Työnhaku

28.11.2018

Työtä voi hakea monin eri tavoin. Tällä sivulla voit lukea Työvoimatoimistosta, yksityisistä rekrytointiyrityksistä, portaaleista, lehti-ilmoituksista ja omasta aktiivisuudesta.

Työvoimatoimisto

Työvoimatoimiston verkkosivuilla www.mol.fi on ajantasaista tietoa vapaina olevista työpaikoista. Työvoimatoimistosta käytetään nykyään nimitystä Työ- ja elinkeinotoimisto. Voit ilmoittautua henkilökohtaisesti työvoimatoimistoon työnhakijaksi edellyttäen, että et ole kirjoilla missään oppilaitoksessa. Opiskelijat eivät voi ilmoittautua työttömiksi työnhakijoiksi.
Työvoimatoimistolla on myös erityisesti nuorille tarkoitettuja palveluja. Lue lisää Nuorten palvelusta.

Yksityiset rekrytointiyritykset

Jotkut yksityisyritykset palkkaavat työvoimaa, jota he sitten vuokraavat eri työnantajille. Olet tällöin muodollisesti rekrytointiyrityksen palkkalistoilla, mutta teet käytännössä työtä jossakin muualla. Monet nuoret ovat tällä hetkellä tällaisten rekrytointiyritysten palveluksessa, ja toimiala kasvaa Suomessa nopeasti.

Tarkista seuraavien rekrytointiyritysten verkkosivut. Useimmilla sivuilla voi ilmoittautua työnhakijaksi elektronisesti.

  • Adecco
  • Varamiespalvelu
  • VPS Henkilöstöpalvelu
  • Manpower
  • Eilakaisla
  • Selekta Henkilöstöpalvelut

Portaalit

Verkossa on myös työvoiman yksityistä rekrytointia käsitteleviä portaaleja, joihin kannattaa tutustua:

  • Uranus
  • Stepstone
  • Monster

Careerjet on jo yli 70 eri maassa toimiva työpaikkoihin erikoistunut hakukone, joka antaa työnhakijoille yhdellä selkeällä haulla pääsyn valtavaan määrään työpaikkoja, jotka on kerätty yli 70 000 eri sivulta, säästäen näin vaivalta vierailla jokaisella sivulla erikseen.

Lehti-ilmoitukset

Päivälehtien työpaikkailmoitukset kannattaa aina lukea. Jotkut lehdissä ilmoitetuista työpaikoista julkaistaan myös esimerkiksi työvoimatoimiston verkkosivuilla, mutta ei kaikkia.

Lehtiä löytyy myös kirjastoista, kahviloista, kouluista ym.

Oma aktiivisuus

Töitä voidaan hakea myös ottamalla itse yhteyttä työnantajiin. Kannattaa soitella eri yrityksiin ja kysellä työtilanteesta. Olet saattanut kuulla avoimesta työpaikasta jonkun tuttavan kautta tai haluat ehkä työskennellä jossakin tietyssä yrityksessä. Kaikilla on oikeus lähettää yrityksiin avoimia työhakemuksia, vaikka työnantaja ei olisikaan kyseisellä hetkellä ilmoittanut vapaista työpaikoista.

Teksti: Ungdomsinformatör Liselott Nyström

Käännös: Ungdomsinformatör Jenny Hjulfors

Back