Tietoa rikoksen uhrille

27.09.2018

Rikosilmoituksen tekeminen

Jos olet joutunut rikokset uhriksi, tee rikosilmoitus. Rikosilmoituksen voit tehdä millä tahansa poliisilaitoksella. Rikosilmoitus kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti.

Rikosilmoituksen voi tehdä vaikka rikoksen tekijä olisi alle 15-vuotias. Alle 15-vuotias ei ole vielä rikosoikeudellisessa vastuussa, eli hän ei voi joutua vankilaan, mutta hänen täytyy korvata vahinko rahallisesti.

Jos kyseessä on väkivalta- tai seksuaalirikos, on tärkeää mahdollisimman pian lääkäriin. Lääkäri toteaa kaikki rikoksesta aiheutuneet vammat ja lääkärintodistus on todistusaineistona oikeudenkäynnissä.

Esitutkinta
Kun rikosilmoitus on tehty, poliisi käynnistää esitutkinnan, Esitutkinnassa selvitetään mitä on tapahtunut, keitä asiaan liittyy ja mitkä ovat siitä aiheutuneet vahingot. Poliisi kutsuu kuulusteluun erikseen rikoksesta epäillyn henkilön ja uhrin sekä mahdolliset muut asiaosaiset. Uhria kutsutaan asianomistajaksi.

Kuulustelussa voit kertoa poliisille omin sanoin, mitä on tapahtunut. Kannattaa kertoa kaikki asiat yksityiskohtaisesti. Poliisi kysyy jos vaadit rikoksentekijälle rangaistusta ja jos vaadit, poliisi aloittaa esitutkinnan. Lievemmät rikokset tutkitaan vain jos asianomistaja niin haluaa. Vakavampiin rikoksiin kuten väkivalta- ja seksuaalirikoksiin ei tarvita asianomistajan lupaa.

Oikeudenkäynti
Rikosasia voidaan käsitellä kirjallisessa menettelyssä tai suullisessa oikeidenkäynnissä. Kirjalliseen menettelyyn täytyy olla kaikkien osapuolien suostumus. Kirjallinen menettely tarkoittaa sitä, ettei ketään kutsuta paikalle, vaan tuomari päättää tuomiosta kirjallisen materiaalin perusteella.

HUOM! Alle 18-vuotiaan tekemää rikosta ei voida käsitellä kirjallisesti.

Käräjäoikeus kutsuu oikeudenkäyntiin, jonne on lain mukaan mentävä. Tässä vaiheessa kannattaa hankkia oikeudenkäyntiavustaja, eli henkilö, joka auttaa sinua oikeudenkäyntiasioissa.

Jos et halua kohdata syytettyä, kannattaa siitä kertoa oikeudenkäyntiavustajalle ja hän voi selvittää jos syytetyn välttäminen on mahdollista.

Mitä oikeudenkäynti maksaa?

Oikeudenkäynnistä ei aiheudu kuluja sinulle, jos syyttäjä syyttää rikoksentekijää. Kuluja voi syntyä oikeudenkäyntiavustajan palkkiosta, joita pienituloisten ei yleensä tarvitse maksaa. Lisätietoja löydät oikeusaputoimistosta: www.oikeus.fi.

Sovittelu
Rikos- ja riita -asioiden sovittelu on puolueeton, vapaaehtoinen ja maksuton palvelu. Sovittelussa rikoksen tai riidan osapuolet kohtaavat toisensa. He voivat puhua koulutettujen, puolueettomien ja vaitiolovelvollisten vapaaehtoissovittelijoiden läsnäollessa tapahtuneesta rikoksesta tai riidasta ja sopia miten tekijä korvaa teon. Sovittelu ei poista rikosoikeudellista vastuuta. Sovittelun myötä oikeudenkäynti voidaan jopa kokonaan välttää tai sovittelu voidaan ottaa huomioon mahdollista rangaistusta mitattaessa. RIKU:n tukihenkilö voi auttaa sovittelumenettelyssä. Lisätietoja löytyy täältä.

Apua rikoksen uhrille

Jos koet, että olet joutunut rikoksen uhriksi, kannattaa hakea apua! Riippumatta siitä, miltä sinusta tuntuu ja miten reagoit tilanteeseen, kerro tapahtuneesta jollekin luotettavalle aikuiselle. Se auttaa mahdollisesti ehkäisemään muiden rikosten syntyä ja saat itse apua ja tukea.

On täysin normaalia ja hyväksyttävää reagoida tapahtumaan omalla tavallaan; joku tuntee syyllisyyttä ja häpeää, toinen on ärtyisä ja levoton ja joku kolmas saattaa tuntea tarvetta vetäytyä syrjään ja vältellä ihmisiä. Mikään näistä ei ole väärin tai epänormaalia. Koska tunteet eivät aina näy ulospäin, voi läheisten olla vaikea huomata tapahtunutta tai uhrin käytöstä voi olla vaikea selittää, ja siksi asiasta olisi hyvä kertoa jollekin turvalliselle henkilölle.

Hätänumero: 112

Oman kotipaikkakunnan poliisilaitos tai mikä tahansa muu poliisilaitos.

Pohjanmaalla rikoksen uhri voi kääntyä seuraavien auttavien tahojen puoleen:

Oletko sinä tai läheisesi joutunut rikoksen tai rikosyrityksen kohteeksi tai oletko joutunut rikoksen todistajaksi? Oletko epävarma, miten toimia? Soita rikosuhripäivystykseen niin saat henkilökohtaista tukea. Palvelu on maksuton. Palvelu on luotettava ja luottamuksellinen, saa ottaa yhteyttä nimettömänä.

Meidän yhteistiedot ovat:

Rikosuhripäivystys https://www.riku.fi/fi/etusivu/

Meillä on myös päivystyspuhelin Auttava puhelin 116 006 joka päivystää suomeksi ma-ti klo 13–21 ja ke-pe klo 17–21. Ruotsiksi kesk. klo. 13-17.

Meillä on myös Juristin puhelinneuvonta: 0203 161 177 ma-to klo 17–19.

Tukihenkilöt

Rikoksen uhriksi joutuneella, hänen läheisellään tai asiassa todistavalla on mahdollisuus saada maksutta Rikosuhripäivystyksestä tukihenkilö. Tukihenkilö auttaa ja tukee rikosprosessiin liittyvissä käytännön asioissa, hän voi esim. tulla mukaan poliisin kuulusteluun tai oikeudenkäyntiin tai auttaa lähestymiskiellon haun kanssa. Tukihenkilön kanssa voi keskustella kokemastaan ja saada tarvittaessa ohjausta lisäavun piiriin. Tukihenkilöt ovat tarkasti valittuja ja koulutettuja tehtävään. Jos haluat lisää tietoa ota yhteyttä Rikosuhripäivystykseen.

Teksti: Ungdomsinformatör Jenny Hjulfors och Nina Jansson, Brottsofferjouren

Tarkastus: Nina Jansson, Brottsofferjouren

Käännös: Nina Jansson, Brottsofferjouren (finska)

Lähteet: Rikosuhripäivystyksen opas: Rikosprosessitietoa nuorille rikoksen uhreille

Back