Herpes och könsjukdomar

02.12.2022
Hej!
Jag undrar hur herpes fungerar.
Om jag nu skulle gå till baren och hitta en kvinna som attraherar mig på ett fysiskt sätt och hon ger tillbaka samma signaler och jag skulle börja hångla med henne och sen ta hem henne till mitt hus. Vi hånglar mycket och har vaginalt sex men med preventiv medel (kondom). Hur stor är risken för mig att få någon typ av könsjukdom eller till exempel mun herpes?
Jag undrar detta eftersom att jag vet att herpes är vanligt men jag skulle inte vilja förstöra momentet med att fråga henne om hon har herpes.
Är herpes något man borde vara rädd för? S.S
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

09.12.2022

Hej,

Precis som du skriver så är herpes vanligt, och många vet inte om att de är bärare av viruset eftersom de kanske inte har haft ett aktivt utbrott på länge. Både då det gäller munherpes och genitalherpes så brukar det första utbrottet vara det värsta. Efter det får vissa återkommande utbrott med jämna mellanrum - medan andra aldrig får ett nytt utbrott. Så bara på basen av att titta på någon så kan du inte veta om personen är bärare av viruset eller inte.

Herpes kan smitta från munnen till underlivet via oralsex. Det smittar lättare från man till kvinna än tvärtom. Störst är risken att det smittar om man har ett aktivt utbrott (d.v.s. blåsor eller sår) men herpes kan även smitta trots att man är symtomfri. Det bästa sättet att skydda sig mot herpes är att använda kondom - även om inte heller kondomen är ett 100% skydd eftersom den inte täcker alla de områden (hud och slemhinnor) där viruset kan överföras.

Visst kan man fråga personen man skall ha sex med om denna har herpes - men alltid vet man inte heller om det själv eftersom inte alla har symtom ens vid det första utbrottet. Herpes är kanppast någonting man vill ha - men det är svårt att gå helt säker från det. Använder du kondom har du iaf de bästa förutsättningarna att hållas frisk.

Hälsningar

Tessi

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!

Lägger frågan i hemliga rutan.
Läs mera

Jag har aldrig haft sex med någon annan, men har testat att pulla mig själv. Glömde dock att tvätta händerna senaste gången som var tidigare idag. Såg sen att jag hade massa smuts på fingret och det k...
Läs mera

Hej, jag vet inte hur jag ska hantera denna situation, jag är väldigt noggrann med att använda kondom och för att verkligen inte få en könssjukdom men för att göra en lång historia kort så hade jag se...
Läs mera

Hej! Jag upptäckte precis att jag har fått en liten röd fläck som buktar inåt på min klitoris, men den gör inte ont och den blöder heller inte. Den sitter precis ovanför klitoris, vid "roten" typ. Jag...
Läs mera