Info och hjälp till brottsoffer

27.09.2018

Att göra en brottsanmälan

När du som bäst håller på att bli utsatt för ett brott eller även om du först i efterhand märker att du blivit det, så får du polis tillkallad till platsen via det allmänna nödnumret 112. Du kan då göra en brottsanmälan åt den polispatrull som kommer till platsen. Du kan även göra brottsanmälan via polisens hemsida eller vid polisinrättningen.

Läs mera om hur du gör en brottsanmälan här

Förundersökning

När brottsanmälan är gjort inleder polisen en förundersökning. Då reder man ut vad som hänt, vilka personer som är inblandade och vilka skador som brottet lett till. Polisen kallar de inblandade parterna till förhör, den/de misstänkta (= gärningsmannen) och offret och eventuella vittnen/personer som berörs alla skilt för sig. Offret kallas för målsägande. I förhöret kan du berätta för polisen med egna ord vad som hänt.

Läs mera om förundersökningen här: https://www.riku.fi/se/brottsprocess/forundersokning/

Rättegången

Brottet kan hanteras genom ett skriftligt förfarande (då alla förhör, detaljer, bevismaterial och så vidare nedtecknats på papper) eller genom en muntlig rättegång. Om man väljer skriftligt förfarande måste alla inblandade parter vara ense om det, alltså att alla skeden som rör fallet behandlas skriftligen. Det betyder att ingen kallas att vittna inför domstol, utan domaren ger en dom i fallet på basen av det skriftliga material som samlats ihop.

OBS! Om gärningsmannen är under 18 år kan brottet inte behandlas genom skriftligt förfarande.

Tingsrätten kallar de inblandade till rättegång, och då är man skyldig enligt lag att närvara där. I det här skedet lönar det sig att skaffa ett rättegångsbiträde, en person som kan hjälpa dig med rättegångsförfarandet.

Läs mera om rättegången: https://www.riku.fi/se/brottsprocess/rattegang/

Rättens avgörande

När ärendet gåtts igenom och alla fått berätta sitt och övrigt material är behandlat, så brukar domare och nämndemän dra sig tillbaka för att besluta om den misstänkt skyldiga skall dömas till straff eller inte. Om någon av parterna eller åklagaren anser sig vara missnöjda med domen som domstolen gett i ett ärende, så finns möjligheten att överklaga domen. Då går fallet vidare först till hovrätten.

Läs mera: https://www.riku.fi/se/brottsprocess/rattegang/

Vad kostar en rättegång? Mera information hittar du om det på https://oikeus.fi/sv/index/tietoaarjenongelmiin/oikeudenkaynninkustannukset.html

Genom medling kan parterna i ett brottsfall eller i en konflikt möta varandra. Läs mera om medling här: https://www.riku.fi/se/brottsprocess/medling/

 

Hjälp för brottsoffer

Om du upplever att du blivit offer för ett brott lönar det sig att söka hjälp! Oavsett hur du känner det och hur du reagerade i situationen, berätta ändå vad som hänt för någon pålitlig vuxen. Det hjälper förhoppningsvis till att förhindra att fler brott sker och du får själv hjälp och stöd. Det är helt normalt och acceptabelt att reagera på det som hänt på ditt eget sätt: en kanske känner sig skyldig och skäms, en annan är irriterad och rastlös och en tredje kanske känner behov av att dra sig undan och undvika folk. Inget av det här är fel eller onormalt. 

Nödnumret: 112

Den egna ortens polisinstans eller vilken polisinstans som helst.

Brottsofferjouren https://www.riku.fi/se/hem/
Hjälpande telefon 116 006 på svenska må-fre kl. 12-14. På finska är tiderna må-fre kl. 9-20, samma nummer. Telefonrådgivningen är gratis.
Brottsofferjouren har även en juridisk telefonrådgivning: 0203 161 177 må-to kl 17–19.

Stödpersoner
Brottsoffer, deras närstående och vittnen i brottsfall kan få en stödperson från Brottsofferjouren gratis.  https://www.riku.fi/se/tjansterna/stodperson+fran+servicestallet/

Naisten linja puhelinpäivystys.16. 
Läs mera här.

Väestöliitos "pojkarnas telefon" hjälper på nummer 0800-94884, må-to kl 13-18. Samtalet är gratis för den som ringer och man får prata om vadsomhelst.

Text: Ungdomsinformatör Jenny Hjulfors och Nina Jansson, Brottsofferjouren,
nuorisotiedottaja Jenny Hjulfors, Äldre konstapel Johanna Westerlund



Faktagranskning: Nina Jansson, Brottsofferjouren
Rikosuhripäivystyksen projektisuunnittelija Terhi Laitala

Översättning: Nina Jansson, Brottsofferjouren (finska), nuorisotiedottaja Liselott Nyström (ruotsiksi)

Källor: Rikosuhripäivystyksen opas: Rikosprosessitietoa nuorille rikoksen uhreille

Tillbaka