Jag behöver hjälp.

27.05.2023
Jag är 100% säker på att jag har en ätstörning och detta har mina föräldrar börjat misstänka. Jag är just nu underviktig och binge äter 1 gång per vecka tills jag blir illamående. In i veckan försöker jag att äta bättre (jag svälter inte mig själv) men jag brukar till exempel äta två smörgåsar och 1 ordentlig måltid + sötsaker, och ägg typ. Jag brukar räkna kalorier jag äter men jag gissar oftast bara. Övertränar varje dag och prioriterar träning över ALLT. Detta vet jag att jag inte borde göra men jag kan inte sluta. Hade väldigt lite mens förra gången och den varade i 3-4 dagar eller något sånt, brukar ha 6 dagar. Skriver detta direkt efter jag binge ätit, och jag mår så himla dåligt. Har vågat berätta lite om mitt problem för vänner men jag vågar inte med face to face terapi eller något sådant, skulle vilja ha anonym hjälp. Jag orkar inte längre, men jag är rädd att jag ska bli ”större” om jag äter mer. Är även beroende av choklad och det är speciellt det som triggar allt, men jag måste få i mig choklad varje dag. Det låter så fånigt men jag vet verkligen inte vad jag ska göra. Vill bara spy upp allt men jag gör inte det, för jag vet att det skulle förvärra allt.
Ira Zetterborg

Sjukskötaren Ira svarar

31.05.2023

Hej!

Det låter som att du har fastnat vid ett mönster som du vet att inte är bra för dig, men ändå har svårt att släppa taget om. Det är klassiska drag då det gäller ätstörningssymtom. Vad bra att du skrev till Decibel!

Det är mycket vanligt att alldeles för knappt och begränsat ätande leder till hetsätning. Det är naturligt - kroppen behöver energin för viktiga funktioner. Det är inte dig det är fel på, eller din viljekraft, det är bara kroppen som skriker efter mera mat. Vägen ur denna onda cirkel är att våga äta mer av den vanliga maten. En regelbunden måltidsrytm understöder processen, och då gäller det att äta ca 5 måltider per dag. Grundrytmen är bra med frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmat. I mån av möjlighet är det bra att försöka avvänja sig från kaloriräknandet. Man äter inte kalorier, man äter mat.

Det gäller också att börja bearbeta förhållandet till motionerandet. Motionerande är hälsosamt i grunden, men det upphör vara hälsosamt om man äter för lite och motionerar för mycket. Kroppen blir tvungen att bryta ner muskler för att få mer energi till sitt förbruk. Om man har som mål att få styrka och kraft är det tyvärr det motsatta hållet man går åt när man inte äter tillräckligt.

Det låter som att kroppen har börjat säga ifrån, och förändringar i menscykeln är viktiga tecken på att kroppen behöver din uppmärksamhet. Det är dags att ta itu med situationen. Det är mycket bra att du lite har talat med vänner, men nu behövs följande steg. Det kan vara en mer öppen och ärlig diskussion med vänner som sedan kan stöda dig i att ta processen vidare, men jag skulle rekommendera att du skulle vara ärlig med dina föräldrar. Jag har 100% förståelse för att det inte känns lockande och lätt, men det är viktigt att du får hjälp och stöd. Du kan också ta upp ärendet på skolan med t.ex. skolhälsovårdare eller kurator.

Vi på Livslust erbjuder specialiserad hjälp med låg tröskel. Upp till 25-åringar har tillgång till 5 gratis besök, och dessa kan ske också på distans. Tveka inte att ta kontakt om du vill diskutera din situation, det är därför vi finns till :) Vår hemsida finns på adressen: http://bit.ly/Livslust och rådgivningstelefonen når man på numret: 050 522 0077. Sköt om dig!

<3: Ira

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej jag är en 15 årig tjej, 158cm lång och väger ca 70 kg. Försöker gå ner i vikt genom att minska på kalorierna lite (äter ca 1500 kalorier per dag). Men jag har ett problem. Jag är konstant hungrig ...
Läs mera

Jag är så trött på att tänka på mat. Det håller mig vaken om nätterna och det är det ända jag kan tänka på under dagen. När ska jag äta? Vad kan jag äta? Jag spenderar hälften av min dag hungrig. Känn...
Läs mera

Jag undrar om det är konstigt att jag tycker att jag är vackrare utan kläder?

Jag HATAR hur jag ser ut i alla kläder, men så fort jag ska duscha och tittat mig i spegeln tycker jag att min kropp är ...
Läs mera

är (vikt) i hemliga rutan, och (ålder). Är detta normalt med min (längd)? Känner mig överviktig som fan.
Läs mera