Hur vet jag om jag har obearbetade känslor och om jag isåfall behöver professionell hjälp?

26.05.2023
Hej,

Jag är en 21 åring kvinna och börjar tycka att detta är jobbigt. Jag har haft en jobbig barndom och uppväxt i form av att mina föräldrar inte har varit närvarande i form av stött och att umgås med mig vanligt. Det har varit jobbigt, och när mina föräldrar skilde sig (7 år sedan) blev det bara mer jobbigt. Men jag känner att jag har kommit över den biten och min pappa har inte varit alls närvarande och jag har knappt träffat honom sedan skilsmässan men jag känner även att jag kommit över det. Nu till frågan, på senaste har min mamma vägrat acceptera mig som jag är (pga visa val jag gjort i mitt liv) och hon har förändrats. Hon har blivit värre än innan och nu vill hon knappt ens prata med mig, (jag bor inte hemma) hon ringer inte, smsar inte och ingenting men det har jag gjort. Jag har försökt fixa vår relation trots att hon sårat mig en hel del genom min uppväxt. Men att hon beter sig såhär nu sårar mig något fruktansvärt och jag mår mycket dåligt över det. Jag känner mig för det första mycket ensam, vilsen och har mycket ångest. Jag känner såhär ibland under dagarna, och andra dagar är det mycket bättre. Jag har försökt och försöker på sistone hitta på saker/ aktiviteter så jag slipper känna och tänka på henne för ibland har jag lite mer fritid och det är då de kan bli som mest jobbigt. Annars blir det jobbigt också när jag väll pratar om det till någon, då gråter jag mycket oftast. Till frågan nu, behöver jag professionell hjälp med detta, jag är osäker då detta är ganska nytt med mammans undvikande uppförande (började för ca 2 mån).

Tacksam för lite råd. Emma. P
luckan

UngInfo svarar

02.06.2023

Hej på dig,

Jag är verkligen ledsen att höra att du går igenom en så svår tid med din mamma och att du känner dig ensam, vilsen och ångestfylld. Att hantera relationer, särskilt med föräldrar, kan vara väldigt utmanande, särskilt ensam och när det finns negativa erfarenheter från barndomen involverade. Jag måste ändå säga att det är konstigt att din mamma inte alls hör av sig till dig. Hon borde acceptera, älska och finnas till för dig oberoende av de val du gjort i livet.

Det är otroligt fint av dig ändå att du har försökt att fixa er relation och att du har försökt kommunicera med din mamma trots de svåra känslor du har. Men jag tror absolut du skulle behöva stöd i den här situationen.

När du upplever en såhär stark påverkan på ditt välmående, såsom känslor av ensamhet, vilsenhet, ångest och nedstämdhet, är det en bra idé att söka professionell hjälp. Det är ju inte känslor du ska försöka undvika och bära med dig och låta dig tyngas av hela tiden. T.ex. en terapeut eller psykolog kan ge dig det stöd och vägledning du behöver för att hantera dina känslor, bearbeta din barndom och utforska strategier för att hantera relationen med din mamma på ett hälsosamt sätt. Du kan också få hjälp att utveckla verktyg och tekniker för att hantera ångest, känslomässiga utmaningar och stärka din självkänsla. En utomståendes perspektiv kan vara till stor hjälp när det gäller att navigera genom svåra familjerelationer.

Med andra ord tycker jag alltså absolut du ska vända dig till en professionell antingen via student-/arbetshälsovården, hälsostation eller direkt till privat mottagning för att komma igång att ta itu med situationen och ditt mående.

Kom ihåg att det är modigt att söka hjälp och att du är värd att få må bra. Ta hand om dig själv och var snäll mot dig själv genom allt detta, och hoppas du hittar det stöd du behöver.

Psykolog Helena

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, jag heter Ella och jag undrar hur man ska berätta för sina föräldrar att man är ihop med någon från en annan stad??
Läs mera

Jag vill få bättre relation med min bror. Han är två år äldre än mig och förut brukade vi umgås och prata ofta. Nu så är han bara otrevlig och o-social. Jag vill att det ska vara som det var förut. Me...
Läs mera

jag vet int om mina föräldrar accepterar att jag är nonbinary\icke binär för de använder inte min typ riktiga pronomen
men när min mamma lagade studie kort sa hon att hon lagade annat på kön men hon ...
Läs mera

Hej på er ! Jag känner inte mig trygg när min mamma är i min närhet. Hon ropar och är arg typ av allt och hon visar inte kärlek för mig. Min mamma bryr inte i sig, hon säger att jag behöver inte gå ho...
Läs mera