Göra slut

Göra slut
19.08.2019

Hur kan man göra slut?

Innan du gör slut, fundera noga igenom varför du vill göra slut. Håll sedan orsaken i minnet, så att du både kan förklara dig och inte ger efter av medlidande när partnern blir fruktansvärt sårad. Hen kommer att fråga varför och ifall det är någonting hen har gjort, eller inte gjort, eller om det är något fel på hen, om du hittat någon annan istället och så vidare. Förbered dig på vad du vill svara, så att du kan hålla dig lugn och sansad, inte såra i onödan och inte lägga all skuld på partnern. Försök att vara klar och tydlig i dina förklaringar, så att hen inte kan missförstå eller fortsätta hoppas. Ett tips är att skriva ner sina tankar och känslor så har man kanske lättare att säga det till sin partner sen.

Gör det ansikte mot ansikte. Alla andra sätt bör bara användas i yttersta nödfall, exempelvis om man bor hundratals kilometer ifrån varandra och inte har möjlighet att träffas. Gör det gärna på en plats där ni inte blir störda, där ni båda kan visa era känslor (vara ledsen) och kunna säga det ni vill säga.

Säg inte att ni ska "ta en paus" om du faktiskt inte ser en framtid mellan er längre. Statistiskt sett har de allra flesta förhållanden där man haft paus ändå tagit slut. Ge inte falska förhoppningar och dra ut på lidande i onödan.

Bestäm tillsammans när och hur ni ska ha kontakt med varandra. Även om du vill bryta kontakten totalt, så kan hen behöva veta att ni exempelvis kommer att ringas ännu en gång, som ett sista avslut. Om ni har saker som ni måste reda upp tillsammans, fördela, komma överens om eller ordna så kan det nog vänta tills ni båda lugnat ner er lite. Ni kan komma överens om när ni ska gå igenom de här sakerna, men gör det inte direkt.

 "Men vi kan väl vara vänner?"  Många tror att det är snällare att säga så än att bara bryta kontakten helt efter separationen, eller att vänskap skulle vara något fint och moget att sträva efter, men ibland är det tvärtom. Det kan vara svårt att plötsligt övergå från kärlek till vänskap, det är inte alltid så lätt att ställa om huvudet. Speciellt inte om den ena fortfarande har känslor och förhoppningar om att bli tillsammans igen.

Text: Liselott Nyström, ungdomsinformatör

Översättning: Päivi Elina Alasjärvi (till finska)

Tillbaka