Har missat p-piller några dagar

25.02.2021
Hej,
Jag har börjat på med p-piller och är just nu i slutet av vecka två. Jag tog mitt piller den första veckan kl 17, men har nu den andra veckan tryckt fram tiden med 10 min itaget, två dagar i sträck. Alltså ex. Måndag och tisdag så tog jag piller 17:10, och sedan onsdag och torsdag tog jag pillret 17:20. Jag gjorde detta för att jag ångrade tiden för pillret, och tänkte trycka fram tiden till 17:30. Jag frågade min mamma och hon sa att det inte borde göra någon skillnad, och när jag pratade med läkaren för att påbörja kuren, och frågade hur viktigt det var att ta det på den första dagen och vad som räknades till samma tid, så sa hon att det inte var någon stor skillnad.
Nu har jag fått små genomblödningar, så små att min tumme täcker dem, men jag oroar mig ändå för ifall jag är skyddad eller inte, och ifall jag borde gå tillbaka till kl 17 eller ifall jag kan trycka fram tiden till 17:30
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

25.02.2021

Hej,

Jag tror inte att dina blödningar har någonting att göra med att du flyttat tidpunkten med 20 minuter. Med p-piller är det precis som läkaren sade inte så på minuten, men du kan ju försöka hålla det till ungefär samma tid på dygnet (dvs morgon - dag eller kväll).

Eftersom du nyligen började med dina piller så är det helt rimligt att din kropp reagerar på det på något sätt. Alla kroppar gör inte det - men vissa får olika symtom i början, t.ex. mellanblödningar. Dessa symtom brukar upphöra inom de första 3 månaderna.

Så som jag förstår din fråga så har du ju tagit dina piller alla dagar, och det enda "problemet" är att du tagit dem lite senare? Med andra ord har du ju inte "missat" någonting utan ätit den precis som du ska. Så det finns ingen anledning att tro att dina piller inte fungerar som de ska. Bara att slappna av.

Kram,

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Måste föräldrarna veta om att man ska börja med p piller?
Läs mera

Hej!

Jag har använt Zoely i 3 månader. Min första mens hade jag sjukt paha mensvärk medan andra var mycket lindrigare. Är på mitt sista sockerpiller och har inte ännu fått mens. Är det normalt att m...
Läs mera

Hej! Samma frågeställare som ställde frågan om p piller gratis tills man är 20. Enligt min barnmorska är det endast tills man är 20 man får det gratis? Ska det verkligen vara 25 år i hela Finland?
Läs mera

Hej!
När man är under 20 så får man ju hämta ut gratis p piller från sin egen hälsostation, hur gör man sedan när man fyllt 20? Bör jag fråga min egen hälsostation eller kommer man bara kunna gå till ...
Läs mera