tacksam för snabbt och bra svar!
Hej!
Nu tog det ju faktiskt några dagar, inte så snabbt svar alltså -förlåt! P-piller är ett preventivmedel för kvinnor i tablettform, den fungerar alltså först och främst som ett preventivmedel om man tar det enligt anvisningarna. P-piller kan också användas som läkemedel mot vissa medicinska problem, tex akne eller om man har problem med menscykeln.
Liselott har skrivit enkelt om hur det går till med p-piller: "P-piller finns i flera varianter. Med kombinerade piller, som är de vanligaste, tar man ett piller om dagen i tre veckor. Pillren kommer färdigt förpackade i kartor som räcker i tre veckor, och när man tagit alla piller på en karta så håller man paus i en vecka och under den veckan får man sin mens. När en vecka har gått så börjar man ta pillren igen. Säg att du börjar ta pillren på en tisdag, så tar du ett piller om dagen i tre veckor och tar sista pillret en måndag. Nästa veckas tisdag börjar du då på en ny pillerkarta."
Om man äter p-piller, kan man också skjuta upp mensen med hjälp av dem. Du har alltså hört helt rätt. I allmänhet rekommenderar man nog att man har paus och får sin mens mellan kartorna men ibland vill man ju skjuta på sin mens och då är det ett bra sätt att äta ihop t.ex två kartor. Mensen börjar som vanligt då man håller en paus. En del kvinnor får små mellanblödningar om man skjuter upp mensen flera veckor, men de flesta märker ingen skillnad alls.
Det är inte farligt att flytta på mensen på det här sättet och man kan göra det under flera månader. Men ju längre man försöker skjuta upp sin mens desto större risk är det att man får blödningar i alla fall. Därför brukar rådet vara att man äter högst tre kartor ihop och har mens i alla fall var tredje månad, det vill säga fyra gånger om året.
Hoppas du fick svar på din fråga, läs gärna mera vad andra frågat om p-piller här på Decibel eller fråga mera! Du kan (och skall) självklart också fråga allt som du funderar på av hälsovårdaren/barnmorskan som skriver ut receptet åt dig när/om du ska hämta p-piller.
Hälsar Ungdomsinformatören Lena (på basen av barnmorskornas tidigare svar på liknande frågor på Decibel)
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar