
Ungdomsinformatören vid Nuortenelämä.fi svarar
Ungdomsinformatören Sanna svarar
Poliskonstapeln Johanna svarar
Hej! Tack för din fråga. Eftersom du inte bor i en av våra medlemskommuner så skickas din fråga till den nationella ungdomsportalen Ungdomsliv.fi - Nuortenelämä.fi som vi samarbetar med. Deras experter och ungdomsinformatörer kommer att svara på din fråga. Svaret kommer att finnas här under din fråga så fort vi fått det. Både din fråga och svaret kommer att synas både här på Decibels Våga fråga och på Ungdomsliv.fi:s sida Frågor.
Hälsar ungdomsinformatören Sanna
Hej
Tackar för din frågan.
Vägtrafiklagen (3.4.1981/267) difinierar vägtrafiken i Finland. I vägtrafiklagen finns det ett särskilt kapitel om trafikbrot. Straff för trafikbrot bestäms i strafflagen. Om polisen ser att körning på två hjul med din fyrhjulning bryter mot lagen kan de utdöma böter.
Om du vill diskutera eller fråga mera om saken kan du kontakta lokala polisen. kontakt uppgifter hittar du här: https://www.poliisi.fi/poliisi/home.nsf/www/kontakt
Trevlig höst, Mika - Ungdomsliv.fi
Länkar till Finlex:
Vägtrafiklag: http://finlex.fi/sv/laki/ajantasa/1981/19810267?search[type]=pika&search[pika]=3.4.1981%2F267
Kapitel om trafikbrot: http://finlex.fi/sv/laki/ajantasa/1981/19810267?search[type]=pika&search[pika]=3.4.1981%2F267%20#L8
Strafflagen: http://finlex.fi/sv/laki/ajantasa/1889/18890039001?search[type]=pika&search[pika]=strafflag
Vi ska ännu kolla lite med våra polis experter. Mera svar kommer här under.
Hälsar ungdomsinformatören Sanna
Hej,
Om jag förstår rätt så är du som ställer frågan bosatt på Åland där trafiklagstiftningen delvis skiljer sig från den vi har här på fastlandet. Åland har alltså en helt egen vägtrafiklag som jag inte alls är bekant med, men jag kan ju berätta vad som eventuellt kan hända här på fastlandet ifall polisen stannar en fyrhjulingschaufför som ställt till med fara i trafiken. Gissar att Åland har någorlunda lika bötestabeller som vi fastlänningar i alla fall, lagparagraferna kanske kan skilja något från våra.
Observerar fastländska polisen en person som framför sin fyrhjuling på två hjul, så kan man bli bötfälld för körsätt som medför fara med motorcykel / moped / cykel / eller annat fordon. Bötern baserar sig på vägtrafiklagens 3 § (väganvändarens allmänna skyldigheter) och kan antingen anses vara en trafikförseelse (vägtrafiklagen 103 §) eller det grövre äventyrande av trafiksäkerheten (strafflagen 23:1) beroende på hur mycket man har ställt till med fara för andra i trafiken. För samma lagparagraf kan man förutom att man kör på två hjul med fyrhjuling alltså även bli dömd om man t.ex. kör moped eller motorcykel med framhjulet upplyft eller bogserar en cyklist med moped.
Normalt ges åtta dagsböter för ovan nämnda brott, men polisen har rätt att antingen sänka antalet dagsböter ända ner till fyra stycken om brottet är lindrigt eller höja upp till 12 dagsböter ifall trafikanten riktigt grovt äventyrat trafiksäkerheten. Ett undantag är dock om man blir fast för att ha kört på ett hjul med motorcykel, det anses som ett så pass grovt brott att det ges 20 dagsböter som normalt. Med en motorcykel med stor maskin finns det ju större möjlighet att skada sig själv eller medtrafikanter om man försöker sig på clownkonster och det misslyckas.
Beroende på det bötesfälldes inkomster så får polisen fram böteslappens summa. Om man är tex 17 år är man ännu i det skedet av livet att man inte har så höga inkomster. Med nettoinkomster under ca 600 euro i månaden, så blir det sex euro per dagsbot (som är absoluta minimi), alltså 8 dagsböter x 6 euro = 48 euro i böter.
Om det är så att någon har anmält dig för att ha kört på två hjul med en fyrhjuling bland övrig trafik och polisen får kännedom om det den vägen, så skall anmälaren även vara beredd på att bli inkallad som vittne. För att polisen skall kunna bötfälla en person, så måste ärendet vara helt klart. Om polisen inte själva sett händelsen och personen som blivit anmäld förnekar att han / hon har gjort något fel, så behövs anmälaren som vittne till händelsen för att böter skall kunna skrivas ut eller för att vi skall kunna göra en förundersökning.
Johanna Westerlund
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar