
Ungdomsliv.fi - Nuortenelämä.fi Vastaa
Ungdomsinformatören Sanna Vastaa
Hej! Tack för din fråga. Vi har skickat den till den nationella ungdomsportalen Ungdomsliv.fi - Nuortenelämä.fi som vi samarbetar med. Deras experter och ungdomsinformatörer kommer att svara på din fråga. Svaret kommer att finnas här under din fråga så fort vi fått det. Både din fråga och svaret kommer att synas både här på Decibels Våga fråga och på Ungdomsliv.fi:s sida Frågor.
Hälsar ungdomsinformatören Sanna
Hej,
I ungdomen händer det många ändringar och utveckling i personlighet och emotionella utveckling. Var och en blir egen personlighet med sina egna åsikter, attityder och preferenser. Samtidigt blir man medveten om att man inte längre är ett barn, men andra sidan inte även en vuxen än. När man söker sig själv kan känslorna gå från sida till sida.
Vi är alla oroliga eller nedstämda ibland. Det är inte alltid kul och ibland känns det som om man drunknar under sakernas tyngd. Dessa känslor är en del av våra liv. Det finns många olika sätt för att upprätthålla ett gott humör och att klara sig genom nedstämdheten. Om depressionen och känslan av oro ändå förlängs och det känns som om du inte klarar av dem så är det skäl att närmare reda ut vad känslorna beror på. Mentala störningar begränsar den vardagliga funktionsförmågan. Som värst kan de stänga in människan i sitt hem och utanför sociala förhållanden. Förbli inte ensam – det finns hjälp.
Du ville att vi skulle inte komma med svar att du ska kontakta psykolog. Har du pratat om dina känslor med dina föräldrar eller vårdnadshavare? Har du vänner som du skulle kunna prata med? Det är viktigt att du inte bara ensam tänker på din situation.
Allt det som du skriver ger nog också anledning till att det skulle vara bra för dig att diskutera konfidentiellt med hälsovårds experter. Om du studerar kunde du kontakta kurator i er skola eller läroanstalt. Psykporten för unga (https://www.mielenterveystalo.fi/sv/nuoret/Pages/default.aspx) innehåller också jätte mycket viktigt information. Tjänsten innehåller även Självbedömning och självhjälp sektion, som kan vara till hjälp.
Ett hälsosamt liv och en god självkänsla främjar den mentala hälsan. Goda förhållanden, förmågan att tala om saker som tynger, intressanta fritidsintressen och att kunna anpassa sig till nya situationer är skyddsmekanismer som stöder den mentala hälsan och ger livsglädje.
Gott nytt år 2015. Har det så bra.
Mika - Ungdomsliv.fi
Kommentit
Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.
Lähetä kommenttisi