Ere falit att gör abort? Kan man få barn ännu efter det?

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar
Hej,
Då en kvinna har bestämt sig för att göra abort kan hon besöka t.ex. sin skolhälsovårdare, som kan boka en tid åt henne till läkaren samt laga remisser till laboratorieprov. Det är bra om kvinnan vet när hennes senaste mens var, det gör det lättare att beräkna hur länge graviditeten har varat. Laboratorieproverna som tas är ett graviditetstest och klamydiaprov. Hos läkaren undersöks kvinnan, och genom ultraljud säkerställs graviditeten och hur långt framskriden den är. Läkaren skriver sedan en remiss till sjukhuset där aborten görs.
Ofta är det ett svårt och känsloladdat beslut då man bestämmer sig för att göra abort, och det är viktigt att man inte blir ensam med sina frågor och funderingar utan att man ber om hjälp och talar om saken om det är det man behöver. Man kan på förhand skriva ner alla frågor man har, så glömmer man inte bort dem då man är hos hälsovårdaren/läkaren.
Om en kvinna är gravid i veckorna 3-10 som du skriver, är det vanligen "medicinsk abort" som görs. En medicinsk abort innebär att graviditeten avbryts med hjälp av mediciner. Kvinnan får en tablett att svälja, och en tablett läggs i slidan. Efter det brukar kvinnan stanna kvar några timmar på sjukhuset, men olika sjukhus har antagligen olika bestämmelser för hur länge kvinnan skall stanna kvar. Det medicinerna gör är alltså att framkalla sammandragningar i livmoderns muskler så att innehållet i livmodern stöts ut. Blödningen är i allmänhet något smärtsammare än då man har mens, men man får värkmediciner om det behövs. Efterblödningen kan vara i 10-14 dagar, i vissa fall ännu längre. Efter ca. 2 veckor får man en tid för efterbesök och då brukar laboratorieprover tas och kvinnan blir undersökt.
Det är inte farligt att göra abort i Finland, och den medicinska aborten är ganska skonsam mot livmodern och den borde därför inte medföra några problem att bi gravid i framtiden. Men ofta bokas efter sjukhusbesöket en tid till familjeplaneringen/preventivrådgivningen för att kvinnan i fortsättningen skall ha ett pålitligt preventivmedel så att aborten inte skall behöva upprepas. Oavsett i vilken ålder kvinnan är kan en abort vara en tung upplevelse och det är bra om hon då har någon som kan vara med som sällskap och stöd på sjukhuset och efteråt då hon kommer hem.
hälsningar
Tessi
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar