Privata bryggor- Landsbygden

22.05.2020
Hej, jag undrar om man får fiska på privata bryggor som är inte bredvid sommarstugor utan en privat brygga som är vid fastlandet med andra båtar( vägen är inte privat). Har varit med en hemskt händelse där ''ägaren(han sa det själv)'' sade bl.a. att han skulle knuffa ner oss i vattnet, och försökte våta ner mig genom att köra vattenskota hårt med flyt. Vi fiskade i lugn och ro och det var inga båtar där vi fiskade och gjorde ingen förstörelse eller oljud utan vi ville bara fiska fisk. Men det han gjorde var fel tyckte jag, hen kunde ha sagt på en vänligt sätt. Hens kompis tog bl.a. video(säkert lade hen den ut i snapchat) vilket är olagligt? Vi har fiskat i den där fiskplatsen i snart 10 år och andra mänskor som äger bryggor där har aldrig sagt något liknande och aldrig bettet sig sådär. Men frågan jag vill få svar på är: FÅR MAN FISKA PÅ EN s.k. ''PRIVAT BRYGGA'' och är det lagligt att någon ''hotar'' andra på det viset. Känner mig hopplöst i sådant situation och tappar lusten att fiska, vågar inte ens fiska mer nu. Får man t.ex. böter om man fiskar på en privat bygga eller hur fungerar det egentligen t.ex. om ägaren till bryggan inte säger något fast de ser mig fiska på deras brygga, får jag fiska då?? ( hen som säger det äger ju inte hela bryggan utan någon annan äger den också) Fritidsfiskare
Polis Johanna W

Poliskonstapeln Johanna svarar

02.06.2020

Hej!

Att röra sig fritt i naturen, plocka bär, meta eller pilka är sådant som hör till allemansrätten. För att meta och pilka behöver man inte ens betala fiskekort, utan sådant är fritt fram så länge man inte gör det på en plats som är förbjuden att göra det ifrån. Trots allemansrätten så får man exempelvis inte gå in på hemfridsskyddade områden, ställa sig med metspöt på någon plats som staten har förbjudit som fiskeplats eller stå med spöt på en bro längs med allmänt trafikerade vägar. Vad det gäller hemfridsskyddade områden så kan man heller inte sitta och meta i en båt direkt utanför strandlinje med fast bebyggelse. Om man kommer för nära någons bostad så kan det hända att ägaren gör brottsanmälan för hemfridsbrott.

I en hamn som du beskriver har man nog enligt allemansrätten rätt att meta om det inte finns några giltiga skyltar om att det är ett privat område. Ändå kanske man bör tänka på att bryggägaren bör få främsta tillträdet till bryggan. Bryggan är ju något som ägaren har byggt och hen har säkert betalat för både material och båtplats. Alltså om ägaren kommer, så skall man nog flytta på sig så att hen kan åka ut med båt eller anlända till bryggan med båten utan bekymmer. Om bryggägaren säger att man skall flytta på sig, då bör man nog gå därifrån.

Att bryggägaren i ditt fall möjligen har varit arg kan ju ha att göra med någon tidigare händelse då någon annan fiskat på bryggan och kanske eventuellt ställt till med skada där. Ändå tycker också jag att personen nog kunde ha sagt åt dig och dina kompisar på ett snällt sätt att det inte är välkommet att vistas på bryggan. Det är ju inte lagligt att vara hotfull.

Konstapel Johanna Westerlund

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.