Tytöt intissä

Tytöt intissä
13.07.2017
Ei mitenkään kauhean tavallista, mutta kyllä, on olemassa myös tyttöjä, jotka haluavat suorittaa varusmiespalveluksen. Naisille varusmiespalvelus on täysin vapaa-ehtoinen, eikä heille järjestetä kutsuntoja. Ennen armeijan harmaisiin astumista, kannattaa naisen kuitenkin harkita päätöstään huolella.

Hakemus

Koska tytöt eivät poikien tapaan saa kutsua kutsuntoihin, tulee heidän hakea lupa varusmiespalveluksen suorittamiseen. Jotta asepalveluksen suorittaminen olisi naiselta mahdollista, täytyy hänen ensinnäkin olla Suomen kansalainen. Toiseksi hakijan tulee olla 18–29 -vuotias ja kolmanneksi hänen terveytensä pitää olla hyvä.

Hakemus lähetetään kotikunnan aluetoimistoon. Pohjanmaalla tämä tarkoittaa Pohjanmaan aluetoimistoa. Hakulomakkeen löydät puolustusvoimien kotisivuilta (http://www.puolustusvoimat.fi/fi/). Hakemus tulee lähettää ennen maaliskuun 1. joka vuosi. Hakemuksen perusteella osa pääsee valintakokeisiin. Valintakokeissa hakijaa haastatellaan ja hänen terveystilansa tutkitaan. Valituille lähetetään ns. palveluksen aloittamismääräys ja valitsematta jääneet saavat asiasta ilmoituksen. Jos hakemuksesi hyväksytään, voit aloittaa asepalveluksen aikasintaan saman vuoden heinäkuussa. Hakemuksesi on voimassa myös seuraavan vuoden. Tämä tarkoittaa sitä, että voit aloittaa asepalveluksen myös talvella tai seuraavan vuoden kesällä.

Eroaako miesten ja naisten varusmiespalvelus toisistaan?

Oikeastaan miesten ja naisten asepalveluksessa ei ole suurempia eroja kun varusmiespalvelus on aloitettu. Naisilta odotetaan samoja asioita kuin miehiltä. Vaatimukset ja luokittelut ovat myös samat molemmilla sukupuolilla. Naisilla on mm. samat rajat kuntotesteissä kuin miehillä. Pääsyvaatimukset erityiskoulutuksiin ovat myös samat.

Tietenkin naiset ja miehet erotetaan tietyissä tapauksissa. Naisalokkailla on aina omat mökit, eli naiset siis asuvat naisten kanssa ja miehet miesten. Naisilla on myös omat suihku- ja wc-tilat. Leireillä ja merivoimien sota-aluksilla nämä erot eivät kuitenkaan päde.

Kadu ajoissa

Naisilla on eräänlainen 45 päivän ”koeaika” intissä. Tämä tarkoittaa sitä, että ensimmäisten 45 päivän aikana he voivat keskeyttää varusmiespalveluksensa ilman sen tarkempaa syytä. Jos nainen ilmoittaa keskeyttävänsä palveluksensa koeajan puitteissa, ei hänen tarvitse suorittaa myöskään siviilipalvelusta. Jos hän sen sijaan katuu palvelukseen astumista liian myöhään, tulee hänen - keskeyttävien poikien tavoin - suorittaa siviilipalvelus. Varusmiespalveluksen voi mahdollisesti keskeyttää ja palata suorittamaan loppuun myöhemmin.

Teksti: Ungdomsinformatör André Forsman

Tarkastus: Henrik Gahmberg, informatör vid Försvarsmaktens huvudstab

Käännös: Lena Niininen

Lisätietoja: Bild: Försvarsmakten

Back