
Praktikant vid Decibel Angelica svarar
Ungdomsinformatören Sanna svarar
Hej, vi sätter vidare din fråga till Femte ungdomsringens verksamhetsledare som är expert på sånt här. Svaret kommer här under så fort vi får det.
Hälsar ungdomsinformatören Sanna
Hej! Nå, nu ska vi äntligen försöka ge dig ett svar på din fråga.
För det första får vem som helst grunda en förening. Det lönar sig att först samla ihop de personer som är intresserade av projektet och fundera över vilken tanke man har bakom det. Vad är syftet? Vad ska föreningen jobba för? Vem ska den vara till för? För att faktiskt sen kunna grunda en förening krävs att det är åtminstone tre personer inblandade och alla måste åtminstone ha fyllt 15.
Det är lätt att starta en förening, men det krävs ett antal steg för att registrera föreningen. Föreningen BEHÖVER INTE vara registrerad, men det finns skillnader mellan en registrerad och en oregistrerad förening. En oregistrerad förening har tex ingen juridisk status (vilket egentligen betyder att alla ansvarar för sig själva i föreningen, exempelvis om man tecknar ett lån i föreningen är den som sköter om det SJÄLV ansvarig för lånet, inte föreningen). En oregistrerad förening behöver inte ha en styrelse eller stadgar, får inte inneha egendom och får inte heller ordna offentliga tillställningar.
En registrerad förening (alltså en sån som har "rf" efter sig i namnet) däremot FÅR ta lån, får öppna bankkonton, sälja och köpa varor tex. I det här fallet klassas också FÖRENINGEN som en juridisk person, det är alltså föreningen och inte dess medlemmar som ansvarar för verksamheten och eventuella skulder. Däremot krävs det mer jobb för att registrera en förening, man ska bla anmäla den till patent- och registerstyrelsen och den ska upptas i föreningsregistret. Det är helt enkelt mycket mera "pappersarbete" ifall föreningen är registrerad. Kortfattat ska man hålla ett sk "konstituerande möte" (typ ett inledande möte) där man bestämmer vilka poster styrelsemedlemmarna ska ha, göra en "stiftelseurkund" (som ska innehålla datum, medlemmarnas underskrifter, föreningens stadgar och ett beslut om att föreningen ska registreras) och en undertecknad grundanmälan (hittas här) som sedan ska lämnas in till föreningsregistret. Det här är mycket bättre förklarat här. Läs alltså gärna mer där :)
Lycka till med föreningslivet! Fråga gärna om du undrar över något annat.
Hälsningar från storasyster & sommarjobbare Angelica och ungdomsinformatören Sanna, på basen av svar från Amanda Sigfrids, vik. verksamhetsledare på Femte ungdomsringen
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar