava muodollinen. Jos ilmoitus on vapaamuotoinen, voit käyttää hakemuksessasi vapaampaa kieltä. Yleensä kannattaa olla konkreettinen ja markkinoida omia vahvoja puoliaan. Kerro, miksi juuri sinä olet oikea henkilö kyseiseen työhön.

Jätä hakemus ajoissa ja oikealle henkilölle, se antaa hyvän ensivaikutelman. Saattaa olla hyödyksi ottaa yhteyttä joko puhelimitse tai kasvotusten yhteyshenkilöön, joka on mainittu ilmoituksessa. Se antaa työnantajalle iloiset kasvot tai iloisen äänen, jonka voi yhdistää nimeesi, ja se antaa sinulle mahdollisesti pienen etumatkan.

Työhaastattelu

Yleensä kun hakuaika on päättynyt, tuleva esimies valitsee muutaman (yleensä 3-5) hakijan, jotka kutsutaan työhaastatteluun. Muista seuraavat asiat ennen kuin menet työhaastatteluun:

  • Hanki niin paljon tietoa työpaikasta kun vaan on mahdollista ennen haastattelua, esim. työntekijöiden ammateista ja yrityksen liikevaihdosta. Useammat vastaukset löydät yrityksen/organisaation verkkosivuilta sekä voit löytää tietoa yrityksestä eri medioista googlen kautta. Tiedosta on sinulle hyötyä haastattelussa, kun haastattelijat kertovat yrityksestä, niin tiedät mistä he puhuvat ja sinun on paljon helpompi vastata mahdollisiin kysymyksiin ideoista yrityksen kehityksestä.
  • Älä myöhästy, laske sen varaan, että olet haastatteluhuoneen ulkopuolella ainakin 10 minuuttia etukäteen. Etenkin jos olet epävarma siitä missä huoneessa tai rakennuksessa haastattelu pidetään, sinun on hyvä varata reilusti aikaa, sen varalle, että eksyt, et löydä parkkipaikkaa tai sinun on käytävä korjaamassa kampaustasi vessassa, ennen haastattelua.
  • Sanotaan, että 80 % kaikista tapauksissa ensivaikutelma toisesta luodaan, ennen kuin olet edes avannut suusi. Pukeudu siis tilanteen mukaisesti, mieluummin paremmin kuin mitä tilanne vaatii, pukeudu esim. puvuntakkiin. Pääasia on kuitenkin, ettei vaatteissa ole reikiä, että ne ovat puhtaat ja siistit (jätä lävistykset ja Megadeath-paita kotiin), mutta sinun on kuitenkin viihdyttävä vaatteissasi. Tarkista, etteivät sinun hiukset ole sikin sokin, ettei sinulla ole räkää nenässä tai pippuria hampaiden välissä, ennen kuin menet sisään.
  • Varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat ”paperit” mukana, siis ansioluettelo, koulu- ja täydennyskoulutustodistukset, työtodistukset ja ehkä myös portfolio. Paperit kannattaa säilyttää järjestyksessä, että löydät ne helposti, jos he haluavat katsoa niitä ja niin, että näytät tehokkaalta ja siistiltä.
  • Mieti jo etukäteen miten esität taitosi ja kokemuksesi, niin, ettei vaikuta leuhkimiselta. Työnantaja haluaa tietää jos sinulla on tarvittavaa taitoa, ja ennen kaikkea, että sinä voit kehittää heidän toimintaansa. Ota siis mukaan portfoliot, työnäytteet tai valmistaudu kertomaan toteuttamistasi tai kehittämistäsi ideoista.

Teksti: Ungdomsinformatör Liselott Nyström

Käännös: Ungdomsinformatör Jenny Hjulfors

Back