Alusta loppuun

Alusta loppuun
13.07.2017

Alusta loppuun ja vähän siitä väliltä - kutsunnoista rauhanturvaajiin

Kutsunnat

Voidaan sanoa, että armeija-aika alkaa jollakin, jota kutsutaan nimellä kutsunnat. Kutsuntoihin kutsutaan kaikki pojat, jotka täyttävät 18 vuotta kuluvan vuoden aikana. Vuonna 2013 vuorossa ovat siis 1995 syntyneet pojat. Kutsunnat suoritetaan omassa kotikunnassa ja ne ovat ikään kuin ensimmäinen kosketus puolustusvoimiin. Kutsuntoihin menevän henkilön on pitänyt käydä lääkärintarkastuksessa ennen kutsuntoihin tuloa. Lääkärintodistus tulee sitten tuoda mukana kutsuntatilaisuuteen. Jos sinulla on jokin sinua vaivaa asia, joka ei ole ilmennyt lääkärintarkistuksessa, tulee sinun kertoa siitä kutsunnassa. Kutsuntavaiheessa arvioidaan useimmiten oletko palvelusluokkaa A tai B tai tulisiko sinun syystä tai toisesta luopua varusmiespalveluksesta kokonaan. Useimmat ihmiset luokitellaan A-miehiksi, eli sellaisiksi, jotka selviytyvät normaalista varusmiespalvelusta. B-mieheksi luokittelu ei tarkoita sitä, että olisi jollain tapaa huonompi kuin muut, silloin vain normaalin varusmiespalvelun suorittamiseen on jonkinlainen este. Esimerkiksi jos olkapääsi menee helposti pois sijoiltaan, voidaan sinut määrittää B-mieheksi, jotta vamma ei pahenisi varusmiespalvelun aikana.

Kaikki saavat kutsun kutsuntoihin, riippumatta siitä, onko suunnitellut suorittavansa siviilipalveluksen tai varusmiespalveluksen. Kutsunnoista poisjääminen on laitonta.

Pidä huolta siitä, että teet muuttaessasi osoitteenmuutoksen, jotta varmasti saat kutsuntakirjeen kotiisi.

Kun olet menossa itse kutsuntatilaisuuteen, tulee sinulla olla lääkäritodistuksen lisäksi mukana henkilöllisyystodistus ja opiskelutodistus.

 

Palveluksen aloittaminen ja ensimmäinen aamu

Kun aloitat palveluksen otat linja-auton tai junan palveluspaikallesi. Puolustusvoimat ovat tiedottaneet sinua ennakkoon siitä, milloin ja mistä junasi tai linja-autosi lähtee. Kun pääset varuskunta-alueelle, tulevat esimiehesi ottavat sinut vastaan. He ohjaavat sinut sisäänkirjautumiseen, missä saat lopullisesti tietää, mihin komppaniaan tulet kuulumaan. Siitä matkasi jatkuu keskusvarastoon, josta saat varusteesi (vaatteet, petivaatteet, kengät ym.).

Ensimmäisen päivän aikana et ehdi paljon muuta kuin hakea varusteesi, löytää oman tupasi ja tutustua muutamaan peruskäytäntöön. Kuri on alkuun kova ja se voi aika ajoin vaikuttaa jopa naurettavalta. Esim. joudut ehkä seisomaan jonossa toinen jalka seinää vasten, sen sijaan, että seisoisit normaalisti, vaikka asennolla ei olisi mitään käytännön merkitystä. Moni asia tehdään yksinkertaisesti vain siksi, että alokkaille näytettäisiin heidän oma paikkansa.

Ensimmäinen aamu armeijan harmaissa, on jokin, joka useimmilla jää mieleen. Voin sanoa sen verran, että sinun ei ainakaan tarvitse pelätä nukkuvasi pommiin – heräät kyllä. Herätys tapahtuu klo 6:00. Luultavasti herätys ei ole sen erikoisempi, kuin että joku pistää päänsä sisään ovesta ja huutaa: ”Huomenta!” Ennen aamupalaa sinun tulee sijata sänkysi, pukea päällesi ja tehdä aamupesut. Alussa jokaisella tuvalla on ns. omat wc-vuorot. Näiden aikana on tietenkin kiire ja tänä aamuna voit kyllä suosiolla jättää hammasharjasi huoneeseen. Älä kuitenkaan stressaa, vaan näe tämä eräänlaisena sosiaalisena pelinä, jossa testataan, miten nopeasti kahdeksan miehenalkua pystyy suorittamaan aamutoimet. Sänky tulee sijata tietyllä tavalla. Älä ylläty, vaikka joutuisit sijaamaan sen uudestaan ensimmäisten palvelusviikkojesi aikana.

Kun pääsette ulos kasarmilta, voitte aloittaa marssin kohti ruokalaa. Siellä saatte ihan kelvollisen aamupalan, joka koostuu puurosta, leivästä ja kahvista. Armeija-ajan alussa istutte komppaniattain, ettekä myöskään saa poistua ruokalasta yksin. Tämä johtuu kuitenkin järjestys- ja turvallisuussyistä.

Ensimmäiset päivät ja viikot sisältävät paljon teoriaa, eivät niinkään paljon fyysisesti raskaita haasteita. Opitte, miten kaikki armeijassa toimii, miten aseet toimivat, mitä koulutuksia on olemassa jne. Koska armeija on valtion laitos, kiinnitetään siellä erityistä huolta siihen, ettei terveyttänne vaaranneta. Alokkaat eivät saa edes hölkätä, ennen kuin he ovat käyneet lääkärintarkastuksessa. Tämä siksi, että pahempien vammojen saamista halutaan välttää.

Omat vaatteet

Niin pian, kun olet sopeutunut armeijan maailmaan, alat käyttää armeijan t-paitoja. Kun aloitat palveluksen, ei sinun kannata tuoda mukanasi omia vaatteita. Matkustaessa käyttämäsi vaatteet riittävät hyvin. Palvelusaikana (toisin sanoen koko ajan) käytät armeijan vaatteita. Saat tietenkin käyttää omia vaatteitasi, mutta ne eivät saa näkyä. Omat t-paidat ja housut ovat tästä syystä turhia. Useimmissa tapauksissa omia treenivaatteita saa käyttää. Jos sinulla on omat lenkkarit, kannattaa ne ottaa mukaan, sillä ne ovat usein paremmat kuin ne, jotka saat valtiolta. Monet ottavat mukaan myös omat alusvaatteet.

Omat tavarat

Puhelin, tabletti, lehdet, kirjat jne. voi olla hyvä tuoda mukanaan. Tuvassa kaikilla asukkailla on oma kaappinsa. Kaapin sisältö tulee olla identtinen tupakavereiden kaappien kanssa, mutta siellä on myös laatikko henkilökohtaisille esineille. Puhelinta et saa käyttää palvelusaikana (6 – 18), muuta kuin silloin, kun teillä on pidempi tauko. Jos sinulle on syystä tai toisesta tarve tuoda mukanasi jotain, mikä ei mahdu laatikkoon, voit saada siihen erityisluvan. Monet urheilijat (jotka harjoittelevat aktiivisesti ja kilpailumielessä) saavat mahdollisuuden käyttää ylimääräistä kaappia.

Palveluspäivät

Tavallinen palveluspäivä armeijassa alkaa lähes aina klo 6:00. Silloin vuorossa on herätys, vuoteen sijaus, aamupesut ja pukeutuminen. Näitä toimia seuraa aamupala - ennen varsinaista palvelusajan alkamista. Palvelusaika jatkuu n. klo 18 asti joka päivä ja voi koostua lähes mistä tahansa: teoriatunneista, ampumaharjoituksista, marssiharjoituksista, kenttäharjoituksista jne. Palvelusajan katkaisee lounastauko, joka syödään varuskunnassa ollessa ruokalassa, mutta lounastauko voidaan pitää myös esim. metsässä leirien aikana.

Palvelusaika päättyy usein päivälliseen. Sen jälkeen alokkailla on vapaa-aikaa. Vapaa-ajalla voi esim. treenata, lukea, käyttää tietokonetta tai käydä sotilaskodissa. Sotilaskoti on kahvila ja varusmiesten kokoontumispaikka. Palvelusajan alussa kuri on yleensä tiukempaa ja silloin kasarmialueelta ei saa poistua.

Leirit

Leirit ovat kyllä suurin haaste useimmille alokkaille. Leirit järjestetään metsässä ja niiden aikana asutaan teltoissa. Teltoissa nukutaan myös talvella ja silloin lämpöä pidetään yllä kamiinoiden avulla. Tämä vaatii tietenkin sitä, että kamiinaa lämmitetään myös yön aikana ja siksi unet jäävät yleensä vähemmälle. Metsässä vietetään yleensä 2–5 päivää. Leirien aikana normaalia päiväjärjestystä ei seurata, vaan aikataulut ovat sovitettu harjoitusten mukaan. Usein tehtävää riittää aamusta iltaan.

Metsässä ei ole erillistä ruokalaa. Siksi jotkut alokkaat koulutetaan ns. kenttäkokeiksi. Nämä valmistavat leiriläisille ruokaa, joka tarjotaan ruokapakista. Tähän peltipurkkiin kannattaa ostaa 3 litran muovipusseja, jotka voit sitten heittää pois. Pussit helpottavat pakin puhtaanapitoa viikon ajan. Muista myös tiskata ruokapakki aina leirien jälkeen, sillä huomaat kyllä, jos olet unohtanut.

Vaihtoehto kenttäkeittiölle on se, että oma ruoka joudutaan valmistaa spriikeittimellä. Tämä on kuitenkin aika epätavallista nykypäivänä. Spriikeittimellä ruoan valmistus kestää hieman kauemmin ja kannettavaa on enemmän. Mukaan saa pussin, joka sisältää sellaista ruokaa, jota voi valmistaa metsässä, mutta jos haluat ”jotain vähän parempaa”, voit ottaa mukaasi omia ruokia, jota voi valmistaa spriikeittiön avulla.

Huhujen mukaan, näillä leireillä ei nukuta juuri yhtään, mikä on osaksi totta. Harjoituksia järjestetään usein myös yöllä. Voi olla, että yön aikana joutuu vahtivuoroon tai puolustautua muita ryhmiä vastaan. Myös herätykset ovat metsässä tavallista aikaisemmin, sillä joskus teltta tulee purkaa ennen seuraavaa harjoitusta. On siis olemassa monia asioita, jotka lyhentävät yöunia leireillä. Toisaalta leirien aikana oppii paljon uutta ja ajoittain voi olla ihan hauskaa viettää aikaa luonnossa.

Monet kokevat leireillä olon raskaana ja haluaisivat mieluiten välttää sitä. Leirien ei kuitenkaan tarvitse olla tylsiä ja kauheita. Ympäröivä luonto on kaunista ja etenkin Uudenmaan saariston maisemat ovat kauniita. Jos vielä säät sallivat, voi viikko olla hyvinkin miellyttävä kokemus. Leirien sota- ja ampumaharjoitukset ovat usein mielenkiintoisia ja varsinkin tarkkuusammunnasta kiinnostuneille armeijan leirit tarjoavat miellyttäviä haasteita. Kun vietät pidempiä aikoja metsässä, opit tuntemaan myös erämaata paremmin. Sinusta tulee vikkelämpi ja taitavampi pitämään huolta itsestäsi metsässä liikkuessasi. Monet näistä opeista on hyvä osata myöhemmin elämässä. Leirien hyvää antia on myös se, että siellä usein tapahtuu koko ajan, minkä ansiosta tuntuu, että aika menee nopeammin. Kohta olet taas takaisin prikaatilla ja sinua odottaa vapaa viikonloppu.

 

Palvelus varusmiespalveluajan jälkeen

Jotkut suomalaiset haluavat asepalveluksen suoritettuaan jatkaa uraansa puolustusvoimien parissa, joko upseerina tai rauhanturvaajana jollakin kriisialueella. Rauhanturvaajana työskentely vaatii kuitenkin tiettyjen edellytyksen täyttymistä.

Decibelin asiantuntija Henrik Gahmberg, listaa seuraavat asiat perusedellytyksinä rauhanturvaajaksi pääsyssä:

- Suomen kansalaisuus
- 20-45 ikä hakeuduttaessa (suositus)
- Naisilla hyvin suoritettu varusmiespalvelus
- Moitteettomat elämäntavat
- Hyvä terveys ja fyysinen kunto (Cooperin-juoksutestin vähimmäistulos 2300m)
- Vähintään B-luokan ajokortti, toinen vaihe suoritettu
- Reserviupseereilta, poliisitehtäviin hakeutuvilla poliiseilta sekä päällystötehtäviin hakeutuvilla aliupseereilla edellytetään hyvää suullista ja kirjallista englanninkielen taitoa (yleinen keskitason englannin kielitutkinto).

Jos haluaa työskennellä puolustusvoimien parissa myös varusmiesajan päätyttyä, vaihtoehtoja on muutamia. Alikersantit tai upseerikokelaat, jotka ovat suorittaneet varusmiespalveluksensa moitteettomasti, voivat joskus saada työtarjouksia jatkosta puolustusvoimien parissa. Tätä korkeammalle haluavien on kuitenkin kouluttauduttava erikseen. Koulutusta tarjoaa Helsingin Maanpuolustuskorkeakoulu.

Skrivet av Ungdomsinformatör André Forsman
Översatt till finska av Lena Niininen

Teksti: Ungdomsinformatör André Forsman

Tarkastus: Henrik Gahmberg, informatör vid Försvarsmaktens huvudstab

Käännös: Lena Niininen

Lisätietoja: Bild: Försvarsmakten

Back