P-piller

10.07.2024
Hej! Jag har 4 sockerpiller på min p-piller karta. Behöver jag äta alla 4 om jag börjat med det ena eller kan jag börja på ny karta innan 4 dagar gått?
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

10.07.2024

Hej,

Om du t.ex. vill flytta din mens så kan du göra det genom att hålla en kortare paus (d.v.s. inte äta alla sockerpiller eller helt hoppa över dem). Det man skall komma ihåg är att risken för mellanblödningar ökar och att blödningarna kan bli oförutsägbara då man avviker från det "normala" mönstret. Jag vet att det finns läkare som rekommenderar att man kan äta flera kartor i rad om man inte vill ha bortfallsblödningar så ofta, men eftersom det inte är så det är tänkt att p-piller skall användas så rekommenderar jag inte att man äter flera kartor i rad om det inte finns en god anledning till det.

Så ja, du kan börja på en ny karta nu om du inte vill släppa fram din flödning eller om du vill flytta blödningen. Men som sagt kan det hända att du får mellanblödningar. Fortsätt ändå äta hela den kartan till slut och ta sedan paus (sockerpillren).

Om någonting känns oklart är det bara att fråga pånytt.

Kram,

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, jag och min partner skulle vilja få barn men vet ej när jag har ägglossning eftersom min mens inte är regelbunden men skulle inte orka ta äl-tester hela tiden så undrar om det finns något sätt at...
Läs mera

Hej jag skulle villja ha p-piller för jag har aå ojämn mens men jg vet inte riktigt hur mn gör. Jag ska väl ringa till välfärdsstationen eller? Och isf vad ska jag göra när de tar slut?
Läs mera

Hej! Jag ska resa utomlands och vi har inte samma timmar. När jag ska ta pillren då? Vilken tid?
Läs mera

Hej! Min partner och jag går i tankarna på att skaffa barn så småningom. Vi funderar dock på hur det fungerar ekonomiskt när tjejen fortfarande studerar. Killen har en fast inkomst och jobb. Hur mycke...
Läs mera