Könsjukdom

18.10.2022
Hej! Jag hade en one night stand med en kvinna på sommaren efter en kväll ute och vi använde inte kondom för att hon sa till mig att hon inte har några könsjukdomar. Jag litade då på henne. Jag har sen dess inte haft kontakt med henne. Jag fick dagen efter röda utslag på penisen som var där i ca 1 vecka och sen försvann dom. Mitt ollon har varit lite rött sen dess men inte mera än så. Det gick ett par månader och jag hade knappt några symptom men jag bestämde mig för att testa mig för klamydia och gnorrea. Det visade sig att jag var klamydia positiv men gnorrea negativ. Efter det tog jag kuren som var 2 tabletter en dag och sen var det färdigt. Det har nu gått 2 veckor sen jag tog tabletterna och mitt ollon är fortfarande lite rött. Dom senaste dagarna har jag varit jätte paranoid att jag har HIV eller AIDS. Jag har haft svårt att sova, svårt att göra vardagliga saker eftersom att jag stressar så mycket. Jag vet nu inte alls vad jag ska ta mig till. Vad ska jag göra som nästa? Ska jag gå och ta flera test? Vilka isåfall och hur ska jag göra? Vem ska jag kontakta? Jag gjorde klamydia och gnorrea testet hemifrån via testaakotona. Jag håller på att gå in i väggen.... S.S
luckan

UngInfo svarar

20.10.2022

Hej!

Så tråkigt att höra att du fått en könssjukdom, och att du dessutom har utslag som irriterar. Röda prickar kring penisen kan också bero på att du t.ex. tvättat penisen och huden omkring med alltför stark tvål, så det lönar sig att tvätta med endast ljummet vatten och se om det skulle hjälpa mot utslagen och den ömma huden kring ollonet. Antibiotikan som du tog mot klamydia kan också orsaka irriterad hud på ollonet eftersom medicinen är så stark.

Men det vore viktigt att du ringer till hälsocentralen, eller studenthälsan om du studerar, och ber om att få en remiss till test för könssjukdomar. Och också be om en läkartid så att en läkare kan ta sig en titt. Du kan beskriva symptomen och då kan läkaren avgöra vilka test som vore bra att ta. Insistera gärna på ett HIV-test, eftersom du själv oroar dig. Du kan berätta åt läkaren att du oroar dig väldigt mycket.

De kan ta flera könssjukdomstester på ett och samma provtillfälle, och det är vanligt att man testar t.ex. just för HIV, klamydia och gonorré på en och samma gång. Men du behöver diskutera med läkaren vilka sjukdomar du vill att dom testar dig för, dvs. dom testar inte automatiskt alla sjukdomar. Läkaren brukar kunna avgöra om blåsor kring genitalierna, dvs. könsdelarna, är herpes men annars tar dom ett prov med bomullssticka av sårvätskan.  

Att testa sig för könssjukdomar via hälsovårdscentralen eller Studenthälsan kostar inte.

Det är naturligt att börja oroa sig, och att man grips av ångest eller att det känns som att man inte kan tänka på annat, men försök att fokusera på att boka tiden och sedan koppla av. Då du märker att tankarna igen börjar snurra så kan du säga ”stop”, eller ”allt är lugnt” till dig själv, och medvetet försöka fokusera på annat. Fokusera t.ex. på din andning, eller titta på något som du gillar, eller gör mindfullnes-övningar som du kan söka på youtube. Det är väldigt ansvarsfullt av dig att göra testen och jag tycker du redan agerat väldigt fint som gjort hemmatesten.


Hälsar sexualrådgivare Ulrika

2 Kommentarer

  • S.S 18/10/2022 1:21pm (21 månader sen)

    Vill ennu tillägga att vad skulle andra tester kosta? Klamydia och gnorrea testet var gratis.

  • S.S 18/10/2022 1:33pm (21 månader sen)

    Vill ennu fråga att om jag t.ex. vill testa mig för alla möjliga sjukdomar så hur många olika tester måste jag ta? Om jag t.ex. vill testa mig för herpes (som är blodtest?) så får jag på samma gång svar om jag har HIV? Svara så snabbt som möjligt. Stressar 24/7.

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!

Jag lägger frågan i hemliga rutan
Läs mera

Hej har haft oskyddat oralsex med en tjej och undrar var man kan testa sig för könssjukdomar. Går det att testa sig för könssjukdomar i Jakobstad eller Nykarleby?
Läs mera

Hej

Kan någon annan än hvc:s hälsovårdare ge hpv vaccin?
Läs mera

.

Vem kan ge hpv vaccin i vuxen ålder?
Läs mera