Olika ätstörningar

Olika ätstörningar

Sidan i korthet: De vanligaste ätstörningarna är anorexi, bulimi, ortorexi och BED(binge eating disorder). Vid anorexi, självsvält, har man ofta en förvrängd kroppsbild och kan vara rädd för att gå upp i vikt. Alla åldrar kan drabbas men vanligast är det tonårsflickor som drabbas. Vid bulimi, hetsätning, förlorar man kontrollen över sitt ätande, man kan äta mycket för att senare renas kroppen genom att kräkas eller lavemang. Ortorexi, man tränar mycket och äter nyttigt i en inte hälsosam mängd. Denna ätstörning är vanlig bland personer som tränar mycket. De personer som har binge eating disorder hetsäter också men till skillnad från bulimi rensar man inte kroppen efteråt. Många personer är kraftigt överviktiga.

Anorexi

Anorexi, som egentligen heter anorexia nervosa, betyder självsvält, att förneka sig den mat som kroppen behöver för att fungera. Ofta tränar en person som har anorexi också väldigt mycket, med syftet att gå ner i vikt. Sjukdomen debuterar oftast hos tonårstjejer, men alla kan drabbas och ca 1 av 10 drabbade är killar/män. Dödligheten i anorexi är stor.

Ett av huvudsymtomen vid anorexia nervosa är att mensen försvinner eller hos yngre personer inte kommer igång. Det är kroppens försvarsmekanism att förhindra att en människa som inte kan ta hand om sig själv inte ska bli gravid. Men det kriteriet när man ger en person diagnosen anorexia nervosa kommer troligen att tas bort snart, bland annat eftersom man kan påverka sin mens med exempelvis hormonella preventivmedel.

Diagnos på anorexia nervosa kan ställas om man har de här symtomen samtidigt:
Ett BMI under 17,5 för tjejer och under 19 för killar. Eller 15% under förväntad vikt. En person som ännu borde växa på längden slutar växa. Utvecklingen avstannar. Man känner sig ständigt rädd för att gå upp i vikt och bli tjock fast man är underviktig. Ens självkänsla påverkas överdrivet av hur man ser ut, man har en störd kroppsuppfattning och förnekar för sig själv att man är för mager eller att man har problem. Minst tre menstruationer uteblir. Hos killar minskad sexlust och minskad förmåga att ha sex.

Hetsätning - Bulimi

Hetsätning, bulimi eller bulimia nervosa som den här sjukdomen heter på riktigt, kännetecknas av att man förlorar kontrollen över sitt ätande och hur mycket man ska äta.

Man frossar och kastar in en massa mat och sen kommer skuldkänslorna över all den mat man har ätit. Men för en sjuk person kan det kännas som att man frossar otroligt bara av att äta en smörgås eller ett kex. Man försöker sen på olika sätt rensa kroppen från maten, genom tex kräkning, lavemang, fasta eller överdriven motion/träning.

Det kan ge så kraftiga skuldkänslor att man tvingar sig själv till kräkning eller att man börjar med överdriven träning för att "jobba bort sina synder". När man får "rensat" kroppen från allt det onda (=maten) så kan det kännas både som en lättnad men också som en bestraffning. Oftast lovar personen sig själv att från och med nu ska jag börja leva jättehälsosamt, ett nytt liv ska påbörjas med ännu striktare motionsprogram. Men tyvärr så brukar man förr eller senare trilla dit igen och man är in i en ond cirkel av hetsätning och självrensning.

Diagnos på Bulimi kan ställas om man frossat och rensat kroppen ungefär två gånger per vecka under de senaste tre månaderna.

Ortorexi

En ätstörning som handlar om ångest i samband med ätande. Till exempel att maten inte ska vara tillräckligt nyttig och hälsosam - det nyttiga kan slå över och bli ett tvång. Ett tvång som tar över hela livet och blir en sjukdom som heter ortorexi.

Man kan kalla det ett tvångsmässigt "hälsokostande". Det kan börja med att man följer olika slags hälsodieter på ett överdrivet och tvångsmässigt sätt. Det hela går lite överstyr. Naturligtvis ska man inte strunta i allt hälsosamt och börja äta enbart chips, pizza och grillmat. Men om det restriktionerna går till överdrift kan ens hälsotillstånd försämras, både psykiskt och fysiskt. Man kanske börjar gå ner i vikt, trots att man egentligen inte hade tänkt det så. Den "hälsosamma" dieten kanske innehåller alldeles för lite energi.

Många som tränar kan drabbas av ortorexi. Istället för viktfobi med önskan om viktnedgång som drivkraft, handlar det om en tvångsmässig strävan efter att få kontroll över både kroppen och livet.

Det råder även diskussion om huruvida andra typer av kostkontroll i olika livsstilsval kan utgöra en risk, till exempel om veganer och människor som vill äta enbart ekologiskt löper större risk för att drabbas av ortorexi.

Personer med ortorexi upplever subjektivt maten som problematisk och ångestskapande.

Här har vi samlat mera information om ortorexi

BED (Binge Eating Disorder)

En annan form av hetsätning, där man inte rensar kroppen på allt man ätit. Istället blir personer med BED ofta kraftigt överviktiga, ibland till och med sjukligt eller livsfarligt överviktiga.

Denna sjukdom ger ofta starka känslor av skam och ångest. Men det finns bra behandlingar som hjälper den som drabbas att få kontrollen över sitt ätande tillbaka.