
Poliskonstapeln Johanna svarar
Hej!
Förr i världen var det lite knepigt då man fick störande samtal eller textmeddelanden till sin mobiltelefon. Om samtalen bara var busringningar, utan t.ex. några hotelser, så uppfylldes möjligen inte ens något brott. Det kunde eventuellt vara frågan om hemfridsbrott, om man befann sig hemma och samtalen och meddelanden kom nattetid, men annars var det ganska fritt fram att bråka med varandra via telefon.
År 2013 kom en ny lagparagraf till strafflagen som gjorde busringar straffbara. Lagparagrafen heter brott mot kommunikationsfrid. I strafflagens 24. kapitel står att den som i syfte att störa skickar meddelanden eller ringer till någon annan upprepade gånger så att gärningen är ägnad att orsaka denne betydande störning eller olägenhet, ska för brott mot kommunikationsfrid dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.
Det räcker nog inte med att det bara kommer ett samtal eller ett textmeddelande för att det skall vara frågan om brott mot kommunikationsfrid. Störningen skall vara betydande, vilket betyder att det skall vara frågan om upprepade störningar. Det räcker inte med att man får några enstaka påringningar eller textmeddelanden.
Att samtalen kommer från ett privat nummer kan ställa till med bekymmer ifall det rings eller skickas meddelande från en betalkortsanslutning, ett pre paid-konto. Då är det nog omöjligt att få reda på vem uppringaren är.
Då det är så lågt straff som gärningsmannen kan få för att ha gjort sig skyldig för brott mot kommunikationsfrid, är det kanske inte möjligt att börja göra några stora förfrågningar till telefonoperatören för att få reda på vem som ligger bakom det hemliga numret.
Jag funderar lite över vad du som ställer frågan menar med att uppringaren säger "konstiga saker". Det är ju som redan framkom i sig olagligt att störa någons kommunikationsfrid, men om personen ännu t.ex. har varit hotfull, tillkommer kanske fler brott ännu. Då gör det ännu mer möjligt för polisen att utreda vem som ligger bakom busringningarna till dig.
Jag föreslår att du, om du är minderårig, berättar för dina föräldrar om vad som hänt. Tillsammans med föräldrarna tycker jag att ni skall fundera på att göra en brottsanmälan, speciellt om det verkligen är frågan om något annat än bara några enstaka störande samtal. En brottsanmälan till polisen kan man göra genom att personligen besöka en polisstation eller via polisens elektroniska system för brottsanmälningar. Länk dit hittas på polisen hemsida www.poliisi.fi
konstapel Johanna Westerlund
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar