Orolig
Hej igen!
Bra att du skrev in på nytt till oss! Vi har fått en maaassa frågor om just sådana här problem, så jag ska skriva vad barnmorskorna skrivit förr:
Nu borde nog testet ha visat korrekt resultat, eftersom det gått så länge sedan du tog akut-p-pillret. Fastän det kan stå på graviditetstests-paketet att det ska visa rätt resultat redan samma dag som mensen borde ha kommit, så kan det för vissa gravida tjejer ta någon dag till innan mängden "graviditetshormon" i urinen blivit så hög att testet kan känna av det. Därför regkommenderar tex barnmorskor alltid att man ska vänta till 7-10 dagar efter den dag då mensen borde ha kommit innan man testar. Före det kan det visa falskt negativt. Men nu har det nog gått så många dagar för dig att det garanterat till 100% visar rätt. Är det negativt så är du inte gravid nu.
Din mens är säkert försenad som en biverkning av pillret, testet igår visade säkert rätt resultat. Men just det att du är så orolig nu kan göra att hela kroppen "hakar upp sig" så att mensen försenas bara mer och mer. Vissa tjejers kroppar är känsliga för känslor, dvs att om man tex stressar urhårt eller oroar sig väldigt mycket, så blir mensen försenad eller hoppar över. Kroppen är ingen maskin.
Men att du är så orolig kan också göra att du blir överkänslig för din egen kropp och börjar tyda minsta lilla till ett symptom på graviditet. Det är helt naturligt att bli nojjig när man är orolig, men de saker du räknar upp är inte direkt vanliga symptom på graviditet. Att tex tycka att man har mer svullna bröst kan lika gärna vara ett tecken på att mensen är på kommande.
Vårt råd skulle vara att vänta några dagar till och sedan antingen köpa ett test till och ta det hemma eller fara till HVC och be om en remiss till labbet där de kan ta ett graviditetstest som blodprov på dig.
Och så kanske det nog lönar sig för dig att tänka på ett mer varaktigt preventivmedel nu. Vi förstår att kondomer kan kännas osäkra och det är så onödigt att oroa sig så starkt som du verkar göra nu när det nu finns andra preventivmetoder. Men preventivmetoder som innehåller hormoner brukar också ha biverkningar, så det är inget lätt beslut, det förstår vi. Preventivmedel kan du få antingen av skolhälsovården eller kommunens preventivrådgivning.
Hälsar ungdomsinformatören Liselott
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar