Auta kiusattua

04.04.2019

Ylivoimaisesti suurin osa oppilaista pitää kiusaamista vääränä ja haluaisi, ettei ketään kiusata. Läheskään yhtä moni ei kuitenkaan puolusta kiusattua. Tiesitkö, että jo mukana nauraminen on kiusaamista?

On melko yleistä, että kiusaamista ei huomata, tai sitten ajatellaan ettei se ole mitään vakavaa. Kiusaamista voi olla vaikea huomata siksi, että kiusattu ei aina uskalla kertoa asiasta ja hyväksyy ilkeät sanat ja pilailun, jottei vaikuttaisi nynneröltä. Kiusattu ei ehkä uskalla sanoa vastaan, koska hän pelkää ettei häntä oteta vakavasti.

Jos et ole varma onko kyseessä kiusaamistapaus, mieti joutuuko sama henkilö toistuvasti kiusaamisen kohteeksi. Jääkö sama henkilö aina ulkopuolelle? Jos henkilö välttelee koulua tai työpaikkaa tai jos hän ei nuku eikä syö hyvin, voi kyse olla kiusaamisesta. Jos huomaat että joku voi huonosti, tulee asiaan suhtautua vakavasti ja siihen tulee puuttua.

Voi olla pelottavaa puolustaa kiusattua, koska ikinä ei tiedä mitä muut sanovat asiasta, tai jos ei oikein ole varma mikäli kyse on kiusaamisesta. Se, joka uskaltaa puolustaa toista on aina kaikkein rohkein! Ei ole helppoa puolustaa kiusattua kun vastassa on suuri joukko ihmisiä tai yksi vahvaluontoisen oloinen henkilö, joten jos et uskalla tehdä sitä yksin, voit ehkä saada tukea muilta ympärillä olevilta ystäviltäsi. Kiusaamisesta kertominen ei ole juoruilua, sillä tarkoituksena on auttaa jotain toista.

Jo se, että puolustaa toista voi kyseenalaistaa huonon käyttäytymisen. Silloin muutkin saattavat uskaltautua sanomaan, että kiusaaminen on väärin. Pienet asiat, kuten tervehtiminen tai jutustelu kiusatun kanssa, voivat olla isoja juttuja hänelle. Tärkeintä on, että yrittää saada kiusaamisen loppumaan. Kukaan ei ansaitse kiusaamista!

Teksti: Ungdomsinformatörerna

Käännös: Jenny Hjulfors (till finska)

Back