Olika ätstörningar

23.10.2019

Anorexi

De vanligaste symptomen i tidigt skede av de som insjuknar i anorexi, anorexia nervosa, kännetecknas av att man börjar äta mindre och kontrollerar sin vikt. 

Andra symptom: viktnedgång, ångest, svårt att äta, utebliven mens, koncentrationsförmågan försämras, tvångsmässig träning som ett sätt att kontrollera ångesten och reglera vikten.

Bulimi

Bulimi eller bulimia nervosa, kännetecknas av att man förlorar kontrollen över sitt ätande och hur mycket man ska äta. Man hetsäter och sen kommer skuldkänslorna över all den mat man har ätit. Men för en sjuk person kan det kännas som att man frossar otroligt bara av att äta en smörgås eller ett kex. Man försöker sen på olika sätt rensa kroppen från maten, genom till exempel kräkning, laxering, fasta eller överdriven motion/träning.

Andra symptom: ångest, svullna spottkörtlar, spruckna blodkärl i ögonen, feber, magont, orkeslöshet, rytmstörningar, tandemaljskador och problem med matsmältningssystemet.

Hetsätningsstörning - BED (Binge Eating Disorder)

En annan form av hetsätning, där man inte rensar kroppen på allt man ätit. Istället blir personer med BED ofta kraftigt överviktiga, ibland till och med sjukligt eller livsfarligt överviktiga.

Denna sjukdom ger ofta starka känslor av skam och ångest. Men det finns bra behandlingar som hjälper den som drabbas att få kontrollen över sitt ätande tillbaka.

Atypisk ätstörning (EDNOS)

Atypsik ätstörning är/kan vara blandningar av olika symptomer från olika ätstörningar. Ifall man har symptom av anorexi men inte viktnedgången som diagnosen förutsätter, så kan man få diagnosen Atypisk ätstörning.

Andra symptomer:  tänker helatiden på mat, negativ känslorelation till mat/ätande,  variationer i ätbeteendet mellan normalt ätande, svält och hetsätning. (kan även ha samma symptomer som i anorexi, bulimi, hetsätningsstörning)

Text: Liselott Nyström och Ida Sundqvist, ungdomsinformatör

Faktagranskning: Ira zetterborg och Julia Backman

Översättning: Korsholms kommun

Källor: https://www.syomishairiokeskus.fi/uusi/sv/vad-ar-atstorningar/

Tillbaka