Hjälp den som mobbas

04.04.2019

De allra flesta ungdomar tycker att det är fel att mobba, och skulle helst se att ingen blir utsatt. Men tyvärr är det många som inte heller försvarar den som mobbas fast de ser det. Det är lika illa om man skrattar med som om man skulle vara den som mobbar.

Det är ganska vanligt att man inte märker att någon mobbas, eller så ser man mobbningen men tänker att det inte är så farligt. Det kan också vara svårt att märka mobbning efter som den som blir mobbad kanske inte alltid vågar säga till och accepterar ord och skämt för att inte verka mesig och bli mer utanför. Den mobbade kanske inte vågar säga ifrån och säga nej eftersom hon eller han är rädd för att det inte kommer respekteras. Tänk om alla struntar i det fast man säger nej?

Då man är osäker på om det rör sig om mobbning eller inte så tänk efter om det alltid är samma person som blir utsatt. Blir samma person alltid utanför? Om någon drar sig från att gå till skolan eller jobbet, har sömnproblem eller äter dåligt kan det vara ett tecken på att man blir mobbad. Det går inte att veta hur någon annan mår, men man ska alltid ta det på allvar ifall man märker att någon mår dåligt.

Om man ser mobbning kan man vara rädd för att stå upp för den mobbade och säga till. Det kan vara för att man är rädd för att själv bli utsatt, vad andra ska tycka om en om man inte "är med" eller så kan man vara osäker på hur allvarligt det är.

Den som vågar stå upp för någon annan är alltid den modigaste! Det kräver mycket av någon att våga säga ifrån, särskilt om det är en väldigt stark grupp eller individ som står för mobbningen. Om man inte vågar säga ifrån ensam, ta stöd av andra runt dig till exempel andra kompisar.

Det är aldrig att skvallra om man berättar för en vuxen, till exempel en lärare eller kuratorn, om mobbningen. Man skvallrar inte om man berättar något för att hjälpa någon annan, då man skvallrar vill man såra en annan person.

Det kan räcka med att någon försvarar den som blir mobbad och säger nej för att beteendet ska bli ifrågasatt. Om någon först vågar protestera, så vågar ofta andra som också har sett mobbningen och tyckt att det är fel men inte vågat säga något. Små saker som att exempelvis säga hej eller småprata med den som är mobbad kan betyda mycket för den mobbade. Det viktigaste är att man på något sätt hjälper till att få slut på mobbningen. Ingen ska behöva bli mobbad!

Text: Ungdomsinformatörerna

Översättning: Jenny Hjulfors (till finska)

Tillbaka