Sex lusten funkar inte i mitt förhållande

28.05.2023
Vas skall man göra för att få ett bättre sexliv?
luckan

UngInfo svarar

31.05.2023

Hej!
Sexlusten varierar ofta i ett förhållande, ibland har den ena mer lust och ibland har den andra större lust. Det är helt normalt, eftersom människans sexlust är känslig till exempel för stress, gräl, olika mediciner och stämningen i förhållandet. Det första som lönar sig att göra är att prata om saken, och sätta sig ner och fundera på vad ni båda två skulle behöva för att känna lust igen. 

Eftersom vi människor är väldigt olika behöver vi också olika saker för att känna sexuell lust. För en del är det viktigt att hemmet är städat, att man känner att man delar lika på ansvaret för hemmasysslorna, att den andra är ren och doftar gott eller har kläder man tänder på, att man pratar om sexfantasier, att man smeker och kysser varandra utan press på sex, att man känner att den andra är närvarande också mentalt, eller att man ser den andras nakna kropp. Därför behöver ni båda först fundera över vad just era kroppar behöver för att känna lust. 

Efter det kan ni också fundera vad ni specifikt tänder på. Är det mer smek- och slicksex ni saknar, eller variation i sexlivet? För att känna sig tillfredsställd i sängen är det viktigt att först själv känna efter, och även våga kommunicera sina behov till den andra eftersom ingen kan läsa den andras tankar. 

Om någondera äter antidepressiva mediciner som har som vanlig bieffekt att sexlusten sjunker så lönar det sig att diskutera med en läkare och överväga att byta medicin. Till exempel voxra och brintellix är antidepressiva mediciner som inte brukar sänka lusten. 

Ibland kan sexlusten sjunka för att förhållandet blivit mer som ett kompisförhållande där man inte satsar lika mycket på att få den andra att känna sig speciell. Då kan det löna sig att planera in några dejter där ni gör något roligt som ni båda gillar. Eller planerar in en sexdejt där ni lägger bort telefonerna, gör det lite fint och kanske testar att ge varandra massage med någon olja som doftar gott, eller testar någon sexleksak eller rollspel som ni tänder på. 

Det viktigaste för att hitta tillbaka till att känna lust är att vara ärlig mot sig själv och varandra, och att ni båda känner att ni satsar på förhållandet och kan lita på att den andra lyssnar utan att bli arg eller irriterad. 

Jag hoppas ni hittar tillbaka till att känna lust för varandra!

Hälsar sexualrådgivare Ulrika, Luckan Unginfo

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag är ein 14 åring flicka och jag är gravid ska jag behålla barnet och ska jag säga till mina föräldrar om detta?
Jag har tagit gravid testar och de alla visar at jag är gravid och jag får inte min m...
Läs mera

Hej, min pojkvän gillar väldigt mycket analsex, jag tycker inte alls om det. Vi har testet analsex, mest för att han tycker om det och jag har gjort det mest för hans skull. Nu har jag dock börjat kän...
Läs mera

Min vän onanerar väldigt mycket och det har påverkat vår vänskap och våran kompisgrupp negativt. Hur kan jag hjälpa honom?
Läs mera

hej. när jag är med min flickvän får jag stånd så lätt. bara att ligga på sängen, om vi kramas etc. det är lite irriterande
Läs mera