
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar
Försvarsmaktens kommunikatör Henrik svarar
Hej,
Det är väldigt många saker man måste tänka på då man skall bli föräldrar. I optimala fall har man fått färdigt sina studier och har ett jobb så man kan försörja sin familj, och jag förstår att det kan kännas som ett ovälkommet och trist sätt att se på saken att räkna upp alla "problem" och begränsningar, men det är trots allt så vårt samhälle fungerar i de flesta fall. Då menar jag inte att det är omöjligt att klara av att ha ett barn i den situation ni är nu, men man kan inte heller bortse från det faktum att det är dyrt att flytta hemifrån om man inte har ett jobb - och ännu dyrare om man är tre. Det är inte omöjligt att bilda familj och klara sig i er ålder/situation, men det kommer säkert att ställa er inför många skeden som kan upplevas krångliga.
Din flickvän borde diskutera saken med sin skola. Hon är knappast den första (eller sista) som har pausat sina studier för att få barn, så i de flesta fall går det att lösa. Hur man löser saken med studierna beror lite på vilken utbildning det är och vilken skola. I vissa fall fortsätter man studera tills man blir mammaledig och fortsätter studera sedan då ledigheten är över. Du skriver att ni har hjälp av era familjer och det är bra eftersom hon antagligen kommer att behöva olika former av hjälp om hon studerar samtidigt som hon har ett litet barn och du är i armén, inte enbart ekonomisk hjälp utan även hjälp med avlastning så att hon skall hinna studera.
Angående armén så svarar vår expert Henrik att du kan ansöka om att få flytta fram inryckningen hos Österbottens regionalbyrå. Om det av någon anledning inte lyckas kan du ansöka om militärunderstöd från Folkpensionsanstalten.
Jobbmöjligheterna med "bara" en gymnasieutbildning är tyvärr ganska begränsade. Det handlar mycket om vad du har för kontakter själv, men det är ett konstaterande att de flesta jobb kräver någon form av utbildning - och att de flesta utbildningar tar längre tid än bara några månader. Jag tror att du/ni skulle få svar på många frågor genom att kontakta t.ex. de uppsökande ungdomsarbetare som finns på er hemort. Det är en stor förändring ni står inför och det kan vara skönt att få tala med någon som kan hjälpa er att reda ut detaljerna.
Så mitt råd är först och främst att diskutera allting tillsammans, och sedan med era familjer. Vilken typ av hjälp tror ni att ni kommer att behöva och vilken hjälp kan era familjer erbjuda. Efter det är det bra om ni tar kontakt med uppsökarna som förhoppningsvis kan hjälpa er med de mer konkreta frågorna.
Lycka till.
Kram,
Tessi
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar