Mellanblödningar av p-piller

17.09.2023
Hej!

Jag har ätit p-pillret Dienorette i ungefär 9 månaders tid. Jag fick Dienorette eftersom jag ville ha ett p-piller som kunde hjälpa mot min akne. I början hade jag lite oregelbundna mellanblödningar innan kroppen hade vant sig, och sedan gick det många månader då jag inte hade någon mellanblödning alls, utan endast blödde lite då jag åt placebopillren. Jag var då väldigt nöjd med pillren, eftersom jag annars har en kraftig mens. Under de senaste månaderna har jag dock fått en hel del oregelbundna mellanblödningar, trots att jag äter pillren på samma sätt som förut. Dessutom har jag mer akne nu än då jag började med pillren. Hur kan det vara så, att p-pillren fungerade så bra under en längre tid, för att plötsligt börja orsaka en massa oregelbundna mellanblödningar, månad efter månad? Borde jag prova att byta till ett annat p-piller, eller bara hoppas på att det börjar fungera bätte igen?
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

18.09.2023

Hej,

Det är alltid svårt att på förhand veta hur en viss typ av p-piller kommer att fungera, och även om dina piller har varit de samma hela tiden så är din kropp inte helt och hållet en slav under pillren utan kroppen påverkas fortfarande av allting du gör och fortsätter att utvecklas.

Jag tycker att det bästa skulle vara om du kontaktade preventivrådgivningen på din hemort så att du fick diskutera saken med din barnmorska, tillsammans kan ni då fundera över om du skall testa ett annat p-piller eller om du ännu skall avvakta och följa med. Jag förstår att det känns frustrerande om en av anledningarna till att du äter p-piller är för att få hjälp mot din akne och du upplever att din hy nu istället har blivit sämre.

Så börja med att kontakta din barnmorska så får hen ta ställning till saken.

Kram,

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Var kan man göra privat ultraljud? Och hur mycket kostar det? Handlar om graviditet, är justnu i vecka 4. Skulle vilja göra ett tidigt ultraljud, ca vecka 8-9. Vart ska jag vända mig?
Läs mera

Hej! Är en 15årig tjej som har haft samlag med min kille ett par gånger oskyddat och nu är min mens 20dagar sen och jag har jäääääääääätte många symptom som tyder på att jag är gravid meeen orkar inte...
Läs mera

Hej
Jag är 17 år och fyller 18 om nån månad. Jag e int gravid och planerar int på att bli de heller men har bara några frågor jag funderat på då de gäller att få barn som ung.
Hur går det med skolgång...
Läs mera

Hej ja vill böri me p-piller hur ska ja ga ti väga??
Läs mera