1. Hur länge syns snatteri i brottsregistret? Hur länge tills det preskriberas? Är det 2 år? Efter två år, syns det alls någonstans eller "försvinner" det? Syns det och kan påverka resten av livet? Vad innebär det för min del före det preskriberas?
2. Kan man på något sätt "komma överens" med polis, domare eller annan instans att få bort detta tidigare? Hur går man isåfall tillväga?
3. Är en snatteri-dom ett hinder för att studera till t.ex. lärare på Åbo Akademi eller bli egenföretagare? Kollar skolorna upp detta eller kan de kräva utdrag ur brottsregistret? Jag tänker inte söka till t.ex. polis, men ämneslärare i ÅA?
Tack! %

Poliskonstapeln Johanna svarar
Hejsan,
Om jag förstår rätt, så är du samma kille, som tidigare skrev och berättade om din ångest över ett snatterifall tidigare i år. Jag hoppas att du i dag mår bättre och att du så småningom skall kunna gå vidare efter den incidenten. Den allra första böteslappen sätter nog förmodligen inte så långa käppar i hjulet för dig. Då du läser vad jag skrivit nedan om straffregistret, så blir du nog om inte förr på bättre humör.
I mitt svar efter senaste frågorna så skrev jag att trodde att ett snatterifall ger ett märke i straffregistret. Så verkar nu inte vara fallet, när jag närmare studerat Rättsregistercentralens hemsida www.oikeusrekisterkeskus.fi. Där står nämligen i kortet följande:
Straffregistret är ett nationellt centralregister, vari närmast uppgifter om personer som dömts till frihetsstraff införs. Ett sådant snatteri som avgjorts med strafforderförfarande direkt på händelseplatsen är inget frihetsstraff och då heller inget som enligt denna text torde bli infört i straffregistret.
På Rättsregistercentralens sida så står om vilka uppgifter som införs i straffregistret. Dessa är villkorliga och ovillkorliga fängelsestraff, övervakningsstraff, övervakningsstraff, villkorligt fängelsestraff med tilläggsböter, samhällstjänst eller uppsikt, samhällstjänst, ungdomsstraff eller i stället för ungdomsstraff böter, avsättning från tjänst eller sådana fall där en person inte utdömts till egentligt straff p.g.a. att han inte varit vid sina sinnes fulla bruk.
Om jag förstår rätt så införs icke andra än ovan nämnda bötes- eller förvandlingsstraff i straffregistret. Beklagar om jag gav dig en annan uppfattning i mitt tidigare svar.
Läs gärna själv på Rättsregistercentralens hemsida för mer information.
Då du undrar ifall man kan komma överens med polis, domare eller annan instans för att få sina uppgifter raderade eller för att få ett lindrigare straff, så kan jag svara att det nog i Finland inte är möjligt. I ett korrumperat land någon annanstans, så kanske…tyvärr!
Det skulle kanske vara lönt för dig att fråga från Åbo Akademi vad de kräver för att man skall kunna bli antagen till ämneslärarutbildningen. Kanske du får fakta från Internet om du provar att söka där. Det kan ju vara att även ÅA gör en grundligare undersökning av sina sökande och att det på något sätt kan komma fram om man har mindre lämpliga uppgifter i sitt förflutna, även fast straffregistret är rent. Då jag själv sökte till polisutbildningen, så vet jag att de t.o.m. ringde upp gymnasiet där jag i min ungdom gått och frågade om min lämplighet, så gör nu knappast ÅA.
Lycka till!
konstapel Johanna Westerlund
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar