Jag undrar om man behöver skriva alla naturvetenskapliga ämnen (biologi,långmatte,långfysik, geografi och kemi) för att kunna komma in på ett universitet för att studera kemi. Jag har ändast lång kemi och alla biologi kurser och skulle vela kunna studera kemi efter gymnasiet. Jag är naturligt ganska bra på kemi och kortmatte men medelmåttig i andra ämnen. Planerar att åtminståne skriva kemi biologi och kortmatte.
Mina medel tal är inte de bästa men inte heller de sämsta (tänker börja satsa på medeltalen).
Studerande
Ungdomsinfo- och rådgivningstjänsten UngInfo.fi svarar
Hej,
vad roligt att du är intresserad av kemi och har en vilja att studera det i framtiden! Det är ett brett och intressant ämne som öppnar många möjligheter inom arbetslivet.
Då du ansöker till unviersitetet sker det via den gemensamma ansökan och du får poäng för ditt gymnasiebetyg samt för dina vitsord i studentexamen. De poängen räknas sedan ihop med poängen från inträdesprovet du avlägger. Därmed baseras inte det som du kommer studera i framtiden enbart på vad eller hur bra du skrivit i studentexamen. Hur mycket poäng du får för vad varierar också beroende på universitet. Du behöver inte skriva alla de naturvetenskapliga ämnen som du räknar upp i din fråga för att kunna studera kemi men om du har intresse för alla ämnena är det alltid en fördel att skriva flera ämnen i studentexamen. Det matematiska tankesättet inom lång matematik är till nytta om du vill studera kemi men inte ett måste för att göra det. Om du får väldigt bra poäng i inträdesprovet eller höga vitsord i kort matematik kan det till exempel komplettera för de poäng som du skulle få för att ha skrivit långmatematik. På universitetet har du möjlighet att studera både grundstudier i kemi och fördjupade studier. Det är jätte bra om du läser kombinationen biologi och kemi i gymnasiet. Till exemepl är ämnet biokemi, som man kan läsa vid universitetet, en kombination av biologi och kemi. Farmaci är även ett ämne som väldigt långt handlar om kemi. Man kan också bli diplomingenjör om man väljer att studera till exempel kemiteknik.
För en kemist finns en bred och spännande arbetsmarknad. Med en examen i kemi kan du välja en karrär både inom och utanför universitetet, i den offentliga eller inom privata sektorn. Kemister efterfrågas bland annat inom läkemedels- och livsmedelsindustrin. Det finns också en stor efterfrågan på kemister inom miljöområdet eftersom kraven på milljöanpassning av samhällets verksamheter ökar. Kemister kan även arbeta som till exempel miljökonsulter, materialspecialister, läkemedelskemister, forensiker, produkt- och processutvecklare, forskare, patentombud, forskningsingenjörer eller analytiker inom kemiområdet. Det finns också en efterfrågan på lärare med kemikunskaper. I Finland kan man studera kemi på svenska vid Åbo Akademi och på finska vid Helsinfors universitet. Utomlands finns även många möjligheter att studera kemi till exempel i Sverige vid Lunds universitet. Det lönar sig att gå in på universitetens hemsidor och fördjupa sig i de möjligheter som finns. Du kan läsa mer om några av utbildningarna inom kemi i Finland här:
http://www.helsinki.fi/matnat/urval/Utbildningsprogram/kemi.html
http://www.abo.fi/ansok/biovetenskapersok
Jag rekommenderar att du kontaktar din studiehandledare i gymnasiet för att diskutera vidare kring vad de lönar sig att skriva i studentexamen. Du kan också kontakta studiebyrån på den fakultet vid det universitet du är intresserad för att få mera information om vilken poängsättningen är för de olika ämnena i studentexamen.
Lycka till!
Hälsar, Heidi Ö
ungdomsinformatör
UngInfo/Luckan
Vår samarbetspartner Unginfo.fi har svarat den här frågan. Frågan och svaret kommer att synas också på Unginfo.fi:s Fråga-tjänsten.
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar