Finnar och finlandssvenskar

25.07.2022
Jag har en lite konstig fråga som kanske är lite svår att svara på men jag sku vila veta skillnader mellan finnar och finlandssvenskar, t.ex traditioner, personlighet, mentalitet, bara alla sorters skillnader. Jag förstår om de e en svår fråga att besvara så no worries om de int riktigt går. Nyfiken bara
Caroline Sparf

Praktikant vid Decibel Caroline svarar

29.07.2022

Hej,

Oj vilken svår fråga! Börjar med att säga att jämföra finnar och finlandssvenska blir att generalisera grovt: alla människor är ju unika och varifrån man är uppväxt och vilken kultur man ärver från sin familj och miljö har nog störst betydelse.

Jag är själv 50/50, modersmål svenska och gått samtliga skolor på svenska i Österbotten men alla mina arbetsplatser och de jag umgås med är i största del finskspråkiga med finsk uppväxt. Jag baserar alltså mina generaliseringar med det jag märkt att mina vänner brukar säga till om, och frågade några åsikter om detta för att svara på din fråga ;)

Finlandssvenskar är mera öppet ställda till nya saker, vilket finska vänner tänker kommer från Sverige, som ofta är "först" med nya ting. Finnar värdesätter hårt arbete ofta, och att exempelvis prata om pengar, arv eller löner kan vara skambelagt, finlandssvenskar är mera öppna i såna frågor. Finlandssvenskar besitter mera "small talk" kultur och att skapa kontakter men kan uppfattas som ytliga, finnar är mera inåtvända, men då igen otroligt lojala och goda vänner med de som de är nära. Finnar kopplar av med att sysselsätta sig med saker (pyssla, göra hushållsarbete, gå i naturen) medan finlandssvenskar umgås med andra för att koppla av.

Traditioner i Finland är i stort sett lika, med vissa skillnader. Exempelvis är Kalle Ankas jul i Österbotten för en svenskatalande en självklar tradition på julen, men garanterar att det är inte lika i Södra eller Östra Finland hos en svenskatalande. Tradition och kultur beror mycket på miljö och kan skilja sig från städer och kommuner. Även om stora drag kan vara samma så kan det finnas små enskilda drag, som kan till och med skilja sig ifrån by till by!

Överlag skulle jag säga att även om man kan skämta om att det finns skillnader och vilka dessa är, så är vi människor individer så bäst är att inte ha förutfattade meningar när man umgås. 
Hoppas jag kunde ens delvis svara på din fråga :)


Kram, Caroline

1 Kommentarer

  • Den som frågat 29/07/2022 4:55pm (2 månader sen)

    Tack! De svara bra på min fråga????

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

HEJ Decibel. hur kan jag minska min ångest? För att det påverkar mitt dagliga liv och mina val.
Läs mera

Mina föredrar är skild och jag har en stagyv mamma som jag fick för sex år sedan. Hon pratar inte med mig de börjar kenas svårt vad ska jag göra?
Läs mera

Hej! Jag bor i lägenhet med min sambo, andra våningen i en stor tvåa. Vi båda arbetar heltidsjobb morgon till kl 16, men jag har iallafall för tillfället möjlighet att jobba distans 2 dagar i veckan o...
Läs mera

Hej, jag har ofta ångest (oftast för att jag har sämst relation till mat) men då jag hör andra tala om det är det ofta att dom t.ex gråter mycket eller så. Det har jag börja fundera på för jag gråter ...
Läs mera