Pubertetsutvecklingen hos tjejer

Pubertetsutvecklingen hos tjejer
21.09.2018

För tjejer brukar puberteten vanligen börja mellan 10-13 års ålder, men även om förändringarna börjar ett par år tidigare eller senare så betyder det inte att någonting är fel. Alla är olika, och alla människors pubertetsutveckling följer sitt eget mönster mot ett helt unikt slutresultat. De fysiska pubertetsförändringar som man kanske oftast tänker på i anslutning till tjejer är att brösten växer, höfterna blir rundare och hon får mens.

Bröstens utveckling brukar ofta börja med att tjejen kan känna en hård knöl strax bakom bröstvårtan i ena eller båda brösten. Det är vanligt att tjejen då blir orolig, men knölarna är i detta fall helt ofarliga och är helt enkelt ett tecken på att bröstvävnaden börjar utvecklas. Brösten kan kännas ömma och hårda under en ganska lång tid, men det är helt ofarligt. Det är nästan omöjligt att på förhand veta hur stora bröst en tjej kommer att få, eftersom det beror på många olika faktorer, dels på arvsanlag (d.v.s. gener) och dels på miljö (matvanor, motionsvanor o.s.v.) Mer om bröst kan du läsa här.

Tjejers kroppar brukar i största allmänhet få lite mer kurvor då de kommer i puberteten. Detta kan ibland leda till att man får hudbristningar, som kan se ut som röd-lila strimmor på huden. För tjejer är det vanligt att bristningarna syns på brösten, höfterna och låren. Hudbristningar uppkommer då kroppen växer snabbare än vad huden hinner med. Med tiden brukar bristningarna blekna, precis som vilka ärr som helst. Hudbristningar är ingenting man behöver skämmas över och både killar och tjejer kan få dem.

Då tjejer kommer i puberteten får de ofta ökade flytningar. Flytningar är lite som slidans saliv, d.v.s. fukt, som har som uppgift att hålla slidan ren och slemhinnorna friska. Flytningarna är oftast färglösa eller svagt ljusgula och doftfria. Flytningarna brukar börja 1-2år innan mensen kommer. Mer om flytningar kan du läsa här.

Mensen är en annan ”milstolpe” i en ung tjejs liv. Normalt infaller den första mensen vid ungefär 13 års ålder, men även här är det inte konstigt fast den kommer ett par år tidigare eller ett par år senare. Mer ingående om mensen kan du läsa här.

Under puberteten brukar det ske en s.k. ”tillväxtspurt”. Det innebär att man på en relativt kort tid kan växa rätt mycket på längden. För en tid kan det göra att man känner sig lite klumpig och obekväm i sin egen kropp eftersom man är ovan. För nästan alla barn görs vid rådgivningen en uppskattning om hur långa de förväntas bli på basen av föräldrarnas längd, men hur lång man sedan faktiskt blir beror både på arvsanlag, och miljö.

Under puberteten gör de hormonella förändringarna att man svettas mer, och att huden blir fetare. Det kan då bli viktigare än tidigare att man sköter om sin personliga hygien. Svettproduktionen kan leda till att man lättare luktar svett, och produktionen av fett och talg i huden kan leda till finnar. I många fall räcker det med dusch och deodorant för att man skall hållas fräsch, men man skall heller inte tveka att ta kontakt med sin skolhälsovårdare eller skolläkare om man har frågor som gäller t.ex. akne. Mer om hudvård kan du läsa här.

Hormonerna gör också att hårväxten ökar över hela kroppen. Tjejer får behåring bl.a. under armarna och vid könsorganet, men behåringen blir kraftigare även på andra ställen. Det är upp till var och en om man väljer att avlägsna håret eller behålla det. Mer om olika sätt att avlägsna oönskad hårväxt kan du läsa här.

Text: Hälsovårdare och sexualrådgivare Teresa Backas

Översättning: Ungdomsinformatör Hannele Pelli

Tillbaka